Alapvető szolgáltatást darál be a munkaerőhiány Észak-Pesten

Alapvető szolgáltatást darál be a munkaerőhiány Észak-Pesten

2017. február 25. 07:00

Kötegekben érkeztek meg a levelek, háromheti adag egyszerre. Ennek az az oka, hogy nem volt postás, aki kivigye a küldeményeket a IV. kerületi Káposztásmegyerre. A helyiek panaszt tettek a postán, az állami cég egyelőre helyettesítéssel oldja meg a munkaerőhiányt. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan mi történt, és megkerestük a Magyar Posta Zrt.-t is.

Az egyik IV. kerületi lakónak január közepén tűnt fel, hogy három hete egyáltalán nem érkezett postája. Körbekérdezte a szomszédokat, ők tapasztaltak-e hasonlót? Mint kiderült, nem egyedi a problémája. Ezt követően egy káposztásmegyeri Facebook-csoportban is feltette a kérdést, amire néhány óra alatt több mint 150 komment érkezett, így már világos lett a helyzet: egész Káposztásmegyeren hasonló a helyzet.

Bementem a IV. kerületi főpostára, ahol azt mondták, nem tudnak a problémáról, pedig úgy tudom, nem csak én jeleztem feléjük. A következő szombaton két helyettes postást mindenkinek kihordta a háromheti levéladagját, az ajánlott küldeményekkel és csomagokkal viszont nem tudtak már foglalkozni, azokat a következő két hétben kaptuk meg"

- mondta a Pénzcentrumnak Horai Szabolcs, káposztásmegyeri lakos. Hozzátette, február 14-én kapott olyan csomagot, amit október 26-án adtak fel a postán. Hasonló esetet a Facebook csoportban is többen jeleztek: februárban érkeztek meg a novemberben feladott küldemények.

Az ott élők elmondása szerint továbbra is helyettesítéssel oldja meg a posta a kézbesítést, és nem ritkán késő este érkezik a postás, mert csak túlórákkal és hétvégi munkával tudja áthidalni az állami cég a munkaerőhiányt. Olyan esetről is hallottunk, hogy nyugdíjból hívtak vissza postást, hogy segítsen be. Egy helyi lakos megkereste a problémával a körzet parlamenti képviselőjét, Horváth Imrét is.

A postai szolgáltatással kapcsolatos jelenségeket ismerem, az újpesti posta vezetője is elismerte, hogy ezek a hiányosságok fennállnak, létszámhiánnyal küzdenek, már a nyugdíjas dolgozókat is behívták; elmondta, hogy sajnos csak akkor szűnnek meg ezek a problémák, ha a hiányzó létszám feltöltésre kerül"

- olvasható egy blogbejegyzésben a képviselő válasza.

Megkerestük a Magyar Posta Zrt.-t is, a következő tájékoztatást kaptuk:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Hazánkban a logisztikai iparágra, így a Magyar Postára is általánosságban jellemző, hogy elsősorban a központi régióban és Nyugat-Magyarországon munkaerőhiánnyal küzd, főként a kézbesítési és logisztikai területeken. Folyamatosan keressük az új kollégákat az újpesti kézbesítési területekre is, az üres létszámhelyek feltöltéséig pedig munkaerő-átcsoportosítással látjuk el a szolgáltatásokat. A jelzett problémákra a jövőben is kiemelten figyelünk. Zömében alap- és középfokú végzettségű munkavállalókat keresünk, illetve az irányítási területen meghirdetett munkakörökhöz felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégákat keresünk."

Azokra a kérdéseinkre, hogy hány ember hiányzik a Posta állományából, illetve a meghirdetett pozíciókban milyen fizetéseket lehet elérni, nem kaptunk válaszokat. A fizetések.hu információ szerint viszont a postai kézbesítők havi bruttó átlagbére 136 332 forint.

A postások létszámhiányáról már többször cikkezett a magyar sajtó. Legutóbbi sajtóértesülések szerint hiányszakma lett a postás: a nyugdíjba vonulás és a fluktuáció miatt az ország egyes részein nincs elég munkaerő, jelenleg 200 állást hirdet az állami cég.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20