15 °C Budapest
Álommeló Svédországban: nulla stressz, havi 700 ezres fizetés

Álommeló Svédországban: nulla stressz, havi 700 ezres fizetés

2017. szeptember 28. 05:35

Ági 30 éves, idén indította el saját vállalkozását Svédországban. A kezdő tőke és a bürokrácia miatt sem kellett aggódnia: gyorsan és könnyen ment a dolog. Egy évet ad magának és a cégének, ha nem indul be az üzlet, akkor újra iskolapadba ül: Svédországban ugyanis ingyenes az egyetemi oktatás. Márpedig egy svéd egyetemi dplomával könnyen találna magának jól fizető állást.

Jól kerestek, jó munkájuk volt, a magyar pár viszont úgy érezte, Magyarországon egyszerűen nem tudnak egyről a kettőre lépni. Ági és férje ezért úgy döntöttek, külföldön próbálnak szerencsét. Svédországot szemelték ki maguknak, úgyhogy még itt elkezdtek svédül tanulni és egy éven keresztül nagyon odafigyeltek a kiadásaikra, hogy minél több pénzt tudjanak megtakarítani. Végül 2013 elején költöztek ki.

Hiába tanultunk otthon svédül, az igazából nem sokat ért

- mesélte a Pénzcentrumnak Ági. Nem is volt egyszerű munkát találnia. Magyarországon marketing és logisztika területen dolgozott, de a minimális svéd és jó angoltudással ezekben a szakmákban esélye sem volt elhelyezkedni. Au pairként viszont alkalmazták Stockholmban. Egy éven át vigyázott gyerekekre a svéd fővárosban.

Elég sok mindennel foglalkoztam: voltam felszolgáló, dolgoztam asszisztensként egy irodában, aztán egy kutyasétáltató cégnél helyezkedtem el részmunkaidőben

- mondta. Egy fizetésből kint nem lehet megélni, nekik szerencséjük volt: a férje informatikus, és sikerült kint munkát találnia. A kettejük fizetése viszont elég volt ahhoz, hogy ne legyenek anyagi problémáik. Ági havonta nettó 7-10 ezer koronát, vagyis 230-325 ezer forint körüli összeget keresett a kutyasétáltató cég alkalmazottjaként.

Kint nem jellemző a feketemunka, általában mindenki rendesen be van jelentve. Volt egy munkahelyi balesetem, fél évre kiestem a munkából, de végig kaptam a fizetésem 100 százalékát, a munkahelyemen pedig türelmesek és kedvesek voltam velem

 - mesélte.

Nagyon várta, hogy visszatérhessen dolgozni. Viszont miután újra munkába állt, a főnöke közölte, hogy kapott egy jobb munkalehetőséget, ezért ha Ági gondolja, átveheti a klienseit.

Nagyon szerettem volna saját céget alapítani, de nem mertem egyből létrehozni egy Kft.-t és az egyéni vállalkozói lét sem vonzott. Svédországban viszont van rá lehetőség, hogy beregisztrálj egy céghez, ami kvázi alkalmazottként vesz fel. Vagyis fizeti utánad a járulékokat, cserébe viszont, mint egy vállalkozó, azzal foglalkozol, amivel csak szeretnél. Ez így kényelmes, de meg is kérik az árát: a havi bevételem 5 százalékát kellett kifizetnem nekik - viszont nem kellett foglalkoznom a papírmunkával, könyveléssel, semmivel. Ez tulajdonképpen az egyéni vállalkozó és az alkalmazotti jogviszony keveréke, ami ideig-óráig tökéletes megoldás lehet

- magyarázta Ági.

"Nem hiszem, hogy otthon sok ember van, aki kutyasétáltatásból megél, de itt ez működik" - mondta. Azóta már egyébként megalapította saját cégét. "Azt hittem, stresszesebb lesz, de itt nagyon könnyen és gördülékenyen mennek a dolgok" - jegyezte meg. A svéd adóhivatal nagyon segítőkész, vannak például különböző eladóadások, amiken ingyen részt lehet venni, de az ügyfélszolgálaton is nagyon készségesen segítettek Áginak, mit hogyan kell elintézni, hogy mielőbb létrejöjjön saját cége.

