31 °C Budapest
Rémes a magyarok pénzügyi tudása: az átlag alatt teljesítettünk

Rémes a magyarok pénzügyi tudása: az átlag alatt teljesítettünk

2016. október 16. 11:07

Az OECD legfrissebb elemzése szerint meglehetősen alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a világon, a vizsgált 30 ország átlagosan 13,2 pontot ért el a 21-ből. Még az átlagnál is rosszabbul teljesített Magyarország, amely 12,4-es pontszámával a 22. helyet csípte meg a rangsorban. Mint kiderült, a magyarok nem gondolják okosabbnak magukat a pénzügyi ismeretek terén, mint amilyenek valójában, többségük ugyanis átlagos tudásúnak mondja magát. Hab a tortán, hogy átlagban a felnőtt magyar lakosság csupán egyharmada tud aktívan félretenni, tíz megkérdezettből egynek még hitelt is fel kell vennie, hogy hó végén kijöjjön a matek.

Az OECD legfrissebb tanulmányában 30 országot felölelve vizsgálta meg, hogy milyenek az emberek pénzügyi ismeretei és mennyire jár gyerekcipőben a pénzügyi tudatosság. A begyűjtött adatok szerint meglehetősen alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a vizsgált országokban:

 • Az elérhető 21 pontból a vizsgált országok átlagosan 13,2 pontot értek el, ez az OECD tagoknál 13,7-et tett ki. A 21 pontot három területtel, a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi viselkedéssel és pénzügyi hozzáállással lehetett elérni (egyenként 7 pontot).
 • A tanulmány szerint az elért, alacsonynak mondható összpontszám részben a pénzügyi ismeretek vagy éppen a viselkedésben fellelhető hiányosságokkal magyarázható, voltak olyan országok, mint Lettország és Észtország, ahol bár az átlagosnál magasabb a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi viselkedés már alacsony pontokat hozott.
Magyarország 12,4-es pontszámával a 22. helyet foglalja el, holtversenyben Grúziával. A legrosszabb pontszámot hazánk a pénzügyi hozzáállásban szerezte, a legjobb pontszámokat pedig a pénzügyi ismeretekben értük el.

A vizsgált országok által elért átlagos pontszámokban az OECD lát fejlődési lehetőségeket, bár az országok között jelentős különbségek vannak:

 • Átlagban a megkérdezett felnőtt lakosság csupán 56%-a ért el legalább 5 pontot a hétből, ugyanez az OECD tagországoknál 63%-ot tesz ki.
 • A megkérdezettek csak 42%-a van tisztában a kamatos kamat előnyeivel a befektetésekre nézve, és csak 58% tudja a megtakarításain elért hozamot kiszámítani. Ráadásul három felnőttből csak kettő van tisztában azzal, hogy a kockázat jelentősen csökkenthető akkor, ha többféle részvényt is beválogat a portfólióba.
 • Oroszországban, Thaiföldön, Malajziában és a brit Virgin-szigeteken a megkérdezettek kevesebb mint fele értette meg a pénzügyi diverzifikáció fogalmát, a megkérdezettek többsége viszont többnyire tisztában volt azzal, hogy az infláció milyen hatással van a pénz vásárlóértékére.
 • Az elemzésben résztvevő országok lakosainak a pénzügyi számítások terén is lenne hova fejlődni, ezt derült ki abból, hogy sokan nehéznek találták kiszámítani azt, hogy egy 2%-os kamatbevétel után hogyan nézne ki a megtakarításaiknak egyenlege.

A tanulmány adataiból kiderül, hogy a pénzügyi ismeretek tekintetében a nemek között is jelentős eltérések vannak. A férfiak 61%-a ért el öt pontot a hétből, a nőknél pedig mindössze 51%.

 • A felmérésben résztvevő 30 ország közül 19-ben statisztikailag is szignifikáns különbség van azon férfiak és nők arány aközött, akik elérték a 70%-os minimumszintet a pénzügyi ismeretekkel összefüggő kérdésekben, a regressziós analízis szerint a férfiak pénzügyi ismeretei kiterjedtebbek.

Meglepő, de önmaguk pénzügyi ismereteinek pontozásában a megkérdezettek meglehetősen reális képet adtak:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • A válaszadók többnyire tisztában vannak a saját pénzügyi ismeretszintjükkel. Azok, akik egy országban az átlagnál jobb pontszámokat adtak maguknak, átlagban jobb eredményeket is értek el a felmérésben.
 • Vannak persze olyan országok is, mint Brazília, Lengyelország, Dél-Afrika vagy Thaiföld, ahol túlzott önbizalomból sincs hiány, miután egyesek sokkal magasabb pontszámokat adtak maguknak, mint az átlag, holott valójában átlag körüli pénzügyi ismeretekkel bírnak.
A magyar válaszadók többsége úgy vélte magáról, hogy átlagos pénzügyi tudással bír, gyakorlatilag alig volt olyan, aki saját meglátása szerint nagyon magas pénzügyi ismeretekkel bírna.

A felmérésben résztvevő országoknak csak mintegy fele (51%) tudta hozni a kilencből legalább hat pontot a pénzügyi viselkedésben:

 • Franciaországban ötből több mint 4 ember érte el a minimum 6 pontos határt a kilencből, amivel a résztvevő országok között előkelő helyen szerepelnek, és össze sem hasonlítható Magyarország eredményeivel, ahol négyből csak egy ember tudta hozni ugyanezt a szintet.
 • A pénzügyi viselkedés leggyengébb pontjainak a költségvetés készítése, az előretervezés, a termékválasztás és a független tanácsadás tűnnek, ezeken a területeken kellene legtöbbet fejlődniük a vizsgált országoknak. A megkérdezettek csupán 60%-a mondta, hogy rendelkezik költségvetéssel, és csak 50% törekszik arra, hogy a hosszú távú céljait elérje.

A külső sokkhatásokkal szembeni pénzügyi ellenálláson is lehet még javítani:

 • Magyarországon csak 25%, Ausztriában csak 31% és Norvégiában is mindössze 33% rendelkezik részletes költségvetéssel, ami az elemzés szerint arra enged következtetni, hogy az itteni válaszadók nem tudják hatékonyan elosztani a rendelkezésre álló jövedelmüket.
 • A megkérdezett országok esetében ötből kettő az elmúlt 12 hónapban egyáltalán nem takarított meg, tíz megkérdezett közül hat mondta, hogy aktívan tesz félre. Magyarországon a megkérdezettek csupán 27%-a mondja magát aktív megtakarítónak, ami Ausztriában 69%, Norvégiában pedig már 84%.
 • Thaiföldön, Grúziában, Fehéroroszországban, Albániában és Törökországban a lakosság fele legalább egyszer nem tudott a hónap végén kijönni a rendelkezésre álló jövedelméből az elmúlt 12 hónap során. Sőt, tízből legalább négy válaszadónak kölcsönt is fel kellett vennie emiatt.
Az NGM álláspontja:

A pénzügyi válság is megmutatta, hogy a pénzügyi tudatosságot erősíteni kell: a lakosság minden rétegének érdemes felvérteznie magát alapvető pénzügyi ismertekkel, hogy jobban eligazodhasson a termékek, a bennük rejlő kockázatok és lehetőségek útvesztőiben. A kormány üdvözöl minden olyan törekvést, amely a pénzügyi kultúra fejlesztését segíti elő. A felelős, körültekintő egyéni pénzügyi döntések végső soron megerősítik a családok, családi vállalkozások anyagi helyzetét, erősítik a gazdaság, valamint a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását is. A Nemzetgazdasági Minisztériumban már elkészült a korábbi évek civil és kormányzati kezdeményezéseit összefoglaló és a pénzügyi tudatosság széleskörű fejlesztését célzó javaslat, amely hamarosan a kormány elé kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?