Kiderült, mennyire magabiztosak a magyar munkavállalók

Kiderült, mennyire magabiztosak a magyar munkavállalók

2016. április 6. 13:03

Nőtt és kiegyensúlyozottabbá vált az alkalmazottak bizalma a munkaerőpiac felé az elmúlt egy évben - derült ki egy friss felmérésből. Az index szerint egy év alatt csökkent azoknak a száma, akik jelentősen pesszimistábbak a többi válaszadónál.

Az előző év azonos időszakához képest 2 ponttal emelkedett és ezzel 64 pontos értéket vett fel 2016 első negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Index. Ez az év eleji eredmény nemcsak az előző év azonos időszakához képest mutat 2 pontos emelkedést, hanem 3 ponttal több, mint a 2015-ös év utolsó negyedéves értéke (61).

A mérőszám azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

Nemcsak önmagában bíztató, hogy nőtt az index értéke, hanem az is jó jel, hogy úgy néz ki, egyre kevesebben vannak azok, akik jelentősen pesszimistábbak a többi válaszadónál. Erre a kiegyenlítődésre jó példa az 50 és 59 év közötti munkavállalók csoportja, akik az aktív népesség közel ötödét teszik ki. Esetükben egy évvel ezelőtt még az akkori átlagnál három ponttal alacsonyabb értéket mértünk, mostanra viszont már teljesen felzárkóztak a jelenlegi, egyébként magasabb átlaghoz

- mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A férfiak általában valamivel jobban bíznak a munkahelyükben a nőkhöz képest, ami a jelenlegi adatokban is visszaköszön, ahol a férfiak 64 ponttal előzik a nők 63 pontos értékét.

Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek körében az elmúlt egy évben 5 pontos emelkedés volt tapasztalható, így jelenleg az átlagosnál 1 ponttal magasabb, 65 pontos eredmény volt megfigyelhető. 2015 hasonló időszakához képest a 60 év felettiek körében is érzékelhető változás ment végbe, de a 4 pontos javulás ellenére bizalmuk 59 ponttal még 5 ponttal marad el az átlagostól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szektorok szerinti bontás tekintetében fontos kiemelni a kereskedelmet, ahol 5 pontos emelkedés történt egy év alatt: 66 ponttal ez már a negyedik egymást követő olyan negyedév, amely azt mutatja, hogy ebben a szektorban dolgoznak a legbizakodóbb munkavállalók. A lista végén a mezőgazdaságban dolgozók állnak 52 ponttal, ez éves összehasonlításban ugyan 7 pontos romlást mutat, ugyanakkor bizakodásra ad okot az előző negyedévhez képest tapasztalt 3 pontos emelkedés.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is megállapítható, hogy minél magasabb valakinek a végzettsége, annál magabiztosabb a munkahelyével, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedésével kapcsolatban: a diplomások 69 ponttal vezetik a mezőnyt, utánuk 65 ponttal következnek a legalább érettségivel rendelkező munkavállalók. A szakmunkások 63 pontos értéke már egy ponttal elmarad az átlagostól, a legfeljebb 8 osztály végzettséggel rendelkezők pedig 50 ponttal zárják a sort. Külön optimizmusra ad okot, hogy az utóbbi szegmensben 8 pontos növekedést látunk az elmúlt egy évben, ami jelentős felzárkózást mutat a magasabb végzettségűek felé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?