Erre nagyon figyelj oda a következő napokban, százezreket érint

Pénzcentrum
2013. január 28. 13:05

Január 31-ig kell nyilatkozniuk a magánszemélyeknek arról, kérik-e vagy sem a munkáltatójuktól, hogy számoljon el az adóhatóság felé a tavalyi jövedelmükkel. Kétségkívül ez a legkényelmesebb módja az adóbevallásnak, a munkáltatóknak azonban nem kötelező ezt a kérést teljesíteniük. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ki választhatja és ki nem ezt a fajta adóbevallási lehetőséget.

Több mint 4 millió magánszemélynek kell a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól. Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el.

Nem kap adócsomagot az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly a munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.
Messze a legkényelmesebb adóbevallási mód, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak azonban ezt nem kötelező megtenniük, szabadon dönthetnek, vállalják-e a feladatot vagy sem.

Aki azt szeretné, hogy a munkáltatója készítse el a bevallását, annak január 31-ig írásban kell azt kérnie a munkáltatójától. (12NY29 jelű nyilatkozat). A szerencsés adózóknak ezután már nincs más teendőjük, munkáltatójuk megállapítja meg és bevallja a magánszemély jövedelmét, illetve az azt terhelő adót, utóbbit megfizeti, ha szükséges, túlfizetés esetén pedig visszatéríti az adókülönbözetet a magánszemélynek. Mindezek elszámolásáról bizonylatot állít ki a magánszemély számára.

A munkáltatónak időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt arról, ha nem vállalja az adójának megállapítását. Ha a munkavállaló nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, arról is nyilatkoznia kell (12NY30 jelű nyilatkozaton).
Az adó elszámolását vállaló munkáltató lehet a társas vállalkozás, a polgári jogi társaság is, amellyel a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján a magánszemély tagi jogviszonyban áll, feltéve, hogy e napon nem áll más kifizetővel munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján a társas vállalkozásnál, illetve a polgári jogi társaságnál díj ellenében személyes közreműködésre köteles.

Fő szabály szerint az a magánszemély kérheti az adó megállapítását, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Az is jogosult erre, aki több munkahelyen dolgozott, ha a munkaviszonya egymást követően fennállt, és a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A költségvetési szerveknél dolgozók közül azok élhetnek a kedvező lehetőséggel, akik az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szereztek jövedelmet. Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik tavaly munkaviszonyuk mellett még adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásban részesültek. Nem zárja ki a munkáltatói adómegállapítást, ha a magánszemély adókedvezményt érvényesít, az adójáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban rendelkezik. Az említett kifizetésekről, illetve az adókedvezményekről szóló igazolásokat át kell adni a munkáltatónak.

Nem kérheti a munkáltatói adómegállapítást az, aki önadózóként kötelezett a bevallás benyújtására, illetve, ha nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik, illetve, ha a biztosítások kedvezménye, valamint az önkéntes kölcsönös egészségpénztári egyéni számláján lekötött összeg miatt levont, kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles. Ugyancsak kimaradnak a kedvező adóbevallási lehetőségből azok, akik a nyugdíj-előtakarékossági számláról nem-nyugdíj szolgáltatásként felvett összeg vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla tartós befektetési szerződéssel történő átalakítása miatt a kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére kötelesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm