31 °C Budapest

Mennyit érnek az élettársak gyermekei? Itt a miniszter válasza

Pénzcentrum
2013. március 26. 14:15

Tovább kell erősíteni az adóhatóság ellenőrzési tevékenységét, a cél, hogy az eddig érintetlen területeken is megjelenjenek a revizorok - erre hívta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelmét Varga Mihály újdonsült nemzetgazdasági miniszter. A miniszter közölte: a nagy adórendszerbeli átalakítások véget értek, most a finomhangolás időszaka jött el. Egyebek között azt is áttekinti a kormány, hogy milyen hatással van a gyermeknevelésre a családi adókedvezmény bevezetése. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése egyelőre nem került ugyan le a napirendről, de a miniszter által felvázoltak alapján vajmi kevés esély van arra, hogy elszánja magát a kormány erre a lépésre.

Folyamatosan foglalkozik a kormány az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdésével, szakértők vizsgálják, hogyan tudnák behatárolni az élelmiszereknek azt a körét, amelynél hatékony lenne ez a lépés. Tekintettel kell azonban lenni a Magyarországgal szemben fennálló túlzott deficiteljárásra, be kell bizonyítani az Európai Uniónak, hogy teljesülnek a kormány által tervezett bevételek. Csak akkor van lehetőség az élelmiszerek áfájának csökkentésére, ha a tervezett szinten sikerül tartani a hiányt, és megvalósul a tervezett gazdasági növekedés - szögezte le Varga Mihály az adóhatóságnál tett látogatása utáni sajtótájékoztatón.

A miniszter nagyon fontos feladatnak tartja, hogy a jövőben az adóhatóság olyan területeken is keresse a nemfizetőket, a számlaadás és adózás nélkül működőket, ahol eddig kevésbé volt jelen. Minden számla munkahelyet tart meg és munkahelyet teremt - nyomatékosította Varga Mihály anélkül, hogy konkrétan megjelölte volna, mely területeken várja, hogy intenzívebben megjelenjenek az adóellenőrök.

A kormány nagy reményeket fűz a pénztárgépek adóhatósággal történő összekötéséhez. Varga Mihály szerint teljesülhet az idei évre ebből az intézkedésből várt 95 milliárd forintos áfabevételi többlet. Kiemelten foglalkozik a kormány a pénztárgépek beszerzéséhez nyújtandó állami támogatás kérdésével. Jelenleg még vita van a kompenzáció összegéről, de a kormány reméli, hogy a kompenzáció nem lesz akadálya annak, hogy felálljon az új rendszer.

Vida Ildikó, a NAV elnöke beszámolt arról, hogy elkezdődött a pénztárgépek bekötéséhez szükséges informatikai rendszer tesztelése. A NAV a Belügyminisztérium egyik cégével közösen kidolgoz egy programot, amely megkönnyíti majd az új gépek beüzemelését.

Az adóhatóság erősíti az ellenőrzési folyamatot, amely nemcsak a költségvetés érdekeit szolgálja, hanem a jó adózók védelmét is - hangsúlyozta Vida Ildikó. Emellett erősíteni kívánja a hivatal ügyfélbarát jellegét. Varga Mihály felhívta a hatóság figyelmét arra, hogy van mit fejleszteni az adózókkal való kapcsolattartásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum.hu meg szerette volna tudni, hogy fel kívánja-e számolni a kormány azt a helyzetet, hogy a NAV és az NGM jogértelmezése szerint az élettársi kapcsolatban három vagy több, előző kapcsolatokból született gyermeket közösen nevelő családok éves szinten 900 ezer forinttal kevesebb kedvezményt vehetnek igénybe, mint azok, amelyekben összeházasodnak a szülők.

Varga Mihály kérdésünkre a következő választ adta: minden élethelyzethez nem lehet adószabályokat igazítani. A kormány a második félévben megvizsgálja, milyen hatással van a családi adókedvezmény a gyermeknevelésre. A miniszter csak nagyon indokolt esetben támogat év közbeni adótörvény-módosítást. Ilyen indokolt eset Varga Mihály szerint az, hogy a kormány április 1-jétől a sertés-, valamint takarmányágazatban is be szerette volna vezetni a fordított áfázást, amit azonban az Európai Unió elutasított. Ezért módosítani kellett a törvényt, hogy ne lépjen hatályba a jövő hónap elejétől az új rendszer. Erről szóló cikkünk itt érhető el: Elkaszálta az EU a magyar áfatörvény-módosítást

KATTINTS! Mi lesz így a családi pótlékkal? Az Alaptörvény visszanyal

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?