Fizetések: ki kereste a legtöbbet, ki a legkevesebbet tavaly

Fizetések: ki kereste a legtöbbet, ki a legkevesebbet tavaly

2015. január 23. 06:01

Kevesen gondolnák, de a statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló. De míg a pénzügyi szektorban majdnem 320 ezer forint az átlagkereset, addig egy egészségügyi dolgozó csak alig 94 ezer forintot visz haza.

Ugyan a magyar bérek folyamatosan nőttek az elmúlt egy évben, sok más európai országbeli fizetéshez képest még mindig elmaradásban lehetünk. Átlagosan 2,7 százalékkal keresünk többet, mint 2013-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb összesítéséből.

2014 januárja és novembere közötti nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint volt, a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké pedig 209 100 forint.

A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási szektorban (314 977 forint) dolgozók, az információ és kommunikáció (293 109 forint) terület, illetve az energiaipar (272 709 forint) munkavállalói keresték. A legkevesebb pénzt a humán-egészségügyi, a szociális ellátás (93 667 forint), és a vendéglátás (100 240 forint) dolgozói vitték haza hivatalosan.

A közfoglalkoztatottak még ennél is kevesebbet 78 100 forintot kerestek. A béreket összevető 2014-es adatsorok pont ezért sokkal jobban mutatnak a közfoglalkoztatottak adatai nélkül. Az átlagkereseti értékek akár 30-40 ezer forinttal is többet mutathatnak havonta, ha a közfoglalkoztatottak alacsony fizetéseit nem veszik be a számításba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De mégis mennyiből lehet megélni?

Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből. A Numbeo.com nemzetközi összehasonlító oldal (a felhasználók adatait gyűjti, ők töltik fel, mennyibe kerül az élet egy-egy városban) kalkulátora szerint egy budapesti lakos 118 ezer forintból tud kijönni havonta úgy, hogy a rezsin, a lakhatáson és az élelmiszeren túl szinte semmire sem költ.

Ez azt jelenti, hogy nem jár se étterembe, se moziba, se szórakozni, nem dohányzik, csak a legszükségesebb élelmiszereket vásárolja otthonra, körülbelül 40 ezer forint értékben. Nem autózik és nem taxizik. Rezsire elkölt körülbelül 20 ezer forintot, a lakásbérleti díjra 35 ezer forintot úgy, hogy a külvárosban osztozik egy lakáson minimum harmadmagával. A legszükségesebb ruhadarabokra költ 3 ezer forintot havonta, 20 ezer forintot pedig tisztító és tisztálkodó szerekre, egyéb vásárlásokra.

Azaz a nemzetközi kalkulátor szerint, ha semmilyen extra kiadásunk sincs, átlagos egézségügyi dolgozóként akkor sem jönnénk ki a fizetésünkből.

Keveseket vígasztal, hogy ugyanezzel az életvitellel Genfben 616 850 forintból élnénk meg, Rómában 285 ezer forintból, Berlinben 228 ezer forintból, New Yorkban pedig 493 ezer forintból. Persze valószínűleg ott a fizetésünk is más lenne.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?