14 °C Budapest

Sosem volt még ilyen Magyarországon, alig kapunk a pénzünkért valamit

Pénzcentrum
2013. március 26. 15:05

A várakozásoknak megfelelően a Matolcsy vezette jegybank is további 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót.

5 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

Forint vagy euró: hova tedd a pénzed, ha nagyobb hozamra vágysz?

A tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Most az átlag EBKM 5,25-5,75 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.

Miért jó a gazdaságnak?

Ha olcsó a hitel, akkor a vállalkozások is beindulhatnak. A fejlesztések olcsóbbá válhatnak, készletek jobban finanszírozhatóak, vagyis a nagyrészt kölcsönre vett alapanyagok is kevesebbe kerülnek. Ezzel együtt pöröghet a gazdaság, persze csak akkor, ha más tényezők nem hátráltatják a tőkét az előrelépésben. Az alacsony kamat akkor tud segíteni a gazdaságnak, ha minden más tényező is rendben van a piacon. Például van fizetőképes kereslet, stabil jogi háttér és minden, amivel egy vállalkozó tudja, hogy nem hiába öli bele pénzét a termelésbe.

Egyhetes csúcsra ért a forint a kamatdöntés után

Azután, hogy elmaradt a 25 bázispontosnál esetleg nagyobb mai MNB kamatvágás, erősödni kezdett a forint. Az euróval szembeni jegyzések 304-ig ereszkedtek, ahol utoljára március 20-án járt s kurzus. Kamatcsökkentésnél azért várunk forintgyengülést, mert ilyenkor a befektetői hozamok csökkenése szinte elkerülhetetlen. A külföldiek ezeknek a hozamoknak a csökkenésére úgy reagálhat, hogy elviszi innen megtakarításait, ami gyengüléssel jár együtt. A piac sok mindent előre beáraz ezekbe az árfolyamokba, ezért nehéz megmondani merre indul tovább a konkrét döntés után, ez esetben valószínűleg nagyobb kamatvágástól is tarthattak a devizapiac szereplői.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm