17 °C Budapest

Drágul a sör!

Pénzcentrum
2012. július 11. 05:23

A sörgyártók szerint egyértelműen áremelkedéshez és a fogyasztás csökkenéséhez vezet az, ha januártól 10 százalékkal emelkedik a folyékony kenyér jövedéki adója (az áfa ráadásul a magasabb jövedéki adóra rakódik rá, így a hatás a fogyasztói árban fokozottan jelenik meg). A magasabb alkoholtartalmú italok után fizetendő jövedéki adó 15 százalékkal nő, a cigaretta