0 °C Budapest

Mit árul el rólad a személyi számod? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. november 17. 05:49

Cikksorozatunk harmadik részében a bankszámlaszám és a bankkártya szám után a személyi igazolványunk számairól és a személyi azonosítónkról rántjuk le a leplet. Vajon minden számnak megvan a maga jelentése? Vagy csak véletlenszerűen kerülnek egymás mellé a számok?

A személyi igazolványunkon ugyan találunk egy számot, de érdemes tudnunk, hogy ez nem egyenlő a személyi számunkkal. Az igazolványon egy okmányazonosító található, amely a személyi igazolvány azonosítására alkalmas. 1954-től kezdve több változatával is találkozhattunk a személyinek, ezért igazolványtípusonként eltérhetnek az ezeken megjelenő számok és betűk.

 • 123456AA
  Az új típusú kártya formátumú személyazonosító igazolványok azonosító száma tartalmaz sorszámot (hatjegyű szám) és a sorozat jelölést (két betű).

 • AU-VII 123456
  A keményfedeles személyi igazolvány okmányazonosító száma tartalmaz sorozat jelölést (két betű, elválasztójel, római szám karakter/ek) és egy sorszámot (hatjegyű szám).
 • AJ123456
  A puhafedeles, adatfóliával ellátott személyi igazolvány azonosító száma sorozat jelölést (két betű) és sorszámot (hatjegyű szám) tartalmaz.
 • 123456AT
  Az ideiglenes személyazonosító igazolvány azonosító száma tartalmaz sorszámot (hatjegyű szám) és sorozatjelölést (két betű).

A 2000-től kiadott állandó és ideiglenes személyi igazolványok számai között eltérés a betűjelekben található. Az ideiglenes okmányokra külön betűk kerültek, és ezek már nem használhatóak fel később az állandó személyi igazolvány "megszemélyesítésekor".

Az okmány megszemélyesítésekor a már sorszámozott okmány kerül a gravírozó berendezésbe tehát úgy történik a megszemélyesítés, hogy az okmány már sorszámozott

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Szabó Zsolt, a KEKKH Nemzeti és Kommunikációs Főosztályvezetője.

KATTINTS! Ezek az igazolványok lesznek ingyenesek: itt a lista

Mi a helyzet a személyi számmal?

A személyi igazolványunkon tehát nem található meg a személyi számunk (személyi azonosítónk), a törvények szerint azonban ennek az igazolására is egy hatósági igazolványt kell kapnunk, így a rendelkezésnek megfelelően a személyi azonosítónk a lakcímkártyánkon található meg.

Tehát a személyi számunk a lakcímkártyánkon van.

A személyi azonosítónk a törvény szerint egy 11 számjegyű szám. Ennek a felépítése előre meghatározott módon történik, így az 1 számjegy a születésünk évszázadát és nemünket jelöli. 2-7-ig a számjegyek a születési évünk utolsó két számjegyét, születésünk hónapját és napját tartalmazzák. 8-10-ig a számok az azonos napon születettek születési sorszámát jelöli, az utolsó 11. számjegy pedig az 1-10-ig kialakult számok felhasználásával, matematikai módszerekkel képzett ellenőrző szám.

Az első számjegy

Az első számjegy 1-8 közé esik, és ez alapján azonosítható egyszerre nemünk és az, hogy melyik évszázadban születtünk. Így pl. azok, akiknek egyessel kezdődik személyi azonosító számuk az 1900-as években született férfiak, míg akinek 2-esel kezdődik ez a szám ő biztosan az 1900-as években született nő. A 3-4-es számok az 1800-as és 2000-es évek szülötteire vonatkoznak, míg 5-8-ig az eredetileg nem magyar állampolgárságúakra.

Hamarosan jön az e-személyi

2016 januárjától lesz igényelhető az e-személyi. Az új elektronikus személyi igazolvány cseréje azonban nem lesz kötelező, csak akkor kell az új okmányt igényelni, ha nem rendelkezünk más személyazonosságunkat igazoló hatósági igazolvánnyal. Az új igazolvány pedig már elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és az adóazonosító jelet is.

Ezek az azonosítók az elektronikus személyazonosító igazolványon vizuálisan nem fognak megjelenni, azokat a személyazonosító igazolvány elektronikus tároló eleméből csak megfelelő jogosultság esetén, az arra hatáskörrel rendelkező szervek ismerhetik majd meg. A személyi azonosítót az új személyazonosító igazolvány 2016 - tól nem fogja tartalmazni, annak igazolására a személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolvány (lakcímigazolvány) szolgál

- tette hozzá Szabó Zsolt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az e-kártyák kiváltása egyébként nem lesz olcsó, míg most egy új személyi kiállítása 1500 forint, az új kártyáért 5000 forintot kell majd fizetünk. Természetesen lesznek díjcsökkentő kivételek is, például ingyen kapják az e-kártyát a 18 évnél fiatalabbak vagy 65 évnél idősebbek, ha nincsen útlevelük vagy jogosítványuk.

KATTINTS! Komoly változás jön az okmányirodákban: mindent átír az e-kártya

Az e-személyi az eddig megszokott adatokon túl (például: név, születési dátum, arckép) tartalmazni fogja az alábbiakat is:

 • a polgár ujjnyomatát (ha a polgár az ujjnyomat rögzítését visszautasítja, a személyazonosító igazolványt anélkül kell kiadni)

 • az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatot

 • a polgár társadalombiztosítási azonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor társadalombiztosítási azonosító jellel rendelkezik)

 • a polgár adóazonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor adóazonosító jellel rendelkezik)

 • a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?