13 °C Budapest

Elhalasztják a pénztárgépek bekötését a NAV-hoz

Pénzcentrum
2013. január 4. 14:32

A "realitásokhoz igazodva", a műszaki és technikai feltételeknek megfelelően elhalaszthatják a pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének határidejét - derül ki Matolcsy György egy szocialista képviselő által feltett kérdésre adott válaszából, amely a parlament honlapján olvasható. Így veszélybe kerül az idei évre betervezett 95 milliárd forintos költségvetési pluszbevétel, amit a bekötéstől várnak.

Az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Nem zárható ki, hogy - részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján - a 2013 . április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során - írja Matolcsy György a parlament honlapján. A csúszással veszélybe kerül az a 95 milliárd forintos tétel, amelyet a pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének gazdaságfehérítő hatásától, ezáltal nagyobb áfabevételektől várnak.

A határidő tarthatatlanságára már több szakmai szervezet felhívta a kormány figyelmét, de a kormány részéről eddig nem nyilatkoztak az ügyben, vélhetően tarthatónak gondolták a határidőt. A nemzetközi példákat tekintve a bevezetés több lépcsőben, fokozatosan történhet, a megfelelő technikai megvalósítás és ennek feltételeinek megteremtése ugyanis hónapokat vehet igénybe.

Matolcsy megerősítette azt is, hogy az átállás állami támogatással mehet majd végbe annak érdekében, hogy a vállalkozások számára ne jelentsen komoly terhet a technikai megvalósítás. A várhatóan 17 milliárd forintos betervezett költség "jelentős részét" az állami támogatások adják, ezen kívül 4,5 milliárd forint kiadással jár a NAV felkészítése az összeköttetésre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18