21 °C Budapest
A magyar orvos, aki tudja, mi gyógyítja a rákot

A magyar orvos, aki tudja, mi gyógyítja a rákot

2017. október 29. 07:00

Emberfeletti küzdelem során jutottak el egy kolesz szobából amerikai világversenyre, a színpadról a kórházba, az állatorvosi rendelőből atlétika világbajnokságra, egy gyógyíthatatlan betegség árnyékából a rivaldafénybe. Négy nagyszerű magyar ember mesélt arról, hogyan értek el nagy sikereket.

Dr. Baji Balázs állatorvos és bronzérmes világbajnok gátfutó, Dr. Lala Balogh Gábor bohócdoktor, Fülöp Ádám szoftverfejlesztő és Ternován Zoltán SM beteg, amatőr sportoló tartott motivációs előadást saját sikertörténetéről a Portfolio sikerklub rendezvénysorozaton. Mindannyian az élet különböző területein értek el kimagasló eredményeket, ami azonban közös bennük, hogy rengeteg akadályt kellett leküzdeniük a céljaik eléréséért. És ugyan már eddig is teljesítményt is tettek le az asztalra, egy percre sem dőlnek hátra, tele vannak újabb és nagyobb tervekkel. A rossz napok és hullámvölgyek természetesen őket sem kímélik, amiben mégis különböznek a "nagy többségtől", megtanulták előnyükre fordítani a nehézségeket és a kudarcokat.

Kolesz szobából világversenyre

Az est első előadója Fülöp Ádám szoftverfejlesztő volt, aki a GlovEye egyik megalkotója. Egy baráti társaság közös utazás során látott egy vak embert, aki a telefonjával vacakolt, hogy egy alkalmazás hangosan felolvasson neki egy szöveget, ami a tájékozódását segítette. Ekkor támadt egy ötletük: egy olyan kesztyűt kellene létrehozni, amivel bármit el tudnak olvasni a látássérültek, egyszerűen használható, és nem okoz számukra kellemetlenséget a hangos felolvasás.

Csapatával készítettek egy olyan kesztyűt, ami braille írássá fordít minden szöveget, így a vakok is el tudják olvasni, ráadásul még a braille olvasására is megtanítja a felhasználót, ugyanis a látássérülteknek csak alig 10 százaléka ismeri ezeket a betűket.

Találmányukkal elindultak az Imagine Cup versenyen, a magyarországi fordulót megnyerték, felrobbant körülöttük a média, és kijutottak a világversenyre az Egyesült Államokba. Ott sajnos nem kerültek a legjobb 10 közé. Azóta újjáépült és kibővült a csapat, és jelenleg a sorozatgyártáshoz szükséges pénzt próbálják előteremteni (még nem döntöttek, hogy befektetők vagy pályázatok által), hogy utána piacra léphessenek. Fülöp Ádám elmondása szerint a GlovEye során

megtanulta, mekkora munka egy ötletet megvalósítani, és ha munkának fogja fel az ember, akkor borzalmas.

Ha viszont nem munkának fogja fel, hanem izgalmas kihívásnak, akkor lelkesedni lehet. Azt is megtanulta, hogy nem mindig jó árral szemben úszni, és hogy tíz próbálkozásból csak egyszer lesz siker, ugyanakkor a kudarc nem egy szörnyű dolog, hanem része az alkotásnak.

Dr. Lala, a bohócdoktor

Balogh László a ’70-es évek végén az állami artistaképző bohócszakán végzett, így ő az egyik a hat bohócból az országban, akinek erről papírja is van. Három társával együtt nagy színpadi sikereket értek el, hetekkel az előadásaik előtt elfogyott az összes jegy, majd a tévé is felfigyelt rájuk, és két éven keresztül műsoruk is futott. Ezt követően egy neves, svájci cirkuszhoz szerződött néhány hónapra. Amikor hazatért, egy művelődési házban dolgozó ismerőse kérte meg, hogy menjen el a kórházba "bohóckodni". Először nagy ellenállást tapasztalt a kórház részéről, de a Patch Adams című film nagy változást hozott. Balogh László e-mailben megkereste azt a bohócdoktort, akiről a főhőst mintázták, és megkapta az engedélyt tőle, hogy honosítsa az általa kitalált bohócdoktori viziteket.

Főként tumoros betegeket látogat, és elmondása szerint nem feltétlenül kell nevettetni, egy jó beszélgetés, ami maradandó élményt okoz a gyereknek, sokkal többet jelent. Ha nem tud ilyen maradandó élményt adni, akkor azt egy elvesztegetett napnak tekinti. Orvostanhallgatók és gyakorló orvosok is gyakran elkísérik a vizitekre, hogy megtanulják, hogyan kommunikáljanak a gyerekekkel, ugyanis ez az egyik legfontosabb lépés a gyógyításhoz.

Nem vitatja az orvostudomány eredményeit, de véleménye szerint a 90 százalékban a mentális erőn múlik, hogy valaki felépül, vagy sem.

Minden sikernek először fejben kell eldőlnie.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Tolószék helyett marathon

Ternován Zoltán gyógyíthatatlan betegségben szenved, csak épp nem úgy néz ki, és nem is úgy érzi magát. Csupán 33 éves (2002-ben) volt, amikor közölték vele, SM beteg, és néhány év múlva kerekesszékbe kerül. Először kölcsön akart kérni egy kamerát egy barátjától, hogy rögzítse a saját leépülését. A folyamatos orvoshoz járás csak tovább erősítette a betegségtudatát, így szakított az orvosokkal és elkezdett sportolni. Ő is úgy gondolja, hogy minden fejben dől el, és úgy tűnik, nem hagyja a betegségnek, hogy kerekesszékbe kényszerítse. 2013-ban elfutott az SM betegek országos rendezvényére, mert úgy gondolta, meg kell mutatnia, hogy így is lehet. Egy évvel később már hívták a rendezvényre, majd 2015-ben országkerülő futásra indult.

Idén ismét körbefutotta Magyarországot, hogy másoknak is erőt adjon a példájával. Úgy gondolja, ma egy teljesen más ember lenne, ha nem diagnosztizálják nála a betegséget.

Azt javasolta a hallgatóságnak, hogy lendüljenek át a negatív dolgokon, bármennyire is nehéz, és az érzelmi hullámvölgyekben ne a mélységet érezzék, hanem lássák meg a következő hegyet.

A világbajnok állatorvos

Baji Balázs az elmúlt hónapokban került a figyelem középpontjában, köszönhetően annak, hogy bronzérmes lett gátfutásban a világbajnokságon. Elmondása szerint gyerekként csak egyszerűen szerette a gátfutást, ki tudott benne teljesedni, és a sikerélmények később is kárpótolták a lemondások miatt. Mindig a következő kihívás ad neki erőt, de olyan időszakai is voltak, amikor engedett a csábításnak, és inkább a barátaival töltött több időt. Úgy véli, hogy azok az időszakok is kellettek ahhoz, hogy ma itt tartson, mert a sportolónak sem csak teste van. Szerinte fontos, hogy mindenki felállítsa a céljait, mert akkor a nehezebb pillanatokon is könnyebben átlendül, ha tudja, miért csinálja.

A riói kudarcot elmondása szerint annak köszönheti, hogy nagyon akarta a sikert ahelyett, hogy bízott volna magában, és abban, hogy jól felkészült a versenyre. Ma már tudja, hogy a legjobbak fizikailag szinte ugyanolyan állapotban vannak, de az fog nyerni, aki pszichikailag is a toppon van.

Idén februárban diplomázott, március óta pedig már állatorvosként is dolgozik. Elmondása szerint ugyan nem lenne rászorulva erre a munkára, de motiválja, élvezi, és szerinte szüksége van arra, hogy a sportkarrierje mellett mással is foglalkozzon. És ha majd visszavonul, akkor a kiskedvenceinkért fog versenyezni mindennap.

Az est végén az előadók egyetértettek abban, hogy ugyan fontos, hogy az embernek legyenek céljai, mégis az odavezető út a lényeg. Mélységekre és magasságokra is szükség van a sikerhez. Dr. Lala szerint azonban úgy jó, ha inkább mindig a hegy tetején maradunk, mert aki már elért valamit, inkább egyik hegyről a másikra próbáljon átugrani, nem kell mindent lentről építeni. Ettől persze még jöhetnek völgyek, de a második már nem lesz olyan mély, mint az első volt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?