Adócsökkentésről beszéltek Orbánék Tokióban

Pénzcentrum
2013. november 22. 08:33

Ismét kiállt az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) mellett Orbán Viktor. A miniszterelnök Tokióban, a Japán-Magyar Üzleti Fórumon beszélt az adókulcs tíz százalék alá csökkentésének lehetőségéről, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter középtávon reális célkitűzésnek nevezett. A tárcavezető lehetségesnek tartja, hogy három éven belül csökkenjen Magyarországon az szja mértéke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó kormányfő helyi idő szerint péntek délelőtt szólalt fel a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett üzleti fórumon, amelyen mintegy százötven - köztük több mint hatvan magyar - üzletember vett részt.

Elmondta, hogy egykulcsos, 16 százalékos, családi adórendszer a magyar, hozzátette ugyanakkor, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért "nullaszázalékos" szja-kulcsot szeretne, ami ugyan jól hangzik, de jelenleg nem lehetséges. Bízik azonban abban - folytatta -, hogy Magyarország képes lesz elérni, egy számjegyű legyen az szja.

Az üzleti fórum után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszélt az esetleges szja-csökkentésről, amellyel kapcsolatban magyar újságíróknak azt mondta: "én is azt szeretném, hogy ha minél hamarabb akár egy számjegyű lenne a jövedelemadónak a kulcsa, de egyelőre nem látom a forrását annak, hogy az így kieső bevételt milyen kiadáscsökkentéssel vagy más bevételek növelésével lehetne előteremteni. Márpedig 2014-ben és 2015-ben is szeretnénk, ha a gazdaság teljesítménye alapján a költségvetés hiánya három százalék alatt maradna".

Arra, hogy milyen időtartamban kell gondolkodni a tíz százalék alatti szja bevezetéséről, a tárcavezető azt válaszolta: "Középtávon ez mindenképpen egy reális cél".

"Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen" - fogalmazott, megismételve ugyanakkor, hogy nagyon fontos figyelembe venni a gazdaság teljesítményének alakulását, a külső piaci körülményeket és a költségvetési egyensúlyi helyzetet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?