2 °C Budapest
Cafetéria: a készpénz vagy a SZÉP-kártya lenne előnyösebb?

Cafetéria: a készpénz vagy a SZÉP-kártya lenne előnyösebb?

Pénzcentrum
2016. április 21. 19:00

A Széchenyi Pihenőkártyának ma van három zsebe, a szállás, a vendéglő és a masszázs, meg egyebek (szabadidő-zseb, magyarul). Az egyik legújabb javaslat, hogy az Erzsébet utalvány legyen a negyedik zseb. Ez persze azt is jelentené a jelenlegi rendben, hogy még bonyolultabb kerete lenne a kártyának, hiszen már négy célnál kötnék meg a felhasználó kezét, mire is költheti a kártyás pénzét. A jelenlegi szabályok szerint boltba már nem mehetne vele.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A cafeteria kötött pályáit - mire mennyi költhető - a dolgozók nem kedvelik. Persze, ha adják, elfogadják, mivel sok más választásuk nincs. Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb, hiszen lehet választani, hogy boltban, vagy vendéglőben váltják be, akik kapják. A lehetőségek közül a bolti beváltás a legkedveltebb - írja a blokkk.com.

Az  új javaslat megszüntetné a bolti cafeteria költekezés lehetőségét. Vagy alaposan át kellene dolgozni a rendszert, és akkor három zsebbel lehet menni szállodázni, vendéglőzni, szabadidőzni, a negyedikkel meg a boltba és mindezt még figyelni is kell, nehogy üres zsebbel álljon valaki a pénztár elé fizetni.

A 170-180 milliárdos Erzsébet utalvány piac, ami ma megoszlik a bolt és a vendéglő között, így teljes egészében az utóbbié lenne. A cafeteria piac szabályrendje egyébként sokat hullámzott a múltban, hol szabadon lehetett vele boltba menni, hol nem, volt hideg és meleg utalvány, így, vagy úgy megkötve az étkezési utalvány felhasználását. Bizonyára a politikusok is tudják, hogy a legnépszerűbb a boltban is elkölthető Erzsébet utalvány, hiszen erre van a leginkább szükségük a családoknak.

Egyébként 2015-ben 83 milliárd forintot költöttek a Szép-kártyával a családok (90 milliárd forint feltöltése mellett). A KSH szálláshelyek vendégforgalmáról szóló jelentése szerint 2015-ben a vendégek összesen 17 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel a szálláshelyeken. A Szép-kártya többi pénzét máshol, másra költötték el. A 17 milliárd forint a szálláshely szolgáltatók bevételeinek 5 százaléka.

Mindent mérlegre téve a családoknak az lenne a legelőnyösebb, ha inkább pénzben kapnák meg a cafeteria összegét, hiszen akkor szabadon dönthetnék el, mire költik. Kár lenne, ha a Szép-kártya bezsebelné, hiszen az a jelenleginél is több kötöttséget és bonyolultabb rendszert jelentene.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?