11 °C Budapest
Egyre több a dolgozó anya: ennyien vállalnak munkát kisgyermek mellett

Egyre több a dolgozó anya: ennyien vállalnak munkát kisgyermek mellett

MTI
2016. május 1. 09:00

Idén május elseje duplán is ünnepnap. Hagyományosan május első vasárnapján apró figyelmességgel köszöntik az édesanyákat: virággal, üdvözlőlappal, az óvodákban és az iskolákban pedig akár erre az alkalomra készült műsorokkal is kedveskedhetnek az anyukáknak és a nagymamáknak. Emellett hosszú évtizedek óta május 1-je a munka nemzetközi ünnepe, hazánkban hivatalos állami szabadnap, amit országszerte majálisokkal tesznek emlékezetessé.


A nők alkotják hazánk népességének többségét, számszerűen 5 millió 138 ezer főt. 2015-ben 91 700 gyermeknek adtak életet, 0,2 százalékkal (190 újszülöttel) többnek az előző évinél. Hosszú évtizedeken keresztül a 20-24 éves nők vállalkoztak a legnagyobb arányban az anyaságra, az 1990-es évek közepétől ez a 25-29 éves korosztály felé tolódott el, 2010-től pedig már a 30-34 évesek körében volt a leggyakoribb a gyermekvállalás. Az édesanyává válás egyre későbbi életkorban történik, így a szülő nők átlagos életkora is folyamatosan emelkedik: míg 1990-ben az első gyermek születésére 23,0 éves korban került sor, addig 2014-ben 28,3 évesen. Az Európai Unióban - az Eurostat adatai szerint - a nők átlagosan 28,8 évesen hozták világra első gyermeküket 2014-ben.

Az elmúlt években a nők egyre nagyobb számban vannak jelen foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. 2015-ben 1 millió 911 ezer 15-64 éves nő dolgozott, 185 ezerrel többen a 2010. évinél, míg foglalkoztatási arányuk ugyanezen időszak alatt 7,6 százalékponttal, 57,8 százalékra bővült. Munkaerő-piaci aktivitásukra erősen hat a gyermeket nevelő nők munkavállalási sajátosságai, foglalkoztatási szintjüket pedig a nevelt gyermekek száma befolyásolja. A nők foglalkoztatási aránya gyermekszám szerint differenciált: a gyermektelenek körében a legmagasabb, és a gyermekszám növekedésével párhuzamosan csökken. A 15-64 éves egygyermekes nők közel hattizede, a kétgyermekesek több mint fele, míg a három vagy annál több gyermeket nevelők mintegy harmada foglalkoztatott volt 2015-ben.

A gyermeket nevelő anyák - akár gyermekgondozási ellátás melletti - munkavállalása hazánkban kevésbé elterjedt, jóllehet számos intézkedést hoztak a munkavállalói és a családanyai szerepkör összehangolásának megkönnyítésére. A 3 éven aluli gyermeket nevelő 15-64 éves anyák körében nőtt a foglalkoztatás az elmúlt években: 2010 és 2015 között 14 százalékkal, 34,2 ezerre bővült a dolgozó anyák száma, foglalkoztatási arányuk pedig 11,6-ről 13,6 százalékra emelkedett.

2014-ben a gyermeknevelési ellátásra jogosult nők háromnegyede a teljes időszakot otthon, gyermekével kívánta tölteni, ami nemzetközi összehasonlításban is magas arány. A korábban foglalkoztatotti státusú nők átlagosan 3,1 évet voltak távol munkahelyüktől, leginkább az alapfokú végzettségűekre jellemző a hosszabb távollét: 37 százalékuk 5 évnél hosszabb ideje dolgozott utoljára. A gyermeket nevelő anyák 1,8 százaléka szándékozott a gyermeknevelési ellátási formák mellett munkába állni, legnagyobb arányban (4,2 százalék) a diplomás nők tervezték a munkaerőpiacra való korábbi visszatérést.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 2009/2010. évi időmérleg-felvétel alkalmas volt a láthatatlan munka, más néven a fizetetlen háztartási munka hagyományos módszertanon túlmutató megfigyelésére. A pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül a háztartásban vagy önkéntesként dolgozók átlagosan több időt fordítottak napi szinten fizetetlen munkára, mint fizetett munkára, előbbire 214, utóbbira 164 perc jutott. (Ennek legfőbb oka, hogy olyanok is végeznek otthoni munkát, akik egyébként nem dolgoznak. Ezen kívül a dolgozó emberek szabadnapjukon (többnyire hétvégén) jellemzően csak fizetetlen munkát végeznek.) A párkapcsolatban élő gyermeket nevelő nők a gyermekek számának növekedésével párhuzamosan egyre több időt fordítanak háztartási munkára: vezetik saját háztartásukat, vásárolnak, ügyeket intéznek, illetve gondoskodnak gyermekeikről. Ezt jól mutatja, hogy míg a gyermekek ellátására egy gyermek esetén a nők naponta átlagosan 122 percet fordítottak, addig két gyermeknél 144, három és több gyermeknél pedig már 179 percet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?