Ijesztő dolog derült ki a sárga csekkről: aggódhatnak a háziasszonyok

Pénzcentrum
2014. február 12. 17:00

Hajlamosabbak az elhízásra azok a nők, akiknek problémát okoz a számlák határidőre történő befizetése. A kutatóknak igazuk lehet, hiszen Magyarországon mind a túlsúlyosok aránya, mind a számláikat késedelmesen kiegyenlítők száma emelkedést mutat.

Az anyagi helyzet és testsúly közötti összefüggés

Egy közelmúltban publikált kutatás talán egy új, meglepő tényezőre hívja fel a figyelmet, mely hátráltathatja a nőket az elhízás és a mérleg elleni szélmalomharcban: a be nem fizetett számláik - írja a Time magazin, meglepő módon nem brit, hanem amerikai kutatók eredményeire hivatkozva. A felmérés összefüggést mutat a testsúly és aközött, ahogy az emberek kezelik a pénzügyeiket. Habár már rengeteg tanulmány kimutatta, hogy kapcsolat van az elhízás és a gazdasági helyzet között, egyetértés viszont nincs abban, hogy melyik volt előbb - a gazdasági nehézségek vagy a túlsúly, vagy esetleg más faktorok játszanak még közre kialakulásukban. E legutóbbi felmérésben közgazdászok erre keresték a választ.

Végül arra jutottak, hogy azok a nők, akiknek általában nehézséget okoz a háztartási csekkek rendszeres, határidőre történő befizetése, hajlamosabbak az elhízásra, mint a férfiak, akik hasonló problémákkal küzdenek. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a késedelmes fizetésből következik az elhízás, és nem fordítva.


Nagyobb veszélyben a nők

És hogy miért a nők testsúlyára vannak nagyobb hatással a sárga csekkek? Több lehetőség is van, például az, hogy a késedelmesen fizetőknek valószínűleg alacsonyabb jövedelmű állásuk van, mely főleg férfiak esetén jelent csak fizikai munkát, mely több kalóriát éget el, így ők kevésbé vannak kitéve az elhízásnak. Ezen kívül számos tanulmány szerint a nők pénzügyi kultúrája egyébként is fejletlenebb, mint a férfiaké, így nagyobb valószínűséggel kevésbé hatékonyan osztják be a fizetésüket, mely okozhatja, hogy hónap végén már csak az olcsóbb, alacsony minőségű, magas kalóriatartalmú ételekre telik. Emellett hónap végén annak is megnő az esélye a nem megfelelő takarékoskodás esetén, hogy hátralékba kerülnek a csekkekkel, az emiatt felgyülemlő stresszt is hajlamosabb a gyengébbik nem az evésbe fojtani.

Érdekes módon ilyen jellegű összefüggéseket nem találtak a hitelkártya-tartozásokkal kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a magas hitelkártya kintlévőség nem olyan fenyegető, mint annak a lehetősége, hogy elzárják a gázt vagy kikapcsolják a villanyt, ha nem fizeted a számlát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon segít a rezsicsökkentés?

Habár a rezsicsökkentés hatására kevesebbet kell(ene) befizetnünk havonta, nem minden hazai közműszolgáltató érzékelt javulást a lakosság fizetési hajlandóságában. Továbbra is igen magas azok aránya, akik nem tudják fizetni a számláikat. A Pénzcentrum.hu közelmúltbeli megkeresésére a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. válaszában aggasztó fejleményekről számolt be. Elmondásuk alapján az elmúlt időkben a díjhátralékkal rendelkező fogyasztók száma nemhogy csökkent volna, de még emelkedett is.

Ugyanakkor nemcsak a hátralékkal rendelkező fogyasztók száma az, ami emelkedik: a KSH legutóbbi adatai szerint a magyar lakosságnak már a 45 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hogy van-e összefüggés hazánkban a felhalmozott adósságállomány és a testsúlygyarapodás között, arra egyelőre nincsenek biztos válaszok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?