17 °C Budapest

Erre nagyon figyelj oda a következő napokban, százezreket érint

Pénzcentrum
2013. január 28. 13:05

Január 31-ig kell nyilatkozniuk a magánszemélyeknek arról, kérik-e vagy sem a munkáltatójuktól, hogy számoljon el az adóhatóság felé a tavalyi jövedelmükkel. Kétségkívül ez a legkényelmesebb módja az adóbevallásnak, a munkáltatóknak azonban nem kötelező ezt a kérést teljesíteniük. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ki választhatja és ki nem ezt a fajta adóbevallási lehetőséget.

Több mint 4 millió magánszemélynek kell a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól. Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el.

Nem kap adócsomagot az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly a munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.
Messze a legkényelmesebb adóbevallási mód, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak azonban ezt nem kötelező megtenniük, szabadon dönthetnek, vállalják-e a feladatot vagy sem.

Aki azt szeretné, hogy a munkáltatója készítse el a bevallását, annak január 31-ig írásban kell azt kérnie a munkáltatójától. (12NY29 jelű nyilatkozat). A szerencsés adózóknak ezután már nincs más teendőjük, munkáltatójuk megállapítja meg és bevallja a magánszemély jövedelmét, illetve az azt terhelő adót, utóbbit megfizeti, ha szükséges, túlfizetés esetén pedig visszatéríti az adókülönbözetet a magánszemélynek. Mindezek elszámolásáról bizonylatot állít ki a magánszemély számára.

A munkáltatónak időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt arról, ha nem vállalja az adójának megállapítását. Ha a munkavállaló nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, arról is nyilatkoznia kell (12NY30 jelű nyilatkozaton).
Az adó elszámolását vállaló munkáltató lehet a társas vállalkozás, a polgári jogi társaság is, amellyel a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján a magánszemély tagi jogviszonyban áll, feltéve, hogy e napon nem áll más kifizetővel munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján a társas vállalkozásnál, illetve a polgári jogi társaságnál díj ellenében személyes közreműködésre köteles.

Fő szabály szerint az a magánszemély kérheti az adó megállapítását, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Az is jogosult erre, aki több munkahelyen dolgozott, ha a munkaviszonya egymást követően fennállt, és a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A költségvetési szerveknél dolgozók közül azok élhetnek a kedvező lehetőséggel, akik az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szereztek jövedelmet. Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik tavaly munkaviszonyuk mellett még adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásban részesültek. Nem zárja ki a munkáltatói adómegállapítást, ha a magánszemély adókedvezményt érvényesít, az adójáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban rendelkezik. Az említett kifizetésekről, illetve az adókedvezményekről szóló igazolásokat át kell adni a munkáltatónak.

Nem kérheti a munkáltatói adómegállapítást az, aki önadózóként kötelezett a bevallás benyújtására, illetve, ha nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik, illetve, ha a biztosítások kedvezménye, valamint az önkéntes kölcsönös egészségpénztári egyéni számláján lekötött összeg miatt levont, kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles. Ugyancsak kimaradnak a kedvező adóbevallási lehetőségből azok, akik a nyugdíj-előtakarékossági számláról nem-nyugdíj szolgáltatásként felvett összeg vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla tartós befektetési szerződéssel történő átalakítása miatt a kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére kötelesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?