Alig ismert szakmák, amikkel ronggyá keresheted magad külföldön

Alig ismert szakmák, amikkel ronggyá keresheted magad külföldön

2016. augusztus 22. 12:01

A fiatalok még mindig a jobb élet reményével tekintenek Nyugat felé. Csaknem 80 ezer magyar élt az Egyesült Államokban 2014-ben, és a britek unióból való távozása várhatóan még jobban növeli majd ezt a számot, hiszen akik jól beszélik az angol nyelvet, és szakmájukban képzelik jövőjüket, azok számára egyre vonzóbb a tengeren túli ország.

Sok diák számára a diploma jelenti az egyenes utat bizonyos karrier felé. Több egyetemen végzett kutatás szerint is a magyar fiataloknak egyre nagyobb hányada gondolkodik azon, hogy már a tanulmányait is külföldön végzi, mert szerintük akkor nagyobb eséllyel kapnak jól fizető állást a szakmájukban. Egy népszerű közösségi oldal, a Reddit felhasználói megosztottak néhány olyan karrier lehetőséget, amik nincsenek igazán szem előtt, mégis nagy lehetőség rejlik bennük, és jó keresetet is biztosítanak - írja a Business Insider. A lista ízelítő azok számára, akiknek némi inspirációra van szükségük, hogy rátaláljanak az álom munkára.

Légi forgalom irányító

A mi leszel, ha nagy leszel kérdésre szinte biztos, hogy nem sokan vágták még rá, hogy légforgalmi irányító. Pedig értelmes munkát, jó keresetet és biztos megélhetést nyújt. Az Egyesült Államokban a légforgalmi irányítók évi átlagkeresete 118 740 dollár (270 forintos árfolyamon számolva 32 millió forint). Ez a szakma viszont itthon, Magyarországon is az egyik legjobban fizetett állás: havonta bruttó 1 millió 777 ezer forintot lehetett vele keresni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös adatai szerint.

Bányamérnök

A Reddit egyik, bányamérnökként dolgozó felhasználója azt írta, hogy a frissen kézhez kapott alapdiplomájával aláírt egy 100 ezer dolláros (plusz bónusz és béren kívüli juttatások) szerződést. A szaktársainak 80 százaléka már az utolsó év májusában kapott állás, de a maradék 20 százaléknak is lett munkahelye július végére.

Magyarországon szintén jól, átlagon felül lehet keresni bányamérnökként: az NFSZ adatai szerint 2015-ben átlagosan bruttó 531 390 forintot vittek haza.

Anaesthesiológia asszisztens

Az altató orvos asszisztenseként az USA-ban évente közel 100 ezer dollárt (27 millió forint) lehet keresni, és az egyetem elvégzése után mindenki azonnal kap munkát - írja az egyik felhasználó. Nagyjából hasonló a helyzet az általános orvos asszisztensnél is a közösség szerint.

A hazai viszonyokról ez már nem mondható el teljes mértékben, mert ugyan itthon is nagy igény van erre a szakmára, a bérek messze elmaradnak a nyugatiaktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ipari tervező

Ezen a területen a művészet és a mérnöki karrier találkozik. Kreatív, kihívásokkal teli és változatos munka. A Reddit egyik felhasználója szerint a designer tanácsadó az egyik legjobb munkahelyi környezetben és kultúrában dolgozik, és a szakemberek azt tervezik, milyen jövőben fogunk élni néhány év múlva. Az éves átlagos kereset majdnem eléri a 70 ezer dollárt (majd 19 millió forint).

Földmérő

Ez egy elöregedő szakmának számít Amerikában, nagy szükség van azonban a munkájukra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy főiskola után azonnal el tud helyezkedni vele egy fiatal pályakezdő. Az éves átlagos fizetés 62 ezer dollár (majd 17 millió forint), de hat számjegyű jövedelem (természetesen dollárban) is elérhető vele a tengeren túlon.

Bírósági gyorsíró

Ehhez jó nyelvismeret, erős nyelvi készség és nyelvtani jártasság szükséges. Meg persze szilárd ujjak, és akkor nagy karriert lehet építeni. Egy szakmabeli azt írta, hogy többnyire otthonról dolgozik, főként maga oszthatja be az idejét, és a fizetés is jó. Az első évben 65 ezret (17 és fél millió forint), a másodikban 80 ezret (21 és fél millió forint) keresett.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10