12 °C Budapest
Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

2016. május 5. 16:50

Egészségi állapota miatt kiírták a Barátok Közt című sorozatból Rékasi Károlyt, így utolsó pénzkereseti forrását is elveszítette a nemrég motorbalesetet szenvedett színész. Felgyógyulásáig  maximum táppénzre számíthat, ami azonban még a megélhetéshez is kevés.


Hiába igyekezett visszazökkenni a munkába a nemrég súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi, nem javult az állapota, így teljes felgyógyulásáig kénytelen abbahagyni a munkát.

Az élet figyelmeztetett, hogy túlhajtom magam. Teljesítménycentrikus ember vagyok, kell, hogy folyamatosan érjenek kihívások. Állandóan magas fordulatszámon vagyok, így érzem jól magam, és sokszor nehéz elfogadni, hogy lassítani kell

- nyilatkozta a színész a Hot! magazinnak.

A kényszerpihenő azonban anyagilag sem jött jól Rékasinak, akinek nagy kérdés, hogy miből fog megélni teljes felgyógyulásáig. A Barátok Közt fenntartja a munkaviszonyát, így számíthat táppénzre, de - mivel ez meglehetősen csekély összeg - ebből nagyon nehezen fog tudni kijönni.

Kevesen vannak egészen pontosan tisztában azzal, a fizetésük mekkora része jár nekik, ha egy betegség esetén kiesnek a munkából. Ráadásul az összeg számítási módszere is változott, és már nem védett a munkavállaló, amikor táppénzen van, akár ki is rúghatják a távollétében. Ezért a Pénzcentrum megnézte, milyen esetekben jár táppénz, és mekkora összegre számíthatnak, akik rászorulnak.

Mikor jár táppénz?

Amikor egy-egy napra lebetegszünk, és nem tudunk dolgozni menni, az még nem jelenti azt, hogy táppénzre kerültünk, és hogy nem a teljes fizetésünket kapjuk. Egészen addig, amíg el nem használjuk az éves betegszabadságunkat, ami 15 nap, addig nincs levonás. Az ezt követő időszakban már táppénz jár, amit már nem a munkáltatónk finanszíroz, hanem az állam. Addig járhat a táppénz, amíg biztosítva vagyunk, azaz amíg él a társadalombiztosítási számunk, de maximum egy éven keresztül.

A 15 napos betegszabadság fel nem használt napjai ugyanúgy nem vihetők át a következő évre, ahogy a sima szabadnapok sem.

Az is hasonlóság, hogy munkahelyváltás esetén a betegszabadságos napok is attól függően, hol tartunk az évben, arányosan csökkennek. A betegszabadság csak hétköznapokra és fizetett ünnepekre jár, szombatra és vasárnapra nem vehető ki. Viszont a táppénz minden naptári napra jár. Idei változás azonban, hogy a betegszabadságot követő pihenőnap és a heti pihenőnap kivételnek számít, ezekre már nem jár a táppénz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További kivételes esetek is vannak, ilyenkor a hiányzás első napjától a munkavállaló táppénzre kerül, és nem a betegszabadságos napjait "fogyasztja".

  • üzemi baleset
  • foglalkozásból adódó megbetegedés
  • ha a munkavállaló gyermeke betegsége miatt hiányzik
  • ha várandóssága miatt keresőképtelen
  • vagy ha valamilyen közegészségügyi ok miatt eltiltják a munkától

Mennyit kapunk, ha táppénzen vagyunk?

Táppénzt nem az épp aktuális fizetésünk alapján kapunk. Hanem a táppénzes időszak előtti egy év keresete, biztosítási jogviszonya alapján számolják. Ha ebben az előző egy évben legalább 180 napig fizetve volt utánunk a tb, akkor a jövedelmünk 60 százalékát kaphatjuk meg. De maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része járhat, ami 2016-ban 222 ezer forint havonta. Ha a vizsgált 180 napban nincs végig biztosított jogviszony, akkor az épp aktuális minimálbér a számítási alap. A táppénz folyósítása utólag történik.

Míg korábban védettek voltak azok a munkavállalók, akik táppénzt kaptak, idén már ez nincs így.

Akik betegség miatt nem tudnak dolgozni, akár ez idő alatt is elbocsáthatók. Viszont a felmondási időt csak akkor kezdhetik meg, ha meggyógyultak és visszatértek. Így a törvénymódosítással lehetetlenné vált az, hogy valaki táppénzre meneküljön a kirúgás elől.

További részleteket a betegszabadsággal, illetve a táppénzzel kapcsolatban ITT TALÁLSZ!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?