12 °C Budapest

Gyalázatos luxusban éltek a kamuzó rokkantnyugdíjasok

MTI
2014. január 10. 14:34

Csalásért vád alá helyeztek kedden New Yorkban 80 volt rendőrt és tűzoltót, akik állapotukról hamis jelentést közölve azon az alapon kértek és kaptak rokkantsági nyugdíjat, hogy valamilyen lelki betegséget szereztek, mert részt vettek a mentésben az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek (9/11) után.

Az illetékes ügyészség szerint minden idők egyik legnagyobb társadalombiztosítási csalásáról van szó, az ügyben akár ezer ember is érintett lehet. A csalás több száz millió dollár kárt okozott a szövetségi költségvetésnek.

A csalók azt állították a rokkantsági nyugdíjért folyamodó kérelmükben, hogy különböző lelki bántalmak - egyebek között szorongás, depresszió, poszttraumás stressz - miatt képtelenek végezni a hivatásuk szerinti munkájukat. Csak ritkán tudnak kimozdulni otthonukból, képtelenek vállalni az utazást, és gyakorlatilag nem élnek semmilyen társadalmi életet - állították a vádirat szerint.

Ezzel szemben a kérelmezők közül sokan nagyon is jól éltek. Egyikük saját helikopterével utazgatott, egy másik blackjacket játszott Las Vegasban, egy harmadik jetskizett, egy további pedig küzdősportokat oktatott - állapították meg az ügyészek. A vizsgálatok szerint több csaló nem is járt a New York-i robbanások helyszínén, a Ground Zerónál.

A kérelmek benyújtásában az összes vádlottnak ugyanaz a négy szakember adott tanácsokat: két ügyvéd, egy nyugalmazott rendőr és egy rokkantsági nyugdíjra szakosodott tanácsadó. Ők még az orvosokat is gondosan kiválasztották, akikhez szerintük a kérelmezőknek érdemes volt fordulniuk.

A csaló rendőröket és tűzoltókat állítólag "kiképezték", hogyan bukjanak meg a memóriateszteken, hogyan színleljenek pánikrohamokat, és adják elő, hogy félnek a repülőgépektől, a felhőkarcolókba való belépéstől, és nem találnak munkát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Egyesült Államokban a rokkantsági nyugdíj összege 30 és 50 ezer dollár között van évente, s ezt az érintettek saját "hagyományos" nyugdíjukon felül kapták. A szóban forgó négy tanácsadó minden sikeres kérelemért 20 és 50 ezer dollár közötti díjat kért ügyfeleitől.

Az ügyben már két éve vizsgálódó manhattani ügyész, ifj. Cyrus Vance, a néhai amerikai külügyminiszter fia kijelentette, hogy a nyugdíjcsalók tettükkel megsértették azoknak a rendőröknek és tűzoltóknak a becsületét, akik egészségük, sőt, életük kockáztatásával végezték feladatukat. Ezenkívül az általuk elcsalt költségvetési pénzzel csökkent annak az alapnak a vagyona, amelyből a mentőalakulatok valóban lelki bántalmaktól szenvedő egykori tagjait segítik - hangsúlyozta.

A vádlottak közül egyesek valóban szenvedtek vagy szenvednek valamilyen fokú lelki problémáktól, amelyek miatt segélyért folyamodhattak, de nem rokkantsági nyugdíjért - olvasható a vádiratban. Van olyan vádlott, aki már összesen több százezer dollárt kapott rokkantsági nyugdíj címén.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?