Sok pénzt kaphatnak az ex-közmunkások: kérdés, akarják-e

2015. november 24. 11:00

Várhatóan januártól lép hatályba az a kormányrendelet, ami az előzetes tervek alapján akár 20-30 ezer közfoglalkoztatott versenypiaci munkavállalását is segítheti. A lényeg, hogy ha egy közmunkás talál magának munkát,  akkor egy összegben megkaphatja a hátralevő közmunkás hónapjaira járó pénzt. Ez elsőre jól hangzik, de nem biztos, hogy megéri: az ügyintézés ugyanis szuperbonyolult, az összeg pedig nem túl magas.

2016-tól ha egy közfoglalkoztatottak sikeresen elhelyezkedik a  munkaerő-piacon,  akkor előre és egy összegben, elhelyezkedési juttatás formájában felveheti a hátralévő hónapok foglalkoztatást helyettesítő támogatásával megegyező összeget.

A közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átlépést ösztönző támogatás szabályozása várhatóan 2016. január 1-től lép hatályba. A támogatást központi munkaerő-piaci program keretében tervezzük biztosítani, a program előzetes terveink szerint akár 20-30 ezer közfoglalkoztatott nyílt versenypiaci munkavállalását segítheti

 - közölte a Pénzcentrummal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Hogyan lehet igényelni az elhelyezkedési juttatást?

Az elhelyezkedési juttatást kérelmezni kell, a kérelmet a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnésétől számított 30 napon belül kell benyújtani.

Az elhelyezkedési juttatás igénybevételéhez legalább

egy hónapja fennálló, vagy két éven belül 180 nap időtartamot elérő közfoglalkoztatási jogviszony szükséges.

További feltétel, hogy az új munkaviszonyban a munkaidő elérje a napi legalább hat - megváltozott munkaképességű személy esetében a napi négy - órát, és legalább addig folyamatosan fennálljon, ameddig a közfoglalkoztatási jogviszony fennállt volna. A rendelet szerint nem illeti meg az elhelyezkedési juttatás azt, akinél a munkavégzés helye a foglalkoztató azon a telephelyén van, ahol közfoglalkoztatottként a munkáját végezte. A juttatást havi bontásban, utólag folyósítják.

Egy nemrég megjelent kutatásban a közfoglalkoztatási programból való kilépéstől számított 180. napon jellemző státusokat vizsgálták a kutatók, aminek az alapja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által előállított adatbázis. Ezek alapján megállapították, hogy a kutatásban részt vevő 2011-2012-ben közfoglalkoztatott személyek 45,8 százaléka regisztrált munkanélküli volt a 180. napon. Valamivel több, mint egyharmad volt az aránya az újra közfoglalkoztatott személyeknek, 13,3 százaléknak sikerült munkába állnia az elsődleges munkaerőpiacon, 6,7 százalék pedig nem dolgozott és munkanélküliként sem regisztráltatta magát.

A kutatók összefoglalásukban arra mutatnak rá, hogy a közfoglalkoztatás a munkaügyi rendszerbe frissen bekerülő személyeket tartja a rendszerben, ellentétben a hosszabb ideje regisztrált munkanélküliekkel. Az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésre pedig akkor nagyobb az esély, ha a közfoglalkoztatásban töltött idő nem nő, illetve ha a közfoglalkoztatottak különböző képzésekben vesznek részt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyire fogja beváltani a reményeket az elhelyezkedési juttatás?

Az elhelyezkedési juttatás bevezetésével kapcsolatosan azt kifogásolják egyes szakértők, hogy - mivel a közmunkaprogramban megkereshető összeg megközelíti a minimálbér összegét - nem feltétlenül fogja arra motiválni az embereket, hogy kilépjenek a közmunkaprogramból, és elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

A jelenlegi munkaerőhiányt figyelembe véve üdvözlendő a kormány terve, amivel a versenyszférába való visszatérést szeretnék ösztökélni, ugyanakkor nem feltétlenül biztos, hogy ez valóban ösztönözni fogja a közmunkásokat. Egyrészt bonyolult az ügyintézés, másrészt a közmunkaprogramban kevésbé szigorúak a feltételek. Míg a közfoglalkoztatott megengedheti magának, hogy esetenként nem jár be, addig egy munkahelyen ezt nem teheti meg. A minimálbér összegét pedig egyéb hétvégi munkával kiegészítve közmunkaprogrammal is meg tudja keresni

- mondta el a Pénzcentrumnak Fehér Tamás, a Trenkwalder munkaerő-közvetítő cég ügyvezetője.

A problémát tehát egyrészt a bonyolult ügyintézés, másrészt pedig az elhelyezkedési juttatás mennyiségének megállapítása jelenti. Ugyanis a hátralévő hónapok foglalkoztatást helyettesítő támogatásával megegyező összegnél nem feltétlenül egyértelmű, hogy mennyi időtartamról is van szó pontosan. A közmunkaprogramok időtartama ugyanis elég változó, és sok tényezőtől függhet, így a közfoglalkoztatottak nehezen tudnak kalkulálni, hogy mennyi pénzt is kapnának pontosan juttatásként.

A jelenlegi munkaerőhiány miatt a közfoglalkoztatottaknak nagyon sok lehetőségük van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, ugyanis a cégek és a munkáltatók versenyeznek a munkavállalókért. A kérdés csak az, hogy valóban megéri-e nekik néhány tízezerért állandó munkát vállalni.

Fehér Tamás szerint ahhoz, hogy valóban megérje nekik elhelyezkedni a versenyszférában, egyszerűsíteni kellene az ügyintézés menetét, és fixálni az elhelyezkedési juttatás mértékét. Ezt úgy lenne a legegyszerűbb megoldani, ha az elhelyezkedési juttatást a közfoglalkoztatott a munkába állást követő első hónapban, a munkabérrel együtt a munkáltatón keresztül kapná meg, az ügyintézés pedig a munkáltató kötelessége lenne, amiért cserébe őt illetnék a járulékok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?