1 °C Budapest

Itt a mentőöv több ezer vállalkozásnak: mégsem úszik el a kisadózás?

Pénzcentrum
2012. október 25. 14:58

Több tízezer vállalkozás esik el attól, hogy jövőre éljen az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott kedvezőbb adózási lehetőségekkel amiatt, hogy a megelőző két évben az adóhatóság felfüggesztette vagy törölte az adószámát. Szakértők szerint sok vállalkozás esetében nem volt megalapozott az adóhatóság döntése, és az érintettek felügyeleti intézkedés iránti kérelmet nyújthatnak be, amelynek révén van esélyük arra, hogy az adóhatóság saját hatáskörben visszavonja a korábbi határozatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem választhatja jövőre a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adózást (kiva) sem az a vállalkozás, amelyiknek az adószámát a bejelentést megelőző két éven belül törölte vagy jogerősen felfüggesztette az adóhatóság. A tavalyi évben igencsak belehúzott az adóhatóság a 2006 decembere óta hatályos szankció alkalmazásába: összesen 78 ezer cég adószámát függesztette fel a 2010. évi 37 ezer után.

Azoknak a vállalkozásoknak még lehet esélyük, hogy éljenek a kedvező adózási lehetőségekkel, amelyeknek az adószámát arra hivatkozva függesztette fel a NAV, hogy senkit nem találtak a székhelyén az ellenőrök. A határozatokban azt állítja az adóhatóság, hogy hitelt érdemlően bizonyítást nyert, az adózó a székhelyén nem található. A tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy a bizonyítékok igencsak foghíjasak - állítja Angyal József okleveles adószakértő. Egy adószám felfüggesztéséhez elég volt, ha a revizorok csengetésére nem jött ki senki, vagy a cégtáblát nem látta kihelyezve a revizor.

Nem elég azonban azt állítani, hogy két revizor a helyszínen azt tapasztalta, nincs kint a vállalkozás cégtáblája, vagy akár egy lakó azt állította, tudomása szerint az adott címen semmilyen vállalkozás nem működik. Teljesen szabálytalanul járnak el a revizorok, ha nem bizonyítják két hatósági tanúval, hogy a vállalkozás valóban nem található a megjelölt székhelyen - magyarázza az adószakértő.

Angyal József tapasztalatai szerint nagyon sok kisvállalkozásnak a simulékonysága miatt kell majd azzal vezekelnie, hogy nem választhatja a minden egyéb adózási formánál kedvezőbb katát vagy a kivát. Nemrégiben fordult elő vele, hogy egy vállalkozás megbízta, készítsen el egy fellebbezést az adószáma felfüggesztéséről szóló határozattal szemben, a NAV eljárása ugyanis több ponton ellentétes volt az adózás rendjéről szóló törvénnyel.

A fellebbezés benyújtása után felhívta valaki, aki az adóhatóság ügyintézőjeként mutatkozott be, és arra próbálta rávenni, vonják vissza a fellebbezést, helyette nyújtsanak be kérelmet az adószám felfüggesztésének megszüntetésére. Az adószakértő nem tett eleget a kérésnek, az elsőfokú adóhatóság pedig helyt adott a fellebbezésnek, és saját hatáskörben visszavonta a határozatot.

Ha viszont engedett volna a NAV-nak, akkor az érintett vállalkozás nem választhatta volna jövő évtől az újfajta kisadókat. A felfüggesztésről szóló határozat ugyanis jogerőre emelkedett volna, az pedig már nem számítana, hogy később kérelemre újra aktiválta volna az adószámot a hatóság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adószakértő szerint érdemes sürgősen felügyeleti intézkedés iránti kérelmet benyújtaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jövőre valamelyik kedvező kisadózási formát szeretnék választani, és korábban arra hivatkozva függesztette fel az adóhatóság az adószámukat, hogy "hitelt érdemlően bizonyítást nyert, az adózó székhelyén nem található". Azok az adózók kérhetnek felügyeleti eljárást az adóhatóságtól, amelyek korábban tudomásul vették a NAV határozatát, és nem támadták azt meg bíróság előtt.

Az adóhatóságnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmeket. Különösen fontos sietniük azoknak a cégeknek, amelyek a kisvállalati adózást szeretnék választani, azt ugyanis a jövő évre vonatkozóan legkésőbb december 20-ig kell megtenniük. A katát választókat nem hajtja annyira az idő, hiszen a tételes adózást akár év közben is bármikor lehet választani. A kérelmet adótanácsadóval vagy okleveles adószakértővel ellen kell jegyeztetni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.05 02:06
A NAVIGÁCIÓ TÖRVÉNYE az ésszerű, körültekintő és alapos tervezésről szól. A sikeres vezetéshez a csa...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?