A gyerekek fele kap minden nap zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodai és iskolai étkezéskor - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos élelmezési és táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa, Martos Éva.
Az óvodákat 2008-ban, az iskolákat 2009-ben vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen minőségűek a közétkeztetés során felszolgált ételek. Ezek a reprezentatív felmérések sajnos igen rossz eredménnyel zárultak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martos Éva, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa. Azt az egy következtetést lehet levonni, hogy a gyerekeknek felszolgált ételek táplálkozási kockázatot hordoznak.
A magas sóbevitel, a sok zsír, a kevés zöldség és gyümölcs mind olyan, hogy most vagy később különböző betegségekhez vezetnek. Ezek az úgynevezett nem fertőző betegségek, a szív-érrendszeri problémák, a daganatos betegségek, ezek kockázata sajnos megállapítható.
Vizsgálták azt is, hogy országos szinten mekkora az az összeg, amelyet a gyerekek étkezéseire fordítanak. Óvodákban ez napi három étkezést jelent, iskolában az ebédet. Rendkívül nagy a szórás ezen a téren, 150 forint és 700 forint között ingadozott, egy főre vetítve - fejtette ki Martos Éva. Mint mondta, előfordult, hogy a 700 forintos sem volt annyira egészséges, mint lehetett volna, de olyan is előfordult, hogy 250-280 forintos nyersanyagárból sikerült kihozni viszonylag egészséges menüt.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Ezért továbbra is mi fizetünk a legkevesebbet Európában
- Kokaint és marihuánát terített egy vállalkozó Budapesten - videó
- Lemondott a gyanúba keveredett ukrán miniszter
- Egyelőre mégsem kap erősebb hatásköröket a versenyhivatal
- Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség
- Hat bérletet hirdetnek meg az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok