18 °C Budapest
Ezt még 1,5 millió magyarnak kell elintéznie holnapig

Ezt még 1,5 millió magyarnak kell elintéznie holnapig

MTI
2016. május 19. 17:31

Május 15-ig 3,2 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett az adóhatósághoz, a május 20-i határidőig még mintegy 1,5 milliót várnak, az adót is május 20-ig kell megfizetni valamint az szja 1+1 százalékáról is addig lehet rendelkezni - hívta fel a figyelmet Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: tavaly 4,7 millió szja-bevallást nyújtottak be.

Elmondta, a bevallások nagy része a tapasztalatok szerint mindig az utolsó héten érkezik. A NAV ügyfélszolgálatai este hat óráig vannak nyitva, és a telefonos ügyfélszolgálat is addig működik. A legkényelmesebb azonban elektronikusan elkészíteni és az ügyfélkapun keresztül benyújtani a bevallást, ehhez soron kívül regisztrálni lehet a NAV ügyfélszolgálatainál - hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy 2017-től már mintegy 4 millió magánszemélynek a NAV készíti el az szja-bevallást, amit mindenki elektronikusan tekinthet majd meg. A munkáltatók január óta továbbítják az ehhez szükséges adatokat az adóhatósághoz.
A NAV-ot idén 455 ezren bízták meg a bevallás elkészítésével, míg 700 ezren munkáltatójukkal számoltak el.

Az idén bevezetett bevallási nyilatkozattal, amikor teljes egészében az adóhatóság készíti el a bevallást, 183 ezren éltek jogszerűen. A 205 ezer igénylőből 22 ezren kaptak értesítést arról, hogy valamilyen okból, például, mert valamilyen kedvezményt érvényesítettek, nem tehettek volna nyilatkozatot, nekik önállóan kell elkészíteniük a bevallást. Aki nem kapott értesítést, nincs teendője.

Az elkészült bevallásokat május 20-án 8 órától a NAV honlapján keresztül is elérhető eBEV portálon meg lehet nézni.

A NAV közreműködésével készített egyszerűsített bevallást 272 ezren választották. Az adóhatóság már elküldte az adózóknak az szja-bevallási ajánlatot. Azoknak, akik az adatok között eltérést észlelnek, a kiküldött nyomtatvány "adózó javítása" mezőkbe kell beírniuk az általuk pontosított adatokat, és május 20-ig eljuttatni a NAV-hoz. Akik a bevallási ajánlatban és az igazolásokon szereplő adatok között nem tapasztalnak eltérést, nincs teendőjük, a bevallási ajánlat érvényes bevallásnak minősül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A pótlólagos adót ugyancsak május 20-ig kell megfizetni.

 Az adózók 200 ezer forint alatti összegnél pótlékmentesen hat havi részlefizetést választhatnak, az első részlet esedékessége május 20. Az adó kiutalásának határideje 30 nap. Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, késedelem esetén a nyilatkozat érvénytelen. Az szja 1 százalékát civil szervezetek, másik egy százalékát egyházak vagy a Nemzeti Tehetség Program javára lehet felajánlani. Ha valaki már benyújtotta a bevallását, de az 1+1 százalékról még nem rendelkezett, május 20-ig még megteheti papíron vagy elektronikusan.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, a friss házasok kedvezményét május 20-ig még kérhetik az szja-bevallásban, akik tavaly kötöttek házasságot, de év közben nem érvényesítették. A KSH statisztikája szerint a tavaly kötött 46 ezer házasságból legalább 30 ezer pár megfelel a feltételeknek, de tavaly csak 12 ezren vették igénybe a kedvezményt. Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy az szja-bevallás 20. sorába beírják a kedvezmény összegét, az 51. sorban megadják házastársuk adatait, valamint a kedvezményre vonatkozó döntésüket. A kedvezmény az összevont adóalapból jár, havi összege 31 250 forint, ezt kell besorozni a házasságban töltött hónapok számával. Első hónapnak az esküvő hónapja utáni hónap számít. Ha valaki tavaly januárban kötött házasságot, a kedvezmény 11 hónapra jár.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?