9 °C Budapest

Biztosan nem kell áprilisig lecserélni a pénztárgépeket

Pénzcentrum
2013. január 23. 10:02

Biztosan nem kell áprilisig lecserélni a nagyjából 400 ezer darabra tehető pénztárgépállományt, írja a Napi Gazdaság. A hatályos jogszabály szerint húsvétra kellene a megfelelő adattároló és adattovábbító egységgel felszerelt gépeket hadrendbe állítani, amelyek minden adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerverére továbbítanának. A gyakorlat azt mutatta, hogy ez technikailag kivitelezhetetlen feladat ilyen szoros határidővel. Nincs erre megfelelő gép az országban - a behozott új termékek engedélyeztetése és beindítása pedig hosszú hónapokat vesz igénybe -, ráadásul több más kérdés is nyitott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre elismerte a problémát, s kilátásba helyezte a határidő kitolását. Ezt meg is erősítette a Napi Gazdaság kérdésére a tárca, azzal, hogy az új határidő még nem ismert, az egyeztetések a piaci szereplőkkel ugyanis még nem zárultak le. Ennek fényében tippelni sem lehet, hogy mikorra kell majd a gépeket lecserélni - arra azért nyugodt szívvel köthetők fogadások, hogy a tárca még idei bevezetéssel számol, a 2014-es start szóba sem jöhet. Gond azonban, hogy rendelet híján előkészülni sem lehet a cserére.

Hogy a csúszásnak mekkora lesz a költségvetésre gyakorolt hatása, elég nehéz megbecsülni. A kormány a költségvetés tervezésekor -pontosabban a második Matolcsy-csomagban - 95 milliárd forint bevételt jelölt meg fehéredés címén.

Az egyeztetés valószínűleg nem azért húzódik el, mert a felek nem tudnak megegyezni a határidőben. A gépeket elvileg mobilinternet-kapcsolattal kell felszerelni - a szolgáltatók erre valószínűleg külön előfizetést is fognak kreálni. Kérdés, kik és milyen feltételekkel szállnak majd be az üzletbe. Az sem egyértelmű, mit kell tenniük a több gépet is használó üzleteknek, külön vagy egyben kell számot adni a forgalomról.

Nem lehet minden államban hasonló intézkedést bevezetni, hiszen bizonyos adatmennyiség felett egyszerűen belefullad az információba a hatóság. Márpedig az kevés, hogy az adat a rendelkezésre áll, azt jól fel is kell tudni használni. A tízmilliós lakosság, a 400 ezer pénztárgép és feltételezett valós forgalom mennyisége épp akkora adathalmazt eredményez, amelyet még lehet használni. Az ilyen típusú adatgyűjtésre alapuló ellenőrzés a kisebb országok sajátja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem