6 °C Budapest

Mi lesz a pórul járt anyákkal? Tízezrek kompenzáció nélkül

Pénzcentrum
2012. július 12. 12:03

Megközelítően 29 ezer kismama kért jövedelempótlékot május 31-ig az egészségbiztosítási pénztártól. Közülük azonban csak 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést - tudta meg a Pénzcentrum.hu az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Ez a töredéke a 80 ezernek: a kompenzációról szóló kormányrendelethez mellékelt hatásvizsgálati lapban még ez a szám szerepelt arra vonatkozóan, hogy hány szülő szorulhat kompenzációra. Arról nincs országos összesítés, hányan igényeltek, és kaptak pótlékot a társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtető foglalkoztatóktól.

Mint azt a Pénzcentrum.hu január közepén elsőként megírta, az adójóváírás eltörlése miatt az alacsonyabb jövedelmű terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban részesülő kismamák juttatása havonta akár 9500 forinttal is csökkenhetett. A jól kereső szülők ellátása viszont több ezer forinttal nőtt amiatt, hogy a minimálbér emelése miatt a 2011. évi 109 200 forintról 130 200 forintra nőtt az ellátás maximális összege, amiből még az adójóváírás eltörlése után is a megelőző évinél havi 8 ezer forinttal több maradt a legmagasabb összegű ellátásra jogosult kismamáknál. 

KATTINTS! Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

Az alacsony jövedelműeket kiegészítő pótlékkal próbálta meg kompenzálni a kormány. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága úgy számolt, hogy 80 ezer szülő van, aki kompenzációra szorulna. A kompenzációs kormányrendelet azonban csak február 1-jén jelent meg. Később kiderült: az érintett kismamák leghamarabb áprilisban kapták meg a jövedelempótlékot az év elejéig visszamenőlegesen, vagyis három hónapig hitelezték az államot. Ráadásul ezért cserébe még kamatot sem kaptak.

A rendeletről nem merészség azt állítani, hogy a világ egyik legbonyolultabb jogszabálya. Az érintetteknek nyolcféle bonyolult táblázatból kellett kisilabizálniuk, hogy melyik sor vonatkozik rájuk.

KATTINTS! Itt a kompenzáció a kisgyermekeseknek: nem örülhet mindenki

A szaktárca által jogosultnak vélt 80 ezer kismama közül csak 40 ezer támogatásban részesülőnek küldte ki az igénylő lapot az OEP. Közülük 29 ezren küldték vissza a nyomtatványt. Mivel az eljárás kérelemre indul, azt nem tudja megmondani az egészségbiztosító, hányan vannak azok, akik jogosultak lettek volna a jövedelempótlékra, de nem kérték azt, így azt sem, hogy emiatt mennyi pénz maradt esetleg az államnál. Arról nincs országos összesítés, hányan igényeltek, és kaptak pótlékot a társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtető foglalkoztatóktól.

Mindenesetre az Országgyűlés által erre a célra a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapba elkülönített 4,3 milliárd forintból még bőven van pénz. A május végéig beérkezett,helyesen kitöltött kérelmeket benyújtó, a támogatásra jogosult kismamák összesen 1,07 milliárd forint jövedelempótlékot kaptak, amiben viszont már benne van a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által utalt összeg is - tájékoztatott a Pénzcentrum.hu kérdésére az OEP. A terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők összesen 183,2 millió, a gyedben részesülők pedig 885,7 millió forint kiegészítő pótlékot kaptak.

Arra vonatkozó adattal sem rendelkezik az OEP, hogy hány kismama küldött be nyilatkozatot, aki nem jogosult kompenzációra. Arról sem vezet nyilvántartást, hányan vannak, akik csak több hónapos késéssel jutottak hozzá a kompenzációhoz amiatt, mert hibásan töltötték ki a nyomtatványt. A hibásan kitöltött nyomtatványok esetén minden esetben felhívta az OEP az érintett figyelmét a hiánypótlás szükségességére. Annyi biztos, hogy aki május 31-ig beküldte a nyomtatványt, és jogosult a jövedelempótlékra, az a hiba kijavítása után visszamenőlegesen megkapja a pénzét.

