-2 °C Budapest

Egyre több a dolgozó anya: ennyien vállalnak munkát kisgyermek mellett

MTI
2016. május 1. 09:00

Idén május elseje duplán is ünnepnap. Hagyományosan május első vasárnapján apró figyelmességgel köszöntik az édesanyákat: virággal, üdvözlőlappal, az óvodákban és az iskolákban pedig akár erre az alkalomra készült műsorokkal is kedveskedhetnek az anyukáknak és a nagymamáknak. Emellett hosszú évtizedek óta május 1-je a munka nemzetközi ünnepe, hazánkban hivatalos állami szabadnap, amit országszerte majálisokkal tesznek emlékezetessé.


A nők alkotják hazánk népességének többségét, számszerűen 5 millió 138 ezer főt. 2015-ben 91 700 gyermeknek adtak életet, 0,2 százalékkal (190 újszülöttel) többnek az előző évinél. Hosszú évtizedeken keresztül a 20-24 éves nők vállalkoztak a legnagyobb arányban az anyaságra, az 1990-es évek közepétől ez a 25-29 éves korosztály felé tolódott el, 2010-től pedig már a 30-34 évesek körében volt a leggyakoribb a gyermekvállalás. Az édesanyává válás egyre későbbi életkorban történik, így a szülő nők átlagos életkora is folyamatosan emelkedik: míg 1990-ben az első gyermek születésére 23,0 éves korban került sor, addig 2014-ben 28,3 évesen. Az Európai Unióban - az Eurostat adatai szerint - a nők átlagosan 28,8 évesen hozták világra első gyermeküket 2014-ben.

Az elmúlt években a nők egyre nagyobb számban vannak jelen foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. 2015-ben 1 millió 911 ezer 15-64 éves nő dolgozott, 185 ezerrel többen a 2010. évinél, míg foglalkoztatási arányuk ugyanezen időszak alatt 7,6 százalékponttal, 57,8 százalékra bővült. Munkaerő-piaci aktivitásukra erősen hat a gyermeket nevelő nők munkavállalási sajátosságai, foglalkoztatási szintjüket pedig a nevelt gyermekek száma befolyásolja. A nők foglalkoztatási aránya gyermekszám szerint differenciált: a gyermektelenek körében a legmagasabb, és a gyermekszám növekedésével párhuzamosan csökken. A 15-64 éves egygyermekes nők közel hattizede, a kétgyermekesek több mint fele, míg a három vagy annál több gyermeket nevelők mintegy harmada foglalkoztatott volt 2015-ben.

A gyermeket nevelő anyák - akár gyermekgondozási ellátás melletti - munkavállalása hazánkban kevésbé elterjedt, jóllehet számos intézkedést hoztak a munkavállalói és a családanyai szerepkör összehangolásának megkönnyítésére. A 3 éven aluli gyermeket nevelő 15-64 éves anyák körében nőtt a foglalkoztatás az elmúlt években: 2010 és 2015 között 14 százalékkal, 34,2 ezerre bővült a dolgozó anyák száma, foglalkoztatási arányuk pedig 11,6-ről 13,6 százalékra emelkedett.

2014-ben a gyermeknevelési ellátásra jogosult nők háromnegyede a teljes időszakot otthon, gyermekével kívánta tölteni, ami nemzetközi összehasonlításban is magas arány. A korábban foglalkoztatotti státusú nők átlagosan 3,1 évet voltak távol munkahelyüktől, leginkább az alapfokú végzettségűekre jellemző a hosszabb távollét: 37 százalékuk 5 évnél hosszabb ideje dolgozott utoljára. A gyermeket nevelő anyák 1,8 százaléka szándékozott a gyermeknevelési ellátási formák mellett munkába állni, legnagyobb arányban (4,2 százalék) a diplomás nők tervezték a munkaerőpiacra való korábbi visszatérést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A 2009/2010. évi időmérleg-felvétel alkalmas volt a láthatatlan munka, más néven a fizetetlen háztartási munka hagyományos módszertanon túlmutató megfigyelésére. A pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül a háztartásban vagy önkéntesként dolgozók átlagosan több időt fordítottak napi szinten fizetetlen munkára, mint fizetett munkára, előbbire 214, utóbbira 164 perc jutott. (Ennek legfőbb oka, hogy olyanok is végeznek otthoni munkát, akik egyébként nem dolgoznak. Ezen kívül a dolgozó emberek szabadnapjukon (többnyire hétvégén) jellemzően csak fizetetlen munkát végeznek.) A párkapcsolatban élő gyermeket nevelő nők a gyermekek számának növekedésével párhuzamosan egyre több időt fordítanak háztartási munkára: vezetik saját háztartásukat, vásárolnak, ügyeket intéznek, illetve gondoskodnak gyermekeikről. Ezt jól mutatja, hogy míg a gyermekek ellátására egy gyermek esetén a nők naponta átlagosan 122 percet fordítottak, addig két gyermeknél 144, három és több gyermeknél pedig már 179 percet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm