26 °C Budapest

Istenre esküsznek a bankárok: kötelező, de nem Magyarországon

Pénzcentrum
2014. február 9. 11:03

"Esküszöm, hogy meg fogom tenni a tőlem telhetőt, hogy megőrizzem és erősítsem a pénzügyi szektor iránti bizalmat. Isten engem úgy segéljen!" - így szól annak az eskünek a szövege, amelyet Európában elsőként a holland bankok alkalmazottai tesznek 2014 második felétől. Az igazgatósági tagok számára már év eleje óta kötelező az eskütétel - számolt be a Bloomberg.

Megingott a pénzügyi szektor iránti bizalom az utóbbi években Hollandiában, ahol a bankok összesített mérlegfőösszege különösen magas: az éves GDP több mint négyszerese (összehasonlításképp: Magyarországon kisebb nála). A bankok ezért úgy döntöttek, hogy Európában elsőként esküre kötelezik alkalmazottaikat, hogy ezzel erősítsék munkaerkölcsüket.

2014 második felétől mind a 90 ezer hollandiai banki alkalmazottnak le kell tennie az esküt. Az igazgatósági tagok ezen már valószínűleg túl vannak: számukra már január óta kötelező ez. Az eskü sztenderd szövege ("Esküszöm, hogy meg fogom tenni a tőlem telhetőt, hogy megőrizzem és erősítsem a pénzügyi szektor iránti bizalmat. Isten engem úgy segéljen!") helyett a nem hívők más megerősítő szöveget is használhatnak.


Aki megszegi az új etikai szabályokat, büntetésre számíthat: feketelistára kerülhet, bírságot kaphat, vagy felfüggeszthetik állásából - jelezte Chris Buijink, a holland bankszövetség elnöke. Hogy egészen pontosan milyen etikai szabályoknak kell megfelelniük a banki alkalmazottaknak, még nem teljesen világos: ezeket a következő hónapokban dolgozzák majd ki.

A holland bankszektor a válság elmúlt hat évében összesen 95 milliárd euró tőkejuttatást és garanciát kapott az államtól. Számos botrány is megrázta a szektort: többek között a Rabobank számára októberben 774 millió eurós büntetést hozó Libor-manipuláció. A társaság 2004 óta hivatalban lévő pénzügyi igazgatója, Bert Bruggink már tavaly letette az esküt, amelynek szellemiségéhez elmondása szerint "eddig is ragaszkodott".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Gallup 2012-es felmérése szerint a bankokban a hollandok valamivel több mint 40 százaléka bízik. A bankokba vetett bizalom Máltán, Finnországban és Luxemberugban volt a legmagasabb az Európai Unión belül, míg Görögországban, Írországban és Spanyolországban a legkisebb. Magyarország a maga 27 százalékos arányával az 5. legrosszabb helyen szerepelt, Hollandia pedig a középmezőnyben helyezkedett el Ausztria és Németország között.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?