20 °C Budapest
Egyetlen ábra arról, milyen hatalmas a szakadék város és vidék között

Egyetlen ábra arról, milyen hatalmas a szakadék város és vidék között

2016. augusztus 18. 14:31

A város-vidék szétszakadását jól mutatja, hogy a megyeszékhelyeken jellemzően jóval alacsonyabb a munkanélküliség, mint az adott megyében összességében. Na persze nem mindenhol van ez így, Salgótarján például csúnyán rácáfol az Európa szerte megfigyelhető trendre.

A város-vidék átmenet, mint centrum és periféria közötti különbség Európában általában megragadható, de a legfrissebb felmérések szerint a városi centrumtérségek és a vidéki falvak közötti különbség Magyarországon ennél jóval erősebb. Az persze már régóta ismert tény, hogy

a főváros és agglomerációja nemcsak a magyar gazdaság motorja, hanem tőke- és munkaerőszivattyú is,

ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek a dimenziók megfigyelhetőek-e megyei szinten is. Cikksorozatunk első részében a munkaerőpiacra, azon belül is a munkanélküliségre fókuszáltunk; az alábbi infografika az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) legfrissebb statisztikái alapján készült.

A munkanélküliség alakulását figyelembe véve egyrészt jól látható, hogy az ország keleti része egyértelműen leszakad a dunántúli régióktól: míg az utóbbi országrészben alig több, mint 5 százalékos a munkanélküliségi ráta, addig Kelet-Magyarországon közel 9 százalék a mutató. De az adatok jól példázzák a városi centralizációt is: a statisztikák szerint

a megyeszékhelyek zömén jóval alacsonyabb a munkanélküliség, mint az adott megyében összességében.

Kivételnek számít Győr-Moson-Sopron-, Komárom-Esztergom-, Veszprém-, valamint Nógrád megye, utóbbiban például a közel 11,7 százalékos megyei munkanélküliségre Salgótarján több mint 15 százalékos mutatóval "ver" rá.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Veszprém, Tatabánya, illetve Győr esetében a marginális eltérést kisebb gazdasági, illetve demográfiai anomáliák okozhatják, a nógrádi megyeszékhelynél viszont az lehet a ludas, hogy Salgótarjánban a megye lakosságának mindössze 20 százaléka lakik, az ipari központok pedig inkább Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, és Szügyön koncentrálódnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?