Erre nagyon figyelj oda a következő napokban, százezreket érint

Pénzcentrum
2013. január 28. 13:05

Január 31-ig kell nyilatkozniuk a magánszemélyeknek arról, kérik-e vagy sem a munkáltatójuktól, hogy számoljon el az adóhatóság felé a tavalyi jövedelmükkel. Kétségkívül ez a legkényelmesebb módja az adóbevallásnak, a munkáltatóknak azonban nem kötelező ezt a kérést teljesíteniük. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ki választhatja és ki nem ezt a fajta adóbevallási lehetőséget.

Több mint 4 millió magánszemélynek kell a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól. Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el.

Nem kap adócsomagot az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly a munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.
Messze a legkényelmesebb adóbevallási mód, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak azonban ezt nem kötelező megtenniük, szabadon dönthetnek, vállalják-e a feladatot vagy sem.

Aki azt szeretné, hogy a munkáltatója készítse el a bevallását, annak január 31-ig írásban kell azt kérnie a munkáltatójától. (12NY29 jelű nyilatkozat). A szerencsés adózóknak ezután már nincs más teendőjük, munkáltatójuk megállapítja meg és bevallja a magánszemély jövedelmét, illetve az azt terhelő adót, utóbbit megfizeti, ha szükséges, túlfizetés esetén pedig visszatéríti az adókülönbözetet a magánszemélynek. Mindezek elszámolásáról bizonylatot állít ki a magánszemély számára.

A munkáltatónak időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt arról, ha nem vállalja az adójának megállapítását. Ha a munkavállaló nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, arról is nyilatkoznia kell (12NY30 jelű nyilatkozaton).
Az adó elszámolását vállaló munkáltató lehet a társas vállalkozás, a polgári jogi társaság is, amellyel a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján a magánszemély tagi jogviszonyban áll, feltéve, hogy e napon nem áll más kifizetővel munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján a társas vállalkozásnál, illetve a polgári jogi társaságnál díj ellenében személyes közreműködésre köteles.

Fő szabály szerint az a magánszemély kérheti az adó megállapítását, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Az is jogosult erre, aki több munkahelyen dolgozott, ha a munkaviszonya egymást követően fennállt, és a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A költségvetési szerveknél dolgozók közül azok élhetnek a kedvező lehetőséggel, akik az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szereztek jövedelmet. Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik tavaly munkaviszonyuk mellett még adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásban részesültek. Nem zárja ki a munkáltatói adómegállapítást, ha a magánszemély adókedvezményt érvényesít, az adójáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban rendelkezik. Az említett kifizetésekről, illetve az adókedvezményekről szóló igazolásokat át kell adni a munkáltatónak.

Nem kérheti a munkáltatói adómegállapítást az, aki önadózóként kötelezett a bevallás benyújtására, illetve, ha nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik, illetve, ha a biztosítások kedvezménye, valamint az önkéntes kölcsönös egészségpénztári egyéni számláján lekötött összeg miatt levont, kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles. Ugyancsak kimaradnak a kedvező adóbevallási lehetőségből azok, akik a nyugdíj-előtakarékossági számláról nem-nyugdíj szolgáltatásként felvett összeg vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla tartós befektetési szerződéssel történő átalakítása miatt a kiutalt adó növelt összegű bevallására és megfizetésére kötelesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?