25 °C Budapest
Talán neked is ez kellene, ha már a hétfő gondolatától is rosszul vagy

Talán neked is ez kellene, ha már a hétfő gondolatától is rosszul vagy

2017. május 21. 13:14

Az ember időnként érzi úgy, hogy nincs kedve dolgozni, vagy sokkal szívesebben csinálna bármit, csak ne kelljen bemenni az irodába. Ha ez az állapot viszont tartósan fennáll, vagy már nem látod értelmét annak, amit csinál, érdemes elgondolkodni egy nagy váltáson.

"Pályafutásom legokosabb döntése az volt, amikor mindenféle terv nélkül felmondtam a munkahelyemen. A gyerekem fontos leckét tanított nekem: a percek értékes árucikkek" - emlékszik vissza Anita Malik, aki sikeres karrierista nő létére ott hagyta a munkáját, ami korábban a mindent jelentette számára. A buddhista vezetői képességekkel megáldott fia minden este azt mondta neki, "csak még néhány pedig". Figyelték az órát, számoltak együtt, és egy idő után úgy érezte, hogy minden perc valójában az ő "én idejéből" megy, és valójában egy perc sokkal hosszabb, mint amilyennek tűnik.

Gondolj bele, hány percet dolgozol. Ha 40 órás a munkaheted, akkor évente 124 800 percet. Ha ennyi percet fordítasz a munkára, úgy érzed, hogy megéri? Hol akarsz lenni? Vagy egyszerűen csak azért maradsz, mert nem tudod kitalálni, mi legyen a következő lépés?

Malik a múlt hónapban hivatalosan felmondott az egyre növekvő technológiai cég vezetőjénél, amivel nagyon meglepte a csapatát, de még önmagát is.

"Sosem gondoltam volna, hogy elhagyom azt a csapatot, amit én építettem fel, és olyan szenvedéllyel, elköteleződéssel dolgoztunk együtt, ami továbbra is ámulatba ejt. És olyan terméket állítottunk elő, amiről álmodtam. Tehát ott voltam, ahol lenni akartam. Legalább is ezt gondoltam. De a kételyek továbbra is fennálltak. Nagyon sikeres voltam, vagy egyszerűen csak hajtottam a sikert, és közben nem figyeltem magamra? Mit vesztettem el? Ezek a kérdések nagyon nyugtalanítóak voltak. Az állásom és a tapasztalataim ellenére mindig bizonyítani akartam, annyira, hogy mindkét fiammal (az egyik 3, a másik 2 éves) csak 8 hetes szülési szabadságra mentem, majd vissza dolgozni. Egyre jobban éreztem, hogy le kell állnom ezzel a tempóval, de nem sikerült" - emlékszik vissza Malik.

A felmondást mindenki felvont szemöldökkel fogadta, és az első kérdése az volt, hogy mi lesz a következő lépés? Hogyan tovább? Malik szerint három oka is van annak, hogy igenis működhet jól a semmibe ugrás.

1. Az újraindítás gomb megnyomása időt vesz igénybe.

Ez egy folyamat, és személyenként eltér, hogy kinek, mennyi időre van szüksége. Általában pár hét áll az ember rendelkezésére, pedig a szakértők szerint egy év kihagyásra lenne szükség. Persze a szünet mértéke nagyban függ attól, hogy milyen anyagi helyzetben van az ember, és mennyire tudja tolerálni a bizonytalanságot. Bármekkora is ez az időintervallum, a mentális szünet enyhíti az esélyt arra, hogy rossz döntést hozz, és visszamenekülj a munkába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2. Sürgetnek az álmaid

Nincs több kifogás, mert most van időd. Gondold át, mit is szeretnél igazán, mit halogattál eddig, tervezd meg, és építsd fel. De ne görcsösen, inkább szabadon, figyelve a körülményekre.

3. A dolgok elvégzése a helyes út

A bizalom építés és a meggyőzés legjobb eszköze az, hogy a potenciális munkaadó, partner, vagy befektető látja, hogy te irányítod az életedet. Megváltoznak a munka világának szabálya: egy szünet miatt nem törik meg a karrieríved, csak ha engeded.

A tervek nélküli ugrás nem feltétlenül felelőtlenség, csak egy egyedi út. Egy jó eszköz arra, hogy kiemelje az embert a félelemből, hogy mi lesz ha.... Ma már egy ilyen döntés nem hoz magával megbélyegzést, egy jobb élet reményét viszont igen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05