1 °C Budapest

Itt a mentőöv több ezer vállalkozásnak: mégsem úszik el a kisadózás?

Pénzcentrum
2012. október 25. 14:58

Több tízezer vállalkozás esik el attól, hogy jövőre éljen az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott kedvezőbb adózási lehetőségekkel amiatt, hogy a megelőző két évben az adóhatóság felfüggesztette vagy törölte az adószámát. Szakértők szerint sok vállalkozás esetében nem volt megalapozott az adóhatóság döntése, és az érintettek felügyeleti intézkedés iránti kérelmet nyújthatnak be, amelynek révén van esélyük arra, hogy az adóhatóság saját hatáskörben visszavonja a korábbi határozatát.

Nem választhatja jövőre a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adózást (kiva) sem az a vállalkozás, amelyiknek az adószámát a bejelentést megelőző két éven belül törölte vagy jogerősen felfüggesztette az adóhatóság. A tavalyi évben igencsak belehúzott az adóhatóság a 2006 decembere óta hatályos szankció alkalmazásába: összesen 78 ezer cég adószámát függesztette fel a 2010. évi 37 ezer után.

Azoknak a vállalkozásoknak még lehet esélyük, hogy éljenek a kedvező adózási lehetőségekkel, amelyeknek az adószámát arra hivatkozva függesztette fel a NAV, hogy senkit nem találtak a székhelyén az ellenőrök. A határozatokban azt állítja az adóhatóság, hogy hitelt érdemlően bizonyítást nyert, az adózó a székhelyén nem található. A tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy a bizonyítékok igencsak foghíjasak - állítja Angyal József okleveles adószakértő. Egy adószám felfüggesztéséhez elég volt, ha a revizorok csengetésére nem jött ki senki, vagy a cégtáblát nem látta kihelyezve a revizor.

Nem elég azonban azt állítani, hogy két revizor a helyszínen azt tapasztalta, nincs kint a vállalkozás cégtáblája, vagy akár egy lakó azt állította, tudomása szerint az adott címen semmilyen vállalkozás nem működik. Teljesen szabálytalanul járnak el a revizorok, ha nem bizonyítják két hatósági tanúval, hogy a vállalkozás valóban nem található a megjelölt székhelyen - magyarázza az adószakértő.

Angyal József tapasztalatai szerint nagyon sok kisvállalkozásnak a simulékonysága miatt kell majd azzal vezekelnie, hogy nem választhatja a minden egyéb adózási formánál kedvezőbb katát vagy a kivát. Nemrégiben fordult elő vele, hogy egy vállalkozás megbízta, készítsen el egy fellebbezést az adószáma felfüggesztéséről szóló határozattal szemben, a NAV eljárása ugyanis több ponton ellentétes volt az adózás rendjéről szóló törvénnyel.

A fellebbezés benyújtása után felhívta valaki, aki az adóhatóság ügyintézőjeként mutatkozott be, és arra próbálta rávenni, vonják vissza a fellebbezést, helyette nyújtsanak be kérelmet az adószám felfüggesztésének megszüntetésére. Az adószakértő nem tett eleget a kérésnek, az elsőfokú adóhatóság pedig helyt adott a fellebbezésnek, és saját hatáskörben visszavonta a határozatot.

Ha viszont engedett volna a NAV-nak, akkor az érintett vállalkozás nem választhatta volna jövő évtől az újfajta kisadókat. A felfüggesztésről szóló határozat ugyanis jogerőre emelkedett volna, az pedig már nem számítana, hogy később kérelemre újra aktiválta volna az adószámot a hatóság.

Az adószakértő szerint érdemes sürgősen felügyeleti intézkedés iránti kérelmet benyújtaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jövőre valamelyik kedvező kisadózási formát szeretnék választani, és korábban arra hivatkozva függesztette fel az adóhatóság az adószámukat, hogy "hitelt érdemlően bizonyítást nyert, az adózó székhelyén nem található". Azok az adózók kérhetnek felügyeleti eljárást az adóhatóságtól, amelyek korábban tudomásul vették a NAV határozatát, és nem támadták azt meg bíróság előtt.

Az adóhatóságnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmeket. Különösen fontos sietniük azoknak a cégeknek, amelyek a kisvállalati adózást szeretnék választani, azt ugyanis a jövő évre vonatkozóan legkésőbb december 20-ig kell megtenniük. A katát választókat nem hajtja annyira az idő, hiszen a tételes adózást akár év közben is bármikor lehet választani. A kérelmet adótanácsadóval vagy okleveles adószakértővel ellen kell jegyeztetni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?