21 °C Budapest

Sosem volt még ilyen Magyarországon, alig kapunk a pénzünkért valamit

Pénzcentrum
2013. március 26. 15:05

A várakozásoknak megfelelően a Matolcsy vezette jegybank is további 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót.

5 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

Forint vagy euró: hova tedd a pénzed, ha nagyobb hozamra vágysz?

A tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Most az átlag EBKM 5,25-5,75 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.

Miért jó a gazdaságnak?

Ha olcsó a hitel, akkor a vállalkozások is beindulhatnak. A fejlesztések olcsóbbá válhatnak, készletek jobban finanszírozhatóak, vagyis a nagyrészt kölcsönre vett alapanyagok is kevesebbe kerülnek. Ezzel együtt pöröghet a gazdaság, persze csak akkor, ha más tényezők nem hátráltatják a tőkét az előrelépésben. Az alacsony kamat akkor tud segíteni a gazdaságnak, ha minden más tényező is rendben van a piacon. Például van fizetőképes kereslet, stabil jogi háttér és minden, amivel egy vállalkozó tudja, hogy nem hiába öli bele pénzét a termelésbe.

Egyhetes csúcsra ért a forint a kamatdöntés után

Azután, hogy elmaradt a 25 bázispontosnál esetleg nagyobb mai MNB kamatvágás, erősödni kezdett a forint. Az euróval szembeni jegyzések 304-ig ereszkedtek, ahol utoljára március 20-án járt s kurzus. Kamatcsökkentésnél azért várunk forintgyengülést, mert ilyenkor a befektetői hozamok csökkenése szinte elkerülhetetlen. A külföldiek ezeknek a hozamoknak a csökkenésére úgy reagálhat, hogy elviszi innen megtakarításait, ami gyengüléssel jár együtt. A piac sok mindent előre beáraz ezekbe az árfolyamokba, ezért nehéz megmondani merre indul tovább a konkrét döntés után, ez esetben valószínűleg nagyobb kamatvágástól is tarthattak a devizapiac szereplői.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?