4 °C Budapest

Elbukhatják a kisadózók a komoly megrendeléseket

Pénzcentrum
2012. július 11. 16:45

Kizárólag a lakosságnak szolgáltató vállalkozásoknak éri meg választani a kisadózók tételes adóját, azzal ugyanis szinte keresztet vethetnek arra, hogy társaságoktól megrendeléseket kapjanak. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a velük szerződő társaságok nem vonhatnák le a költségeikből a kisadózók számláinak ellenértékét - hívja fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adópartnere.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Úgy tűnik, hogy a kormány tényleg csak a lakosságnak szolgáltató kisvállalkozások számára kívánja vonzóvá tenni a kisadózók tételes adóját, és valóban csak a lakossági szolgáltatóknak éri meg az újfajta átalányadót választani. Óriási hátrányt szenvedhetnek viszont például azok a szellemi foglalkozásúak, akik más cégekkel működnek együtt.

A beterjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis nem minősül elismert költségnek a társasági adó szempontjából az a költség, ráfordítás, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás részére juttatott ellenérték következtében merül fel. Vagyis a társaságok nem vonhatják le költségként a kisadózók számláinak ellenértékét.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy ezen adóalanyokkal a társasági adó alanyainak nem lesz érdemes szerződni, vagy az árakat, díjakat legalább 10 százalékkal alacsonyabban érdemes meghatározni, kialkudni, mint a társasági adót fizető konkurenseik esetében - magyarázza Hegedüs Sándor.

A társaságoknak ráadásul érdemes az ügylet megkötése előtt tájékozódniuk arról, hogy kisadózóval szerződnek-e. Késő bánat lesz ugyanis, ha csak a számlából derül ki, hogy kisadózóval szerződött a vállalkozás. A számlán ugyanis fel kell majd tüntetni, hogy "Kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya által kiállított számla".

A kisadózó vállalkozások tételes adójának választása során arra is figyelemmel kell lenni, hogy az eddigi vevőkör a cég tapasztalatai alapján inkább a magánszemélyek vagy a társaságiadó-alanyok körét öleli-e fel. Utóbbi esetben komoly megfontolást igényel a tételes adó választása - figyelmeztet a szakértő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?