2 °C Budapest
Ennyit keresnek a magyar kőművesek Londonban: égnek áll a hajad

Ennyit keresnek a magyar kőművesek Londonban: égnek áll a hajad

2016. május 25. 11:51

Hazánkban hatalmas munkaerőhiány van szinte minden építőipari szakmában, pedig a kormányzati döntések értelmében egyre több lakás épülhet a következő években, vagyis még több szakemberre lenne szükség. A munkaerőhiány ezen a területen nem lehet véletlen, a legújabb jelentések szerint ugyanis kőművesként például Londonban 400 ezer forintot is hazavihetünk egy héten.


A kormányzati döntések - főképpen az áfa-visszatérítés és a kibővített CSOK - kedveztek a lakásépítésnek. Jól mutatja ezt, hogy egyre több lakás épül itthon. Emiatt pedig még tovább emelkedhet a szakemberhiány az építőipar területén. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke korábban azt mondta, hogy szerinte

minden alapvető építőipari szakma hiányszakmának számít az ország egész területén.

Az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmáknak csaknem a fele hiányszakmaként említhető: kőművesekből, ácsokból, bádogosokból, burkolókból, asztalosokból, vasbetonszerelőkből, központi fűtés szerelőkből, villanyszerelőkből, valamint épület- és szerkezetlakatosokból is jóval többre lenne szükség.

Magyarországon megközelítőleg 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Rengeteg, közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön is, ami nem lehet véletlen, hiszen itthon az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 196 ezer forint körül mozog, ezzel szemben külföldön ennek a többszörösét is meg lehet keresni. Erre pedig Anglia kiváló példa.

Angliában egyre többet kapnak a szakmunkások

Ugyanis a legújabb jelentések szerint kőművesként Londonban akár 1 000 fontot - vagyis átszámolva csaknem 410 000 ezer forintot is meg lehet keresni egyetlen hét alatt - írja a Mirror. Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez azért legalább egy alapszintű angol nyelvtudásra is szükségünk van, azonban diploma nem kell hozzá.

Angliában a képzett kőművesek órabére átszámolva átlagosan 10 ezer forint körül mozog. Ez pedig csak még tovább emelkedhet, hiszen nagyon nehézen tudják jelenleg betölteni a megüresedett kőműves állásokat. A jelentés pedig arra is rámutatott, hogy iparosokból is hiány van.

Ötből három munkaközvetítőnél azt tapasztalják, hogy jelentősen megnőtt a kereslet az ideiglenesen dolgozó építőmunkások iránt

- mondta el a lapnak a Recruitment & Employment Confederation- a foglalkoztatási szövetség vezérigazgatója, Kevin Green.

Persze ez jó hír a szakmunkásoknak a kérdés csak az, hogy mennyire fenntartható ez a növekedő tendencia. Amennyiben Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, akkor egyes építési területekre még nehezebb lesz embereket találni - hívja fel a figyelmet a REC vezérigazgatója.

Mi a helyzet más országokban?

A magyar bérekhez képest Ausztria, Németország, és még Szlovákia is jóval magasabb fizetéseket kínál az építőiparban dolgozóknak.

Németország és Ausztria közel azonos béreket fizet, egyes szakmákban akár a magyar fizetés négyszeresét is meg lehet kinn keresni. Szlovákia szintén jobban fizeti az építőipari munkásokat, a fenti ábrán látható szakmákban minden esetben magasabbak a keresetek a magyar jövedelmekhez viszonyítva.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38