18 °C Budapest
Talán neked is ez kellene, ha már a hétfő gondolatától is rosszul vagy

Talán neked is ez kellene, ha már a hétfő gondolatától is rosszul vagy

2017. május 21. 13:14

Az ember időnként érzi úgy, hogy nincs kedve dolgozni, vagy sokkal szívesebben csinálna bármit, csak ne kelljen bemenni az irodába. Ha ez az állapot viszont tartósan fennáll, vagy már nem látod értelmét annak, amit csinál, érdemes elgondolkodni egy nagy váltáson.

"Pályafutásom legokosabb döntése az volt, amikor mindenféle terv nélkül felmondtam a munkahelyemen. A gyerekem fontos leckét tanított nekem: a percek értékes árucikkek" - emlékszik vissza Anita Malik, aki sikeres karrierista nő létére ott hagyta a munkáját, ami korábban a mindent jelentette számára. A buddhista vezetői képességekkel megáldott fia minden este azt mondta neki, "csak még néhány pedig". Figyelték az órát, számoltak együtt, és egy idő után úgy érezte, hogy minden perc valójában az ő "én idejéből" megy, és valójában egy perc sokkal hosszabb, mint amilyennek tűnik.

Gondolj bele, hány percet dolgozol. Ha 40 órás a munkaheted, akkor évente 124 800 percet. Ha ennyi percet fordítasz a munkára, úgy érzed, hogy megéri? Hol akarsz lenni? Vagy egyszerűen csak azért maradsz, mert nem tudod kitalálni, mi legyen a következő lépés?

Malik a múlt hónapban hivatalosan felmondott az egyre növekvő technológiai cég vezetőjénél, amivel nagyon meglepte a csapatát, de még önmagát is.

"Sosem gondoltam volna, hogy elhagyom azt a csapatot, amit én építettem fel, és olyan szenvedéllyel, elköteleződéssel dolgoztunk együtt, ami továbbra is ámulatba ejt. És olyan terméket állítottunk elő, amiről álmodtam. Tehát ott voltam, ahol lenni akartam. Legalább is ezt gondoltam. De a kételyek továbbra is fennálltak. Nagyon sikeres voltam, vagy egyszerűen csak hajtottam a sikert, és közben nem figyeltem magamra? Mit vesztettem el? Ezek a kérdések nagyon nyugtalanítóak voltak. Az állásom és a tapasztalataim ellenére mindig bizonyítani akartam, annyira, hogy mindkét fiammal (az egyik 3, a másik 2 éves) csak 8 hetes szülési szabadságra mentem, majd vissza dolgozni. Egyre jobban éreztem, hogy le kell állnom ezzel a tempóval, de nem sikerült" - emlékszik vissza Malik.

A felmondást mindenki felvont szemöldökkel fogadta, és az első kérdése az volt, hogy mi lesz a következő lépés? Hogyan tovább? Malik szerint három oka is van annak, hogy igenis működhet jól a semmibe ugrás.

1. Az újraindítás gomb megnyomása időt vesz igénybe.

Ez egy folyamat, és személyenként eltér, hogy kinek, mennyi időre van szüksége. Általában pár hét áll az ember rendelkezésére, pedig a szakértők szerint egy év kihagyásra lenne szükség. Persze a szünet mértéke nagyban függ attól, hogy milyen anyagi helyzetben van az ember, és mennyire tudja tolerálni a bizonytalanságot. Bármekkora is ez az időintervallum, a mentális szünet enyhíti az esélyt arra, hogy rossz döntést hozz, és visszamenekülj a munkába.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Sürgetnek az álmaid

Nincs több kifogás, mert most van időd. Gondold át, mit is szeretnél igazán, mit halogattál eddig, tervezd meg, és építsd fel. De ne görcsösen, inkább szabadon, figyelve a körülményekre.

3. A dolgok elvégzése a helyes út

A bizalom építés és a meggyőzés legjobb eszköze az, hogy a potenciális munkaadó, partner, vagy befektető látja, hogy te irányítod az életedet. Megváltoznak a munka világának szabálya: egy szünet miatt nem törik meg a karrieríved, csak ha engeded.

A tervek nélküli ugrás nem feltétlenül felelőtlenség, csak egy egyedi út. Egy jó eszköz arra, hogy kiemelje az embert a félelemből, hogy mi lesz ha.... Ma már egy ilyen döntés nem hoz magával megbélyegzést, egy jobb élet reményét viszont igen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?