8 °C Budapest

Van, ahol egymillió forint az átlagbér

MTI
2013. augusztus 30. 16:02

Csaknem egymillió, pontosabban nagyjából 960 ezer forintnak megfelelő összeg a havi bruttó átlagbér Belgiumban - derül ki a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteki számából.

A kormány statisztikai adatait ismertető írás tanúsága szerint 3192 euró a bruttó átlagbér Belgiumban és a brüsszeliek keresnek a legtöbbet, 3694 eurót, ami 18,1 százalékkal magasabb a flandriai és 23,6 százalékkal a vallóniai fizetéseknél. Az adatok azt mutatják, hogy ez az olló egyre nő, a fővárosban élők évről-évre többet keresnek, mint a vallonok és a flamandok.

Szektoronként ennél is jelentősebb eltérések tapasztalhatók: a legjobban a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek fizetik meg alkalmazottaikat, ahol 4003 euró, több mint 1 200 000 forint az átlagbér. Az átlagtól elmaradó összeget visznek haza viszont például a közlekedési vagy távközlési szektor dolgozói, akik 3129 eurót keresnek, a kis- és nagykereskedelemben alkalmazottak munkaszerződésében átlagosan 2966 euró szerepel, az építőiparban pedig 2884 eurót kap egy dolgozó. A legkevesebbet a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozók kapják, ebben a szektorban 2351 euró az átlagos bruttó fizetés.

Az iskolai végzettség szerint rangsorolt fizetések még ennél is nagyobb eltérést mutatnak. Belgiumban nagyon kifizetődő egyetemet végezni, a diplomával rendelkezők ugyanis az átlagbér több mint másfészeresét kapják, 4944 eurót, átszámítva majdnem másfélmillió forint a bruttó fizetésük. A főiskolai végzettséggel rendelkezők viszont ennél sokkal kevesebbet 3469 eurót keresnek. Általános iskolai végzettséggel vagy képzetlenül 2517 eurót lehet keresni Belgiumban.

A számok a magánszektor 10 főnél többet foglalkoztató cégeire és csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak, az adatokban nem szerepelnek sem a közszféra, sem a kisvállalkozások dolgozói, sem az egyéni vállalkozók.

A lap által megszólaltatott közgazdász a belga régiók és Brüsszel közötti eltéréseket azzal magyarázza, hogy a fővárosban jóval több az egyetemi végzettségű dolgozó, és földrajzilag azok a szektorok is Brüsszelben összpontosulnak, amelyek az átlagnál magasabb béreket fizetnek, ezek húzzák a fővárost az átlag fölé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kép árnyalásához ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Belgiumban egész Európában a legmagasabb adókulcs sújtja a jövedelmeket. Az Európai Bizottság adatai szerint az alkalmazotti munkabéreket átlagosan 42,8 százalékos adó terheli.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm