7 °C Budapest

Itt van minden, amit az új cafetéria rendszerről tudni kell

2016. június 6. 19:02

Eldőlni látszik a több éve zajló cafeteria-háború sorsa. A módosítás két pillére közül az egyik az újabb adóemelés, a másik egy kommunikációs fordulattal a cafeteria átnevezése. Egyszerű példával szemléltetve: ha a cég minden jelenlegi, 2016-ban futó juttatását szeretné megtartani, akkor a mostani elemeket - beleértve az Erzsébet utalványt is - a dolgozóinak jövőre legrosszabb esetben 35 százalékról 50 százalékra emelt cafeteria-adó mellett adhatja. Ez alól két kivétel van: a SZÉP-kártya, ahol a közszférában dolgozók esetében csökkentették a keretet, és új elemként megjelent a 35 százalékos cafeteria-adóval adózó készpénz-juttatás - írja közleményében a Multi-Pay Cafeteria.

Június 2-án a kormány benyújtotta a Parlament Törvényalkotási Bizottságának a tavaszi adócsomag módosító javaslataként az új cafeteria-szabályokat.

Még a jogszabályok értelmezésében otthonos Multi-Pay Cafeteria szakértőinek is több órába telt, amíg hitelt érdemlően értelmezni tudták a jogszabály-tervezetben foglaltakat, azonban most már kitisztult, hogy mi is a kormány 2017 januárjától életbe léptetni kívánt terve a jelenlegi cafeteriával.

Ugyan a Parlament még nem fogadta el a jogszabályt, de a törvényjavaslatban lefektetett szándék - az adóemelés és kommunikációs segédletként a cafeteria átnevezése - tisztán kirajzolódik. A lényeg egyrészt az, hogy az egységesre emelt 49,98 százalékos különadó mellett 2017-től is adhatóak lesznek a megszokott céges cafeteriás juttatások, másrészt az, hogy sor került az Európai Unióban használatos franciásan csengő cafeteria magyaros átnevezésére is.

Az, hogy kormányzati kommunikáció két elemű (készpénz-juttatás és SZÉP-kártya) cafeteriáról tesz említést, azzal magyarázható, hogy a jogalkotó "egyes meghatározott juttatásokra" nevezte át a jelenlegi cafeteria egy részét, mellyel megőrizhető maradt a miniszterelnök még 2016. márciusában a cafeteriát érintő uniós döntés után azonnal tett bejelentésének valóságtartalma, mely szerint a cafeteria egy részét készpénzesítik, a másik pedig SZÉP-kártyára jár majd.

A jelenleg megszokott cafeteriás elemeket a munkáltató azon jogszabályi csavarral (ez egyben a kommunikációs trükk is) nyújthatja, hogy a 2016. december 31-én hatályos SZJA tv. 71. §-ban még szereplő más béren kívüli juttatásokat, mint például az önkéntes pénztárak, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés a munkáltató 2017. január 1-től "egyes meghatározott juttatásként" biztosíthatja.

Milyen elemek lesznek az átstrukturált 2017. évi cafeteriában?

A szabályozás átláthatósága végett az alábbi táblázatban foglalhatóak össze a változásokra vonatkozó legfontosabb információk. A követhetőség érdekében a Multi-Pay Cafeteria a 2016-os "cafeteriát" a 2017 januárjától adható összes elemre utalva "Munkabért kiegészítő juttatásoknak" nevezte el.

A fenti táblázat ismeretében már érthető az is, hogy a T/10537. sz. jogszabály-előterjesztésben az szerepel, hogy a jövőben két típusú cafeteriás juttatás illetheti meg kedvezményes, 34,51 százalékos adózással az alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett a munkavállalók SZÉP-kártyára kaphatnak még juttatásokat.

Jelentős változás azonban, hogy a javaslat más szabályokat állapít meg a versenyszféra munkavállalóira és a közszféra dolgozóira. A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes éves cafeteria-keret, amiből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne SZÉP-kártyára. A közszférában a keretösszeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A SZÉP-kártya esetében nem változnak az alszámlák, és az azokra maximálisan utalható összegek: szálláshelyre 225, vendéglátásra 150, szabadidőre 75 ezer forintot adhat továbbra is éves szinten a munkáltató. Az ezen felüli kifizetések után magasabb, 49,98 százalékos közterhet kell fizetni. A készpénz-cafeteriánál nem lesz ilyen lehetőség, ott a 100 000 forint felett bérként viselkedik a juttatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokáig kérdéses volt, hogy a korábban a béren kívüli juttatások közé tartozó népszerű cafeteria-lehetőségeknek - iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztárak, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, stb. - milyen sorsot szán a kormány. A benyújtott javaslat alapján ezek egytől egyig átkerülnek az egyes meghatározott juttatások körébe, és 49,98 százalékos adózással adhatók ezután.

Cafeteria szakértők úgy látják, az Erzsébet-utalvány is a magasabb adókulcsú elemek közé fog tartozni, de megszűnik kiemelt szerepe, ami azt jelenti, hogy a francia utalványforgalmazók erre a piacra már vissza tudnak lépni.

Az egyes meghatározott juttatások kategóriára a törvény nem határoz meg keretösszeget, így a munkáltató 49,98%-os adózással a vállalat munkavállalók felé megnyilvánuló politikájának megfelelő mértékben támogathatja az öngondoskodást. A munkavállalóik hosszú távú érdekei iránt elkötelezett munkáltatók közül többen már a 200 ezres cafeteriaplafon 2015-ös bevezetése óta az egészség- vagy nyugdíjpénztárakba fizetett tagdíj-kiegészítés kereten felüli összegére 49,98 százalékosos adót fizettek. Szakértők szerint az önkéntes kasszák esetében is nemcsak a korábban a béren kívüli juttatási csoportra vonatkozó 200 ezer forintos korlát szűnik meg, hanem az egyes juttatásokra a minimálbér százalékában meghatározott 50, illetve 30 százalékos keret is. A jövőben tehát még inkább előtérbe kerülhetnek a munkavállalók elégedettségét és lojalitását erősítő szempontok.

Mindent összevetve jól látható, hogy az új cafeteria - tanuljuk az új fogalmat - ami nem más, mint a "Munkabért kiegészítő juttatások 2017" keretében nyújtott céges juttatás továbbra is olcsóbb lesz, mint a munkabér.

A módosító javaslatból az is kiderül, az állam nem mondott le az évi 130 milliárd forintos költségvetési bevételt biztosító cafeteria-adóról, sőt, azt növelni kívánja ezzel az új javaslattal. A jogalkotók azt sem kockáztatják meg, hogy az önkéntes kasszák által állampapírba befektetett 1 000 milliárd forintos vagyonát - az államadósság 4%-a - más forrásból néhány hónap leforgása alatt pótolni kelljen.

Nyitott kérdések

A jogszabály-módosítást a Parlament információink szerint még ezen a héten elfogadja, amely várhatóan ki fog térni arra a kérdésre is, hogy 2017 januárjától minden munkáltató - az is, amelyik eddig soha nem nyújtott dolgozóinak béren kívüli juttatást - adhatja-e a munkabérnél kedvezőbb adózású, de azonos funkciót ellátó 100 ezer forintos készpénzes juttatást. A Multi-Pay® Cafeteria szakértői úgy látják, hogy a jogalkotó vélhetően mindenki számára kinyitja ezt az adókímélő lehetőséget, hiszen a cafeteria múltban való nyújtásának ellenőrzése szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná az Adóhivatal apparátusát.

A SZÉP-kártyát megőrizte az állam, de arról nem szólnak a hírek, hogy a kibocsátói körben lesz-e változás. Mindenesetre a jelenlegi szabálytalanságokat a tavaly októberben indult uniós kötelezettségszegési eljárás több pontban kifogásolta, a kifogásolt magyar jogszabályok módosítására 2016. június 15-ig adott haladékot.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm