24 °C Budapest
Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

2016. május 5. 16:50

Egészségi állapota miatt kiírták a Barátok Közt című sorozatból Rékasi Károlyt, így utolsó pénzkereseti forrását is elveszítette a nemrég motorbalesetet szenvedett színész. Felgyógyulásáig  maximum táppénzre számíthat, ami azonban még a megélhetéshez is kevés.


Hiába igyekezett visszazökkenni a munkába a nemrég súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi, nem javult az állapota, így teljes felgyógyulásáig kénytelen abbahagyni a munkát.

Az élet figyelmeztetett, hogy túlhajtom magam. Teljesítménycentrikus ember vagyok, kell, hogy folyamatosan érjenek kihívások. Állandóan magas fordulatszámon vagyok, így érzem jól magam, és sokszor nehéz elfogadni, hogy lassítani kell

- nyilatkozta a színész a Hot! magazinnak.

A kényszerpihenő azonban anyagilag sem jött jól Rékasinak, akinek nagy kérdés, hogy miből fog megélni teljes felgyógyulásáig. A Barátok Közt fenntartja a munkaviszonyát, így számíthat táppénzre, de - mivel ez meglehetősen csekély összeg - ebből nagyon nehezen fog tudni kijönni.

Kevesen vannak egészen pontosan tisztában azzal, a fizetésük mekkora része jár nekik, ha egy betegség esetén kiesnek a munkából. Ráadásul az összeg számítási módszere is változott, és már nem védett a munkavállaló, amikor táppénzen van, akár ki is rúghatják a távollétében. Ezért a Pénzcentrum megnézte, milyen esetekben jár táppénz, és mekkora összegre számíthatnak, akik rászorulnak.

Mikor jár táppénz?

Amikor egy-egy napra lebetegszünk, és nem tudunk dolgozni menni, az még nem jelenti azt, hogy táppénzre kerültünk, és hogy nem a teljes fizetésünket kapjuk. Egészen addig, amíg el nem használjuk az éves betegszabadságunkat, ami 15 nap, addig nincs levonás. Az ezt követő időszakban már táppénz jár, amit már nem a munkáltatónk finanszíroz, hanem az állam. Addig járhat a táppénz, amíg biztosítva vagyunk, azaz amíg él a társadalombiztosítási számunk, de maximum egy éven keresztül.

A 15 napos betegszabadság fel nem használt napjai ugyanúgy nem vihetők át a következő évre, ahogy a sima szabadnapok sem.

Az is hasonlóság, hogy munkahelyváltás esetén a betegszabadságos napok is attól függően, hol tartunk az évben, arányosan csökkennek. A betegszabadság csak hétköznapokra és fizetett ünnepekre jár, szombatra és vasárnapra nem vehető ki. Viszont a táppénz minden naptári napra jár. Idei változás azonban, hogy a betegszabadságot követő pihenőnap és a heti pihenőnap kivételnek számít, ezekre már nem jár a táppénz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További kivételes esetek is vannak, ilyenkor a hiányzás első napjától a munkavállaló táppénzre kerül, és nem a betegszabadságos napjait "fogyasztja".

  • üzemi baleset
  • foglalkozásból adódó megbetegedés
  • ha a munkavállaló gyermeke betegsége miatt hiányzik
  • ha várandóssága miatt keresőképtelen
  • vagy ha valamilyen közegészségügyi ok miatt eltiltják a munkától

Mennyit kapunk, ha táppénzen vagyunk?

Táppénzt nem az épp aktuális fizetésünk alapján kapunk. Hanem a táppénzes időszak előtti egy év keresete, biztosítási jogviszonya alapján számolják. Ha ebben az előző egy évben legalább 180 napig fizetve volt utánunk a tb, akkor a jövedelmünk 60 százalékát kaphatjuk meg. De maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része járhat, ami 2016-ban 222 ezer forint havonta. Ha a vizsgált 180 napban nincs végig biztosított jogviszony, akkor az épp aktuális minimálbér a számítási alap. A táppénz folyósítása utólag történik.

Míg korábban védettek voltak azok a munkavállalók, akik táppénzt kaptak, idén már ez nincs így.

Akik betegség miatt nem tudnak dolgozni, akár ez idő alatt is elbocsáthatók. Viszont a felmondási időt csak akkor kezdhetik meg, ha meggyógyultak és visszatértek. Így a törvénymódosítással lehetetlenné vált az, hogy valaki táppénzre meneküljön a kirúgás elől.

További részleteket a betegszabadsággal, illetve a táppénzzel kapcsolatban ITT TALÁLSZ!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?