24 °C Budapest
Ha 45 évesen sem vagy még milliomos, nem is leszel soha

Ha 45 évesen sem vagy még milliomos, nem is leszel soha

2017. március 14. 14:34

Ha valaki már elmúlt 45 éves, és még nem gazdagodott meg, akkor már nyugodtan le is mondhat arról, hogy valaha rózsadombi medencés villában éljen és luxusautókkal furikázzon. Az amerikai jegybank tanulmánya szerint ugyanis 45 éves korunk után gyakorlatilag már nem nő tovább a jövedelmünk. Utánajártunk, miért okoz ez nagy gondot a nyugdíjra készülő generációnak.

Elmúltál 45 éves, és még nem kerested meg az első milliárdokat? A new yorki és minneapolisi Federal Reserve (az amerikai jegybank két részlege) tanulmánya szerint jó eséllyel már nem is leszel gazdag. Persze kivételek mindig akadnak, azonban a vagyonos emberek a pénzük nagy részét fiatal korban, esetleg középkorúként szerzik meg.

A legnagyobb ugrást a munkával töltött idő első 10 évében kapják meg az emberek, ez ugyan eltérő lehet, azonban tipikusan 25 és 35 éves koruk között van ez az időszak. a következő 10 évben (35 és 45 között) már tipikusan kisebb béremelések a jellemzők. Az igazán nagy változás azonban 45 éves kor után jön el. Ekkor ugyanis már sokszor nem is növekszik a jövedelem, hanem egyenesen csökkenésnek indul. Ennek a fő oka, hogy ebben a korban már kevesebbet dolgoznak az emberek, különösen ha nehéz fizikai munkát végeznek.

Nem is a gazdagok vannak igazi veszélyben

A jövedelem visszaesése egyébként nemcsak a gazdagok "kiváltsága". A leggazdagabb 1 százalékot ugyan a korábbi vagyonfelhalmozáshoz képest kellemetlenül érintheti, hogy nem nő tovább a jövedelme, azonban a megélhetés miatt értelem szerűen nem kell aggódniuk. A jövedelem növekedésének megállása viszont ennél sokkal rosszabbul érinti azokat, akik nem tagjai a felső 10 ezernek. Két lényeges következménye is lehet ennek:

  • A jövedelem növekedésének megállása miatt a nyugdíjra felhalmozás éveiben nem növekszik a jövedelem, így nem lesz miből félretenni az időskorra.
  • Az állami nyugdíjpillér járadékait az utolsó ledolgozott évek után állapítják meg. Ha viszont a nyugdíjba vonuláskor és 45 évesen megegyezik a kereset (vagy legalábbis nincs jelentős különbség a kettő között), akkor várhatóan a nyugdíj sem lesz túl magas.

A jelenlegi helyettesítési ráta 70 százalék Magyarországon. Ha 65 évesen megyünk nyugdíjba, akkor ezzel kalkulálva gyakorlatilag a 20 évvel korábbi jövedelmünk 70 százalékát kapjuk meg első nyugdíjként. Ez viszont erősen kérdéses, hogy (a nyugdíjemelésekkel együtt) elég lesz-e a tisztes megélhetésre hosszútávon.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?