4 °C Budapest

Világszerte több az áfaellenőrzés

MTI
2013. május 30. 17:04

Minden korábbinál több áfa-ellenőrzést hajtottak végre az adóhatóságok nemzetközi szinten az elmúlt három évben, a kiszabott bírságok száma és nagysága is emelkedett a vállalatok beszámolója szerint - derül ki az Ernst&Young legfrissebb tanulmányából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a jelentés arra is rámutat, hogy a nemzeti adóhatóságok egyre többször működnek együtt egymással az ellenőrzések során. A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik.

A felmérésben résztvevők 65 százaléka számolt be arról, hogy növekedett az áfa-ellenőrzések száma az elmúlt három évben. Az adóhatóságok az ellenőrzések mintegy kétharmadánál használtak valamilyen speciális szoftvert az esetleges szabálytalanságok felderítésre. Az esetek több mint negyven százalékában az adott ország adóhatósága információt is cserélt más államban működő társszervével, ez különösen gyakori volt az Európai Unió tagállamaiban, illetve egyre inkább Magyarországon is.

A válaszadók 72 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bírságok száma is emelkedett, és ezeket a korábbinál gyorsabban szabta ki az adóhatóság, továbbá a büntetés mértéke is nagyobb volt. Különösen a késedelemmel összefüggő bírságok emelkedtek - derül ki a mintegy negyven ország adózással foglalkozó vállalati szakértőjének megkérdezésével végzett tanulmányból.

Magyarországon a nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások több mint 85 százaléka az áfához kapcsolódik - fejtette ki Vékási Tamás, az Ernst&Young adópartnere a közleményben. Hozzátette, hogy növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is.

A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt, tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Vékási Tamás szerint ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35