"Nem kellett nagy kezdőtöke, hiszen nincs például irodám, a lakásunk címére van bejelentve a vállalkozás" - mondta. Most havonta nagyjából 22 ezer koronát keres, vagyis több, mint hétszáztízezer forintot.  "Azzal együtt, hogy beindult a kutyasétáltatás, azt is be kellett látnom, hogy nem bírom egyedül. Hiszen ha egyedül vagyok, azzal be is korlátozom a kliensek számát, hiszen csak egy területen tudok dolgozni. Rájöttem, hogy ha terjeszkedni szeretnék, akkor fel kell vennem magam mellé valakit" - magyarázta. Így most már alkalmazottja is van.

A járulékok befizetése és az alkalmazott fizetése után havonta 3-4 ezer koronája marad - vagyis nettó 100-130 ezer forint.

Ez nem sok, de ahhoz, hogy terjeszkedhessen, most be kell érnie ennyivel. A férje jól keres, ezért anyagilag sem okoz problémát ez az átmeneti időszak, míg be nem indul jobban az üzlet.

"Abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy megörököltem az előző főnökömtől egy klientúrát, ezek az emberek már ismertek, dolgoztam a kutyáikkal. Az új kliensekkel sem volt egyébként gond, soha senkit nem zavart, hogy magyar vagyok, egyetlen megjegyzést vagy beszólást sem kaptam" - mondta.

Svédország legnagyobb negatívuma szerinte az albérlet: rettenetesen drága a lakhatás, ráadásul nem is lehet előre tervezni, mindig ott a félsz a bérlőkben, meddig maradhatnak az adott helyen, milyen tervei vannak a tulajdonosnak az ingatlannal. Ők ezért vásároltak egy kis lakást. Most az a pénz, amit havonta albérleti díjra költenének, a törlesztő részletbe megy. Amikor a kiadásaikról faggatom, azt válaszolja: havonta átlagosan 8-10 ezer koronát (vagyis 260-320 ezer forintnak megfelelő összegbe) fizetnek, ebben már benne van a rezsi, a havi törlesztő részlet, a parkolóhely és az internet előfizetés is.

A hitelfelvétellel kapcsolatban azt mondta, nagyon könnyen ment ez is, akárcsak a cégalapítás: egyetlen egyszer sem kellett személyesen bemenniük a bankba. Mindössze egy munkáltatói igazolásra és jövedelem kimutatásra volt szükségük, ezeket pedig könnyű beszerezni, aztán mindent az interneten keresztül intéztek.

Arra a kérdésre, mihez kezd, ha nem jön be az üzlet, azt válaszolta, egy évet ad magának és a cégnek, és ha nem úgy megy, ahogy szeretné, akkor átképzi magát. "Itt az egyetemi oktatás ingyenes, és ha van valakinek személyi száma (az adóhivatalnál kell igényelni, és a személyi azonosság igazolásán túl például bankszámlanyitáshoz is szükséges), akkor ingyenes svéd nyelvtanfolyamon is részt lehet venni" - mondta.  Hazatérni semmiképp sem szeretnének, a jövőjüket kint képzelik el. "Itt minden adott ahhoz, hogy az ember sok mindenben kipróbálhassa magát. Sok a lehetőség, ráadásul tényleg sok minden ingyenes, viszont ehhez elengedhetetlen a személyi szám".

Ha valaki most kedvet kapott és felmerült benne, hogy itt hagy mindent és angol nyelvtudással kiutazik Svédországba, Ági azt tanácsolja, ne kapkodjon. "Abban nem érdemes reménykedni, hogy csupán angol nyelvtudással esetleg el tudunk helyezkedni egy kávézóban, és majd a leendő munkahelyünk miatt könnyen megkapjuk a személyi számot. Rengeteg a bevándorló, és a legtöbb munkahely ma már inkább olyan alkalmazottat keres, akinek van már személyi száma - ahhoz viszont kell, hogy legyen bejelentett munkaviszony". Vagyis ördögi kör ez.

Svéd nyelvtudással viszont Ági szerint nem nehéz munkát találni.

Az élet is drágább, mint Magyarországon. Az élelmiszerek ára magasabb, a heti bevásárlás nagyjából 500-800 koronából (16-26 ezer forint) megvan, étterembe járni viszont kifejezetten költséges, az albérlet árak pedig - különösen Stockholmban - horribilisen magasak, egy lakás bérleti díja 8000-10 000 korona körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.20 21:15
Az év végi zárlati feladatok teljesítése során merül fel a fenti kérdés. A vállalkozások pénzügyi he...
hrdoktor  |  2021.04.19 06:29
A tartósan, teljes munkaidőben monitor előtt végzett munka nagyon megterheli a szemet, több kellemet...
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?