A legtöbb esetben az volt a hiba a beküldött nyilatkozatokban, hogy a kérelmezők a január elején kiküldött családi kedvezményre jogosító nyilatkozatban közöltekkel ellentétesen töltötték ki a jövedelempótlékra vonatkozó kérelmet - hallható Bogdán Zsuzsanna főosztályvezetőnek az OEP honlapján közzétett tájékoztatójában. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő érvényesít-e családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után.

A rendelet szövegében csak az szerepel, hogy nem kap kompenzációt az, aki legalább havi 206 250 forint adóalap-csökkentő családi kedvezményt érvényesít. Vagyis az, akinek minimum három eltartott gyermeke van, közülük legalább egy még nem fejezte be a középfokú tanulmányait, és jár még utána adókedvezmény. Ugyanakkor a jövedelempótlék konkrét összegét tartalmazó táblázatokból az derül ki, hogy a gyeden lévők közül csak azoknak jár kompenzáció, akik a családi kedvezményt egy kedvezményezett eltartott után veszik igénybe. Vagyis közülük azok sem kapnak kiegészítést, akik például két gyermek után vonják le az adókedvezményt. A tgyásban részesülők esetében azoknak is jár jövedelempótlék, akik két kedvezményezett eltartott után élnek az adókedvezménnyel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem jár kompenzáció azoknak, akik 2011-ben nem vettek igénybe adójóváírást. Ők ugyanis a vonatkozó kormányrendelet szerint nem jogosultak a jövedelempótlékra, mivel az az adójóváírás eltörlésének kedvezőtlen hatását hivatott orvosolni.

A legnagyobb veszteség a kismamák két csoportját érte: azokat, akik 2012-ben szültek, és azokat, akik azért nem kérhettek kiegészítést, mert a múlt év végén még tgyást kaptak, az idei év elején pedig már gyedre voltak jogosultak. Vagyis például azoknak a szülőknek, akik a múlt év végén már tgyáson voltak, csak a juttatás végéig járt a kompenzáció. Amikor átértek a gyedre, akkor az is előfordulhatott, hogy kisebb összeget kaphatnak, mint azok, akik már tavaly decemberben is gyeden voltak.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, kimaradtak a gyeden lévőknek járó kompenzációból azok az alacsony keresetűek, akiknek tavaly július 15-e után született gyermekük. Az a szülő viszont, akinek például július 10-én született gyermeke, december 31-én már gyedet kapott, tehát jogosult a kompenzációra. Ha például mindkét kismamának egyaránt bruttó 150 ezer forint volt a jövedelme, akkor közülük az, aki 5 nappal később szült, havonta megközelítően 8 ezer forinttal kevesebb gyedet kap, mint az, aki 5 nappal hamarabb - számolt korábbi cikkünkben Angyal József okleveles adószakértő.

KATTINTS! Cserbenhagyta Matolcsy a kormányban bízó, kispénzű szülőket

Vagyis pont azokat a kismamákat hozta hátrányos helyzetbe az egykulcsos adórendszerre való törekvés áldozatául esett adójóváírás kiesése, akiket - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elképzelésének megfelelően - esetleg tényleg az egykulcsos adórendszer sarkallt a gyermekvállalásra.

A kormány 2010 nyarán már pedzegette, hogy a családokat támogató adózási politikát kíván folytatni, majd októberben hozta nyilvánosságra az egykulcsos adórendszerre, illetve a jelentős családi adókedvezményre vonatkozó elképzeléseit. Tételezzük fel, hogy ezeknek a híreknek a hallatára voltak szülők, akik azonnal belevágtak a családalapításba, -bővítésbe. Nekik legkorábban tavaly nyár közepén, végén született gyermekük. Pont ők azok, akik több ezer forinttal kevesebb gyedet kaphatnak azokhoz az anyákhoz képest, akik július 15-e előtt szültek, és már december utolsó napjaiban gyeden voltak.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem