30 °C Budapest

Ennyit keresnek a magyar kőművesek Londonban: égnek áll a hajad

2016. május 25. 11:51

Hazánkban hatalmas munkaerőhiány van szinte minden építőipari szakmában, pedig a kormányzati döntések értelmében egyre több lakás épülhet a következő években, vagyis még több szakemberre lenne szükség. A munkaerőhiány ezen a területen nem lehet véletlen, a legújabb jelentések szerint ugyanis kőművesként például Londonban 400 ezer forintot is hazavihetünk egy héten.


A kormányzati döntések - főképpen az áfa-visszatérítés és a kibővített CSOK - kedveztek a lakásépítésnek. Jól mutatja ezt, hogy egyre több lakás épül itthon. Emiatt pedig még tovább emelkedhet a szakemberhiány az építőipar területén. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke korábban azt mondta, hogy szerinte

minden alapvető építőipari szakma hiányszakmának számít az ország egész területén.

Az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmáknak csaknem a fele hiányszakmaként említhető: kőművesekből, ácsokból, bádogosokból, burkolókból, asztalosokból, vasbetonszerelőkből, központi fűtés szerelőkből, villanyszerelőkből, valamint épület- és szerkezetlakatosokból is jóval többre lenne szükség.

Magyarországon megközelítőleg 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Rengeteg, közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön is, ami nem lehet véletlen, hiszen itthon az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 196 ezer forint körül mozog, ezzel szemben külföldön ennek a többszörösét is meg lehet keresni. Erre pedig Anglia kiváló példa.

Angliában egyre többet kapnak a szakmunkások

Ugyanis a legújabb jelentések szerint kőművesként Londonban akár 1 000 fontot - vagyis átszámolva csaknem 410 000 ezer forintot is meg lehet keresni egyetlen hét alatt - írja a Mirror. Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez azért legalább egy alapszintű angol nyelvtudásra is szükségünk van, azonban diploma nem kell hozzá.

Angliában a képzett kőművesek órabére átszámolva átlagosan 10 ezer forint körül mozog. Ez pedig csak még tovább emelkedhet, hiszen nagyon nehézen tudják jelenleg betölteni a megüresedett kőműves állásokat. A jelentés pedig arra is rámutatott, hogy iparosokból is hiány van.

Ötből három munkaközvetítőnél azt tapasztalják, hogy jelentősen megnőtt a kereslet az ideiglenesen dolgozó építőmunkások iránt

- mondta el a lapnak a Recruitment & Employment Confederation- a foglalkoztatási szövetség vezérigazgatója, Kevin Green.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze ez jó hír a szakmunkásoknak a kérdés csak az, hogy mennyire fenntartható ez a növekedő tendencia. Amennyiben Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, akkor egyes építési területekre még nehezebb lesz embereket találni - hívja fel a figyelmet a REC vezérigazgatója.

Mi a helyzet más országokban?

A magyar bérekhez képest Ausztria, Németország, és még Szlovákia is jóval magasabb fizetéseket kínál az építőiparban dolgozóknak.

Németország és Ausztria közel azonos béreket fizet, egyes szakmákban akár a magyar fizetés négyszeresét is meg lehet kinn keresni. Szlovákia szintén jobban fizeti az építőipari munkásokat, a fenti ábrán látható szakmákban minden esetben magasabbak a keresetek a magyar jövedelmekhez viszonyítva.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm