21 °C Budapest
Ciki: nem megy az angol az informatikai vállalkozásoknál

Ciki: nem megy az angol az informatikai vállalkozásoknál

2015. február 25. 10:57

Vannak, akik szerint az informatikusok a legkeresettebbek az európai és a magyar munkaerő-piacon (bár a hivatalos uniós statisztikák nem egészen ezt mutatják). Csak remélni tudjuk, hogy informatikusaink jobban beszélnek angolul, mint az elvileg őket képviselő Informatikai Vállalkozások Szövetségének munkatársai.

Érdekes folytatása lett hétfőn megjelent

Top 10: ezek a legkeresettebb szakmák most Magyarországon

című cikkünknek.

Cikkünk az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) adatai alapján született. Az EURES nemzetközileg elismert, hiteles szervezet, honlapjának adatait Európa-szerte felhasználják, munkáltatók, munkaadók és persze újságírók is.

Másfél nappal a cikk megjelenése után közleményt adott ki az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A szervezet szerint cikkünk "erősen félrevezető", mivel azt sugalljuk, hogy a felsorolt szakmákba keresnek munkavállalókat, holott az írások által is idézett forrás ennek éppen ellenkezőjét állítja.

Az informatikai vállalkozók szerint a cikk által is idézett EURES Magyarországra vonatkozó felmérése a munkaügyi központokban regisztrált munkanélküliek által vágyott munkalehetőségeket sorolja fel - tehát a top 10 lista arról szól, hogy akik nem tudnak elhelyezkedni, azok mivel foglalkoznának, melyek azok a szakmák, amelyekben nem lehet elhelyezkedni.

Ők egyébként - természetesen - úgy látják, hogy az informatikai szakemberek a legkeresettebbek Európában és Magyarországon is.

Ezzel szemben az igazság az, hogy

Az informatikai vállalkozóknak nagyon nincs igazuk, vagy inkább csak egyszerűen nem tudnak angolul. Cikkünkben a 10 legkeresettebb foglalkozás Európában című statisztikát mutattuk be, azokat a foglalkozásokat, amelyeket a munkáltatók a leginkább keresnek - és nem azokat, amikre a dolgozók leginkább vágynak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lista címe az EURES oldalán az, hogy Top 10 of the most required occupations in Europe, azaz

A tíz legkeresettebb foglalkozás Európában

Ahogy cikkünkben is írtuk, és ahogy azt  a Pénzcentrumnak az EURES hivatalosan is megerősítette (lásd az alábbi galériában), azokat a szakmákat sorolják ebben a listában, amelyek a munkáltatók által a legkeresettebbek, és nem a munkanélküliek által vágyott munkalehetőségeket.

Érdekes is lenne, ha a legtöbb munkanélküli arra vágyna, hogy mondjuk gyengeáramú szerelő, járművezető, vagy épp (a magyar listáról csemegézve) kamionsofőr, takarító, vagy épp fémmegmunkálógép-beállító legyen.

Nyilván az informatikusok is keresett szakemberek, az informatika nehéz szakma, talán némi angoltudás sem árt hozzá. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az Informatikai Vállalkozások Szövetségénél nincs meg még ez az alapfokú nyelvismeret sem - csak bízunk benne, hogy az alaptalan és felrevezető vádaskodás helyett inkább a szakmai angolt gyakorolják.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?