1 °C Budapest

Változhat a szocpol rendszere, a jelenlegi a kiváltságosoké

Pénzcentrum
2012. augusztus 2. 17:28

Átgondolná a szociálpolitikai támogatás (szocpol) rendszerét, a nyugdíjak meghatározásánál figyelembe venné a felnevelt gyermekek számát, ellenben nem büntetné a gyermekteleneket, és bevezetné a nagycsaládos-igazolványt Orbán Viktor kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz, aki minderről a csaladhalo.hu portálon megjelent interjúban beszélt.

Át kell gondolni a szocpol rendszerét, mert a jelenlegi feltételekkel nagyon kevesen tudják igénybe venni - jelentette ki Révész Máriusz. Hozzátette: olyan feltételeket kell teremteni, hogy a családok munka mellett is szívesen vállaljanak gyereket, és ne azt érezzék, hogy ebbe bele fognak rokkanni.

Kiemelte, hogy egyrészt a gyermeket nevelni képes családoknál nagymértékben ösztönözni kell a gyermekvállalást, másrészt a nehéz helyzetben lévő, sokgyerekes családok esetében meg kell teremteni annak módját: a gyerekek úgy nevelkedjenek fel, hogy hasznosan tudjanak bekapcsolódni a társadalom életébe.

Révész Máriusz azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe kellene venni a felnevelt gyerekek számát, hiszen az ő gazdasági teljesítményük tartja fenn a nyugdíjrendszert. Kifejtette: nem arról van szó, hogy "büntetem azokat, akik nem neveltek gyereket, csupán a hasznosságát kell elismerni a gyermekvállalásnak". Most ugyanis jelentős hátrányban vannak a gyermeket nevelők, különösen az édesanyák.

"Ha azt mondom, hogy a nyugdíjrendszerben ne 42 ezer forintot kapjon a hét gyermekét felnevelő családanya, hanem kapjon, mondjuk 90 ezret, akkor ő nem előnybe kerül, hanem egyszerűen csak a jelentős hátrányát mérsékeljük, amit egyébként a gyermeknevelés miatt szenvedett el" - mondta a kormányfő családpolitikai tanácsadója. Ezek alapján úgy tűnik, mintha kezdene a feledés homályába merülni a Népesedési Kerekasztal nyugdíjkoncepciója, amely kifejezetten hátrányosan érintené a gyermekteleneket, de még az egygyermekeseket is.

Mint arról a Pénzcentrum.hu több alkalommal is beszámolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyag legfőbb megállapítása, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához minden jelenleg aktív korúnak legalább egy járulékfizetőt kellene maga mögé állítania. A Nemzetgazdasági Minisztérium által felkarolt új nyugdíjrendszer figyelemmel lenne arra, hogy valaki állított-e a helyébe járulékfizető utódot.

A javaslat szerint a nyugdíj megállapításának alapját a biztosított idő alatt összegyűjtött pontok, a mindenkori átlagbér és a várható átlagos élettartam képeznék. Az egygyermekesek pontszámait 26 százalékkal csökkentenék, a gyermektelenek pontszámaiból pedig 38 százalékot vonnának le. Ezzel szemben három gyermek esetén 15 százalékkal, négy gyermeknél pedig 24 százalékkal növelnék a pontszámot.

A rendszer legnagyobb vesztese az a több tízezer meddő pár lenne, amely akár éveken keresztül is küzd azért, hogy gyermeke szülessen, mégis egy kalap alá venné őket a kormány azokkal, akik saját elhatározásukból nem állítanak maguk mögé járulékfizetőt.

Ha nincs megfelelő lakás, nem lesz több gyermek

Véleménye szerint, ha bizonyos családoknak nem adnak lehetőséget arra, hogy nagyobb lakásba költözzenek, akkor nem fogják vállalni a második, harmadik vagy akár az első gyermeket sem. Ezért kulcskérdés, hogyan tudják lakáshoz segíteni a gyermeket vállaló vagy vállalni kívánó-tervező házaspárokat. Kiemelte: meggyőződése, hogy meg kell találni arra a költségvetési forrásokat, hogy ezt nagyon jelentősen megerősítsék, mert ha a lakáskérdés rendezetlen, nem fognak több gyermeket vállalni a családok.

2012. január 1-jén lépett életbe az új, a 2001-eshez képest gyökeresen átalakított szociálpolitikai támogatási rendszer, évtizedek óta ismert nevén a szocpol. A kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető támogatást jelenleg csupán két banknál igényelhetik azok, akik jogosultak a támogatásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igényelhető állami támogatások köre:

• lakásépítési támogatás,
• megelőlegezett lakásépítési támogatás,
• utólagos lakásépítési támogatás.
Az állami támogatásokhoz kapcsolódó célok köre:
• építési engedéllyel rendelkező új lakás építése,
• az alapozástól kezdődően teljesen újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló lakóegység
• használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén, ha az építkezés 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedély alapján történt, úgy a lakás építése (félkész lakás vásárlás),
• használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlása,

A legfontosabb ismérv, hogy a szocpol csak azon lakások és ingatlanok megvásárlása vagy építése esetén jár, melyeknek a lakás teljes nettó alapterületére jutó négyzetméterára (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer - alacsony energiafogyasztású (passzív ház) lakás esetén pedig a 350 ezer - forintot. Az energiatakarékosabb lakásokat vásárlók vagy építők 10-30 százalékkal nagyobb támogatási összeget is kaphatnak.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy szeretné a miniszterelnököt meggyőzni arról: a diákigazolvány és a nyugdíjas-igazolvány mintájára be kellene vezetni az országos nagycsaládos-igazolványt. Utalt arra, hogy a kőbányai önkormányzatnál ezt már megvalósították. A nagycsaládosok számos kedvezményt kapnak: olcsóbban mehetnek a művelődési házakba, a színházi előadásokra, a többgyerekes szülők olyan áron vehetik igénybe az uszodát, mint a nyugdíjasok, az önkormányzat által támogatott sportegyesületeknél pedig a gyermekek 20 százalék kedvezményt kapnak a tagsági díjból.

"Azt gondolom, hogy ezt országosan is érdemes megszervezni" - közölte, hozzátéve: meg kellene határozni a minimális kedvezményeket, és aztán sportegyesületektől a szállodákig bárki beszállhatna ebbe a rendszerbe, ez számukra is jó reklám lenne - mondta Révész Máriusz.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?