6 °C Budapest

Vége az ingyenmunkának: többé nem húzhatják le a fiatalokat

2017. július 5. 14:00

Sok fiatal a nyári szünetének egy jelentős részét beáldozza tanulmányaiért, és a vakációra időzíti kötelező szakmai gyakorlatának teljesítését. Ezzel nem csak a pihenésről, de a diákmunka lehetőségéről is lemond szakmai fejlődése érdekében. És persze azért, mert az adott képzésen erre szükség van, hogy megszerezhesse a képesítést. Utánajárunk, mennyi pénz jár nekik a kötelező szakmai gyakorlatért.

Nem kell nagyon visszamenni az időben, amikor ezek a szakmai gyakorlatok többségében ingyenmunkát jelentettek, és az is előfordult, hogy csak a papírért "dolgozott" a diák, mert nemhogy pénzt, de tudást és gyakorlatot sem adtak a cégek. Szóval a szakmai gyakorlaton lévő fiatal sokszor csak főzhette a kávét, és legfeljebb fénymásolást bíztak rá. És mindezért semmit sem kapott cserébe, se pénzt, se tudást.

Talán ma már komolyabban veszik a diákok és hallgatók oktatását a gyakorlati helyek azáltal, hogy törvényben meghatározták, - ha keveset is, de - fizetést kell adni a szakmai gyakorlaton lévő tanulóknak. És általában, ha már valamiért fizet az ember, akkor jobban értékeli. Bár ez a törvény nem biztosíték arra, hogy valóban, minden esetben minőségi tanulást eredményez a szakmai gyakorlat, egy kis javulást vélhetően hozott. Ha mást nem is, legalább már nem ingyen robotolnak - vagy épp unatkoznak a diákok a gyakorlati helyeken.

De mielőtt nagyon megörülnének a diákok, a pénzbeli juttatás csak az összefüggő nyári szakmai gyakorlatra vonatkozik, az évközi (értelemszerűen a tanévközi) gyakorlatért nem kell fizetni a tanulóknak.

A törvény szabályozza azt is, hogy mennyi az a minimum, amit meg kell kapni a diákoknak. Fontos, hogy az iskola és a gyakorlati képzést biztosító szervezetnek együttműködési megállapodást kell kötnie, csak így töltheti a gyakorlatát a fiatal az adott cégnél/szervezetnél. A középiskolások esetében az összefüggő szakmai gyakorlatért a "fizetés" a bruttó minimálbér 15 százaléka szorozva 1,3-mal. Idén a minimálbér bruttó 127 500 forint,

így 24 863 forint az a minimum összeg, amit egy hónapban meg kell kapnia a középiskolás gyakornokoknak.

Ez a juttatás minden megkezdett hét után jár, tehát nem napokban, vagy órákban számolják. Az egy heti összeg a havi juttatásnak a negyede, tehát 6 215 forint. Hiányzás esetén viszont ez a pénz arányosítható a távol töltött napok számával. Szóval itt nincs kiskapu a lógós diákoknak sem. Ez a juttatás adómentes, abban az esetben viszont, ha több pénzt ad a diáknak a gyakorlati hely, a havi 24 863 forint feletti összeg után már 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Tehát, ha például 30 ezer forintot ad a fiatalnak havonta a cég, akkor csak a kötelező összeg feletti 5 137 forint után kell adózni.

A gyakorlati helynek sem kell adózni a tanuló után, mivel az együttműködési megállapodás alapján történő foglalkoztatás során nincs biztosítási jogviszony. Ha viszont a kötelező összeg felett fizet a diáknak, akkor 27 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége van a kifizetőnek, de csak a felettes rész után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyetemisták többet kapnak

Felsőoktatásban tanulókra valamelyest más szabályok vonatkoznak. Náluk hallgatói munkaszerződést kötnek, és csak akkor köteles fizetni a munkavállaló, ha a gyakorlat egybefüggő, és legalább 6 hétig tart. Ebben az esetben a hallgatónak hetente (!) legalább a minimálbér 15 százalékát meg kell kapnia.

Tehát havi szinten a minimálbér 60 százaléka megilleti, ami 76 500 forint.

Adózás szempontjából úgy néz ki a történet, hogy a minimálbér összegéig adómentes a juttatás, ha ennél többet kap, akkor a felette lévő összeg után kell 16 százalék személyi jövedelemadót fizetni. A munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége a minimálbér összegéig, ha ennél többet ad a hallgatónak, akkor a felette lévő össze után kell 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetnie.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem