Sosem volt még ilyen Magyarországon, alig kapunk a pénzünkért valamit

Pénzcentrum
2013. március 26. 15:05

A várakozásoknak megfelelően a Matolcsy vezette jegybank is további 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót.

5 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

Forint vagy euró: hova tedd a pénzed, ha nagyobb hozamra vágysz?

A tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Most az átlag EBKM 5,25-5,75 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.

Miért jó a gazdaságnak?

Ha olcsó a hitel, akkor a vállalkozások is beindulhatnak. A fejlesztések olcsóbbá válhatnak, készletek jobban finanszírozhatóak, vagyis a nagyrészt kölcsönre vett alapanyagok is kevesebbe kerülnek. Ezzel együtt pöröghet a gazdaság, persze csak akkor, ha más tényezők nem hátráltatják a tőkét az előrelépésben. Az alacsony kamat akkor tud segíteni a gazdaságnak, ha minden más tényező is rendben van a piacon. Például van fizetőképes kereslet, stabil jogi háttér és minden, amivel egy vállalkozó tudja, hogy nem hiába öli bele pénzét a termelésbe.

Egyhetes csúcsra ért a forint a kamatdöntés után

Azután, hogy elmaradt a 25 bázispontosnál esetleg nagyobb mai MNB kamatvágás, erősödni kezdett a forint. Az euróval szembeni jegyzések 304-ig ereszkedtek, ahol utoljára március 20-án járt s kurzus. Kamatcsökkentésnél azért várunk forintgyengülést, mert ilyenkor a befektetői hozamok csökkenése szinte elkerülhetetlen. A külföldiek ezeknek a hozamoknak a csökkenésére úgy reagálhat, hogy elviszi innen megtakarításait, ami gyengüléssel jár együtt. A piac sok mindent előre beáraz ezekbe az árfolyamokba, ezért nehéz megmondani merre indul tovább a konkrét döntés után, ez esetben valószínűleg nagyobb kamatvágástól is tarthattak a devizapiac szereplői.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17