6 °C Budapest

Számold ki Te is, mennyit nyerhetsz az új szocpollal!

Pénzcentrum
2012. május 24. 05:27

Két banknál is igényelhetnek lakásépítési támogatást, azaz szocpolt a családok, ennek feltételeit tegnapi cikkünkben mutattuk be. A várakozások szerint a szocpolnak köszönhetően nagyobb, korszerűbb és energiatakarékosabb otthonokat teremthetnek maguknak a családok, ezzel hosszabb távon oldhatják meg lakhatási problémájukat. Egy fiatal pár például már most is családalapításra alkalmas lakást alakíthat ki magának, amennyiben legfeljebb 2 gyereket terveznek 8 éven belül. Cikksorozatunk mai részében azt mutatjuk be, kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?

Két banknál is igényelhetnek lakásépítési támogatást, azaz szocpolt a családok, ennek feltételeit tegnapi cikkünkben mutattuk be. A várakozások szerint a szocpolnak köszönhetően nagyobb, korszerűbb és energiatakarékosabb otthonokat teremthetnek maguknak a családok, ezzel hosszabb távon oldhatják meg lakhatási problémájukat. Egy fiatal pár például már most is családalapításra alkalmas lakást alakíthat ki magának, amennyiben legfeljebb 2 gyereket terveznek 8 éven belül. Cikksorozatunk mai részében azt mutatjuk be, kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?

A támogatásnak köszönhetően a használt lakás helyett sokan választhatnak új és korszerű ingatlanokat - persze csak azok, akik megfelelnek az állam által szabott feltételeknek. Ezzel a családok rezsiköltsége is csökkenhet, akár úgy is, hogy még nincs saját gyerekük, de szívesen vállalnának 8 éven belül legfeljebb kettőt.

Nézzünk egy példát: egy fiatal (40 év alatti), egy gyermekes házaspár elsődleges célja nagyobb lakásba költözni a család gyarapítása miatt, ám eddig 100 m2 körüli használt lakásokat nézegettek. A lakásnak nagy a rezsije és felújításra szorul. Nekik azt érdemes mérlegelniük, hogy új lakást vásárolva az ingatlan energiahatékonysága jobb lesz, ezáltal alacsonyabb rezsit érhetnek el, nem lesz felújítási költség, valamint, ha a tervezett, legfeljebb további 2 gyermeket szerződésben is vállalják, és "A+" energiaminősítési osztályú lakást találnak, az Állam számukra akár 2.400.000 Ft-ot utalhat ki a saját erő kiegészítéseként.

Építkezés, vagy vásárlás előtt állóknak - legyen szó családi ház vásárlásáról, vagy éppen egy társasházi lakás tetőtér beépítéséről - érdemes minél energiatakarékosabb otthont terveztetniük. A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis minél magasabb energetikai minősítési osztályú besorolást kap egy ingatlan - melyet később energiatanúsítvánnyal igazolni is kell -, annál nagyobb lehet a megítélt szocpol összege is. A beruházástól persze sokan megijednek, mondván, a beruházás jókora többlet költséggel jár. Ez azonban nem minden esetben helytálló. Jó tervezéssel, a megfelelő építőanyagok, és a technológiák tudatos kiválasztásával máris elképesztő eredményeket érhetünk el, s ez szakértők szerint nem feltétlenül jelent többlet terhet.

Arról nem is beszélve, hogy az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló TNM rendelet értelmében egy épületet úgy kell tervezni, kialakítani, megépíteni, hogy annak energetikai jellemzői megfeleljenek a meghatározott hőátbocsátási (W/m2K) követelményértékeknek. A törvényi előírások alapján pedig nem lehetne a követelményértéknél rosszabb besorolású ingatlant tervezni - bár kétségtelen, hogy a kivitelezés során adódhatnak anomáliák. Mindazonáltal egy energiatakarékos otthon építése később is jó befektetésnek bizonyulhat, hiszen azon túl, hogy a fenntartási költségei alacsonyabbak, klímakomfortja pedig magasabb, az objektív összehasonlítás miatt sokkal versenyképesebb is.

Akik megfelelő mérlegelés után a szocpol felvétele mellett döntenek és megfelelnek a szigorú feltételeknek is, azok két banknál (FHB, OTP) igényelhetik a lakásépítési támogatásként elérhető szocpolt. A támogatás összegének kiszámolásában segít a Pénzcentrum.hu kalkulátora.

Költségek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelintézet az igénylőtől a lakásépítési támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet el bírálati díj címén, mely az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazza. Amennyiben a támogatott személy a hitelintézettől lakáscélú kölcsönt is igényelt, a lakásépítési támogatásra való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a hitelintézet díjat, vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel - áll a rendeletben.

A bírálati díjat már az igénylés pillanatában ki kell fizetnünk, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a pontos feltételekkel. 1 millió forintos támogatás esetén például 15 ezer forint ez az összeg. A folyósítás után felmerülnek még különböző díjak, az ingatlan felülvizsgálati vagy helyszíni szemle díja alkalmanként 17 500 forint körül alakul. Kész lakásvásárlásnál egyszer, míg építésnél többszöri helyszíni szemlére lehet szükség.

Így folyósítják

Új lakás építése esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan és a lakásépítési támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követően történik a folyósítás. Új lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.

A támogatás folyósításának feltétele, hogy a támogatási szerződés banki szerződésbe legyen foglalva, valamint az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként fel legyen tüntetve.
A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a lakásépítési támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta. A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését;
Új lakás vásárlása esetén legkésőbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított - a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó - számlákat kell bemutatni.
Új lakás építése esetén legkésőbb az utolsó részfolyósításig a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról, a támogatott személy saját - vagy jogutódlással átvett építkezés esetén az előző építtető - nevére kiállított számlák bemutatása, mely bontott anyagok felhasználása esetén a kivitelező nyilatkozata alapján a számlával igazolandó bekerülési költség 20 százalékával csökkenthető. Új lakás építése esetén a használatbavételi engedély megszerzését követően be kell mutatni a felépült ingatlan tényleges energetikai minősítését.

A támogatás visszafizetése

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek esetén 8 év. A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától, új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjából kell számítani.

Amennyiben a fiatal házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybevett támogatás összegét részben vagy egészben vissza kell fizetni a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül. Részben, ha az igénybe vett támogatás összegét kell csökkenteni a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó lakásépítési támogatás összegével és a különbözetet visszafizetni. Egészben, azaz az igénybe vett lakásépítési támogatás teljes összegét amennyiben a meglévő gyermekek száma a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában kettőnél kevesebb. A visszafizetendő összeget növeli az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301.§ (1) bekezdése szerinti késedelmi kamat.
Visszafizetési kötelezettség merülhet még fel az alábbi esetekben:
- Amennyiben a felépült lakás energiatanúsítványában szereplő energetikai minősítési osztálya nem éri el a nyilatkozott várható, vagy a minimálisan előírt "B" energetikai minősítési osztályt sem.
- Ha az építési munkák a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül, vagy legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el.
- Ha a Kincstár a hatósági ellenőrzés során megállapítja, hogy a támogatott személy jogosulatlanul vette igénybe a támogatást.
- Ha az állami adóhatóság vizsgálata során azt állapítja meg, hogy a lakásépítési támogatás igénybevétele jogosulatlan, vagy szabálytalan.
- A támogatott személy az Államot illető jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartamának fennállása alatt a lakás elidegenítését, vagy a saját maga és gyermekének lakóhelyét érintő változást, vagy a bontást, a lakáscéltól eltérő hasznosítást, a lakás használatának átengedését nem, vagy késve jelenti be a Kincstárnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm