3 °C Budapest

Fizetések: ki kereste a legtöbbet, ki a legkevesebbet tavaly

2015. január 23. 06:01

Kevesen gondolnák, de a statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló. De míg a pénzügyi szektorban majdnem 320 ezer forint az átlagkereset, addig egy egészségügyi dolgozó csak alig 94 ezer forintot visz haza.

Ugyan a magyar bérek folyamatosan nőttek az elmúlt egy évben, sok más európai országbeli fizetéshez képest még mindig elmaradásban lehetünk. Átlagosan 2,7 százalékkal keresünk többet, mint 2013-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb összesítéséből.

2014 januárja és novembere közötti nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint volt, a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké pedig 209 100 forint.

A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási szektorban (314 977 forint) dolgozók, az információ és kommunikáció (293 109 forint) terület, illetve az energiaipar (272 709 forint) munkavállalói keresték. A legkevesebb pénzt a humán-egészségügyi, a szociális ellátás (93 667 forint), és a vendéglátás (100 240 forint) dolgozói vitték haza hivatalosan.

A közfoglalkoztatottak még ennél is kevesebbet 78 100 forintot kerestek. A béreket összevető 2014-es adatsorok pont ezért sokkal jobban mutatnak a közfoglalkoztatottak adatai nélkül. Az átlagkereseti értékek akár 30-40 ezer forinttal is többet mutathatnak havonta, ha a közfoglalkoztatottak alacsony fizetéseit nem veszik be a számításba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De mégis mennyiből lehet megélni?

Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből. A Numbeo.com nemzetközi összehasonlító oldal (a felhasználók adatait gyűjti, ők töltik fel, mennyibe kerül az élet egy-egy városban) kalkulátora szerint egy budapesti lakos 118 ezer forintból tud kijönni havonta úgy, hogy a rezsin, a lakhatáson és az élelmiszeren túl szinte semmire sem költ.

Ez azt jelenti, hogy nem jár se étterembe, se moziba, se szórakozni, nem dohányzik, csak a legszükségesebb élelmiszereket vásárolja otthonra, körülbelül 40 ezer forint értékben. Nem autózik és nem taxizik. Rezsire elkölt körülbelül 20 ezer forintot, a lakásbérleti díjra 35 ezer forintot úgy, hogy a külvárosban osztozik egy lakáson minimum harmadmagával. A legszükségesebb ruhadarabokra költ 3 ezer forintot havonta, 20 ezer forintot pedig tisztító és tisztálkodó szerekre, egyéb vásárlásokra.

Azaz a nemzetközi kalkulátor szerint, ha semmilyen extra kiadásunk sincs, átlagos egézségügyi dolgozóként akkor sem jönnénk ki a fizetésünkből.

Keveseket vígasztal, hogy ugyanezzel az életvitellel Genfben 616 850 forintból élnénk meg, Rómában 285 ezer forintból, Berlinben 228 ezer forintból, New Yorkban pedig 493 ezer forintból. Persze valószínűleg ott a fizetésünk is más lenne.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem