Van egy jó és egy rossz hírünk a mai fiatalokról

Van egy jó és egy rossz hírünk a mai fiatalokról

2016. szeptember 21. 13:02

35 ország bevonásával készült felmérés az európai 15 és 16 évesek alkohol- és drogfogyasztási szokásairól. 2015-ben végezték a felmérést, amiben összesen 96 ezer diák válaszát dolgozták fel. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy itthon a legnagyobb baj a legális ajzószerekkel van, ugyanis az alkohol és drogfogyasztás az, ahol a magyarok igazán kenterbe verik európai kortársaikat.

Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) felmérés részeként 8 különböző területről adtak válaszokat, névtelen kérdőívek keretében. Ez alapján a magyar fiatalok 29% vallotta azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer rágyújtott, ez pedig 8 százalékkal magasabb, mint az európai átlag.

Amikor az elmúlt 30 napban fogyasztott alkoholról kérdezték őket, akkor 55 százalékuk válaszolta azt, hogy ivott valamilyen alkoholos italt. Ez 7 százalékkal haladta meg az átlagot.

Az adatok közül pedig a legerősebb, hogy az alkalomszerű nagy mennyiségű alkoholfogyasztásban is jók a magyarok, ugyanis
a megkérdezett diákok 39 százaléka vallotta be azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegre itta magát.

Ezzel mondjuk egész Európa küzd, ugyanis a felmérésben résztvevő minden harmadik diák beszámolt arról, hogy részegre itta magát az elmúlt egy hónapban. 78 százalékuk szerint könnyen megy az alkoholos italok beszerzése.

Ami a marihuánát illeti, a magyar 16 évesek 13 százaléka mondta azt, hogy már kipróbálta a szert, ezzel pedig 3 százalékkal az európai átlag alatt vannak a fiatalok.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az új, még nem rendesen szabályzott pszichoaktív szerek egy kalap alá kerültek a felmérésben, és a diákok 4 százaléka mondta azt, hogy legalább egyszer fogyasztott már ilyet. Ebbe a kategóriába tartozik a Magyarországon sok helyen komoly gondok okozó herbál is, de a felmérésből nem látszik, hogy ez nagy probléma lenne, a 4 százalék pontosan ugyanannyi, mint az európai átlag.

A többi eredmény a felmérés hivatalos oldalán megtalálható, itt pedig a magyar adatok vannak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?