Ha 45 évesen sem vagy még milliomos, nem is leszel soha

Ha 45 évesen sem vagy még milliomos, nem is leszel soha

2017. március 14. 14:34

Ha valaki már elmúlt 45 éves, és még nem gazdagodott meg, akkor már nyugodtan le is mondhat arról, hogy valaha rózsadombi medencés villában éljen és luxusautókkal furikázzon. Az amerikai jegybank tanulmánya szerint ugyanis 45 éves korunk után gyakorlatilag már nem nő tovább a jövedelmünk. Utánajártunk, miért okoz ez nagy gondot a nyugdíjra készülő generációnak.

Elmúltál 45 éves, és még nem kerested meg az első milliárdokat? A new yorki és minneapolisi Federal Reserve (az amerikai jegybank két részlege) tanulmánya szerint jó eséllyel már nem is leszel gazdag. Persze kivételek mindig akadnak, azonban a vagyonos emberek a pénzük nagy részét fiatal korban, esetleg középkorúként szerzik meg.

A legnagyobb ugrást a munkával töltött idő első 10 évében kapják meg az emberek, ez ugyan eltérő lehet, azonban tipikusan 25 és 35 éves koruk között van ez az időszak. a következő 10 évben (35 és 45 között) már tipikusan kisebb béremelések a jellemzők. Az igazán nagy változás azonban 45 éves kor után jön el. Ekkor ugyanis már sokszor nem is növekszik a jövedelem, hanem egyenesen csökkenésnek indul. Ennek a fő oka, hogy ebben a korban már kevesebbet dolgoznak az emberek, különösen ha nehéz fizikai munkát végeznek.

Nem is a gazdagok vannak igazi veszélyben

A jövedelem visszaesése egyébként nemcsak a gazdagok "kiváltsága". A leggazdagabb 1 százalékot ugyan a korábbi vagyonfelhalmozáshoz képest kellemetlenül érintheti, hogy nem nő tovább a jövedelme, azonban a megélhetés miatt értelem szerűen nem kell aggódniuk. A jövedelem növekedésének megállása viszont ennél sokkal rosszabbul érinti azokat, akik nem tagjai a felső 10 ezernek. Két lényeges következménye is lehet ennek:

  • A jövedelem növekedésének megállása miatt a nyugdíjra felhalmozás éveiben nem növekszik a jövedelem, így nem lesz miből félretenni az időskorra.
  • Az állami nyugdíjpillér járadékait az utolsó ledolgozott évek után állapítják meg. Ha viszont a nyugdíjba vonuláskor és 45 évesen megegyezik a kereset (vagy legalábbis nincs jelentős különbség a kettő között), akkor várhatóan a nyugdíj sem lesz túl magas.

A jelenlegi helyettesítési ráta 70 százalék Magyarországon. Ha 65 évesen megyünk nyugdíjba, akkor ezzel kalkulálva gyakorlatilag a 20 évvel korábbi jövedelmünk 70 százalékát kapjuk meg első nyugdíjként. Ez viszont erősen kérdéses, hogy (a nyugdíjemelésekkel együtt) elég lesz-e a tisztes megélhetésre hosszútávon.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?