Te tudod, mennyivel rövidít meg minden hónapban az állam?

Te tudod, mennyivel rövidít meg minden hónapban az állam?

2016. október 14. 05:35

Havi 257 900 forint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset, ennek viszont csak egy töredéke az, amit valóban kézhez kapnak a munkavállalók. Különböző jogcímeken járulékot és adót von le a fizetésből az állam, így a nettó átlagkereset már csak 171 500 forint a KSH adatai szerint. És ez még nem minden, mert a munkáltató is fizet járulékot minden egyes dolgozója után.Nézzük meg, pontosan mit és mennyit fizetünk havonta az államnak.

Az adó- és járulékterhelés Magyarországon a negyedik legmagasabb az OECD országok közül. Igaz, ez egy kis javulás, mert korábban dobogós helyen álltunk. A felmérésből az is kiderül, hogy a gyermekek után igénybe vehető kedvezmények nálunk magasabbak az átlagosnál.

Már tavasszal felvetődött, hogy a parlament csökkenteni fogja a járulékokat, hogy a kevesebb teher miatt a cégek könnyebben emelhessenek a doglozói bérein, ezáltal csökkenjen az egyre nagyobb problémát jelentő munkaerőhiány. Legalább is ez az elképzelés, és az indoklása a járulékcsökkentés tervezetének. Konkrétumok helyett eddig csak találgatások hangzottak el a témában, az viszonyt borítékolható, hogy a következő időszakban lesz változás ezen a fronton.

Ennyit fizet utánad a munkáltatód

A cégnek minden munkavállalója után fizetnie kell 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, és 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, tehát összesen 28,5 százalék megy az államnak. Ez minimálbér esetében számszerűsítjük, akkor az látszik, hogy a bruttó minimálbér 111 ezer forint, a cégnek viszont ez havonta 142 635 forintba kerül.

Ezt vonják le a fizetésedből

A bruttó munkabérből 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és 1,5 százalékos munkaerőpiaci egészségbiztosítási járulékot vonnak le. Tehát a bruttó fizetésednek a 34,5 százalékát már azelőtt odaadod az államnak, hogy ráutalnák a bankszámládra. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A minimálbér példájánál maradva ez úgy néz ki, hogy 16 650 forint az szja, 11 100 forint a nyugdíjjárulék, 4 440 forint a természetbeni, 3 330 forint a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, és 1 665 forintot vonnak le munkaerőpiaci egészségbiztosítási járulék címen. Ez összesen 37 185 forint.

Tehát egyetlen minimálbéres munkavállaló után összesen 68 820 forint megy az államkasszába.

Nyilván adó- és járulékfizetésre szükség van, különben nem tudna működni az ország, egyáltalán nem lenne egészségügy, se oktatás, semmilyen szociális háló, de nem lennének utak sem. Az állam fenntartásához és működtetéséhez szükség van az adó- és járulékfizetésre, ezek mértékéről viszont már lehet vitázni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22