Világszerte több az áfaellenőrzés

MTI
2013. május 30. 17:04

Minden korábbinál több áfa-ellenőrzést hajtottak végre az adóhatóságok nemzetközi szinten az elmúlt három évben, a kiszabott bírságok száma és nagysága is emelkedett a vállalatok beszámolója szerint - derül ki az Ernst&Young legfrissebb tanulmányából.

A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a jelentés arra is rámutat, hogy a nemzeti adóhatóságok egyre többször működnek együtt egymással az ellenőrzések során. A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik.

A felmérésben résztvevők 65 százaléka számolt be arról, hogy növekedett az áfa-ellenőrzések száma az elmúlt három évben. Az adóhatóságok az ellenőrzések mintegy kétharmadánál használtak valamilyen speciális szoftvert az esetleges szabálytalanságok felderítésre. Az esetek több mint negyven százalékában az adott ország adóhatósága információt is cserélt más államban működő társszervével, ez különösen gyakori volt az Európai Unió tagállamaiban, illetve egyre inkább Magyarországon is.

A válaszadók 72 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bírságok száma is emelkedett, és ezeket a korábbinál gyorsabban szabta ki az adóhatóság, továbbá a büntetés mértéke is nagyobb volt. Különösen a késedelemmel összefüggő bírságok emelkedtek - derül ki a mintegy negyven ország adózással foglalkozó vállalati szakértőjének megkérdezésével végzett tanulmányból.

Magyarországon a nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások több mint 85 százaléka az áfához kapcsolódik - fejtette ki Vékási Tamás, az Ernst&Young adópartnere a közleményben. Hozzátette, hogy növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is.

A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt, tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Vékási Tamás szerint ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10