Te tudod, mennyivel rövidít meg minden hónapban az állam?

Te tudod, mennyivel rövidít meg minden hónapban az állam?

2016. október 14. 05:35

Havi 257 900 forint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset, ennek viszont csak egy töredéke az, amit valóban kézhez kapnak a munkavállalók. Különböző jogcímeken járulékot és adót von le a fizetésből az állam, így a nettó átlagkereset már csak 171 500 forint a KSH adatai szerint. És ez még nem minden, mert a munkáltató is fizet járulékot minden egyes dolgozója után.Nézzük meg, pontosan mit és mennyit fizetünk havonta az államnak.

Az adó- és járulékterhelés Magyarországon a negyedik legmagasabb az OECD országok közül. Igaz, ez egy kis javulás, mert korábban dobogós helyen álltunk. A felmérésből az is kiderül, hogy a gyermekek után igénybe vehető kedvezmények nálunk magasabbak az átlagosnál.

Már tavasszal felvetődött, hogy a parlament csökkenteni fogja a járulékokat, hogy a kevesebb teher miatt a cégek könnyebben emelhessenek a doglozói bérein, ezáltal csökkenjen az egyre nagyobb problémát jelentő munkaerőhiány. Legalább is ez az elképzelés, és az indoklása a járulékcsökkentés tervezetének. Konkrétumok helyett eddig csak találgatások hangzottak el a témában, az viszonyt borítékolható, hogy a következő időszakban lesz változás ezen a fronton.

Ennyit fizet utánad a munkáltatód

A cégnek minden munkavállalója után fizetnie kell 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, tehát összesen 28,5 százalék megy az államnak. Ez minimálbér esetében számszerűsítjük, akkor az látszik, hogy a bruttó minimálbér 111 ezer forint, a cégnek viszont ez havonta 142 635 forintba kerül.

Ezt vonják le a fizetésedből

A bruttó munkabérből 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és 1,5 százalékos munkaerőpiaci egészségbiztosítási járulékot vonnak le. Tehát a bruttó fizetésednek a 34,5 százalékát már azelőtt odaadod az államnak, hogy ráutalnák a bankszámládra. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minimálbér példájánál maradva ez úgy néz ki, hogy 16 650 forint az szja, 11 100 forint a nyugdíjjárulék, 4 440 forint a természetbeni, 3 330 forint a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, és 1 665 forintot vonnak le munkaerőpiaci egészségbiztosítási járulék címen. Ez összesen 37 185 forint.

Tehát egyetlen minimálbéres munkavállaló után összesen 68 820 forint megy az államkasszába.

Nyilván adó- és járulékfizetésre szükség van, különben nem tudna működni az ország, egyáltalán nem lenne egészségügy, se oktatás, semmilyen szociális háló, de nem lennének utak sem. Az állam fenntartásához és működtetéséhez szükség van az adó- és járulékfizetésre, ezek mértékéről viszont már lehet vitázni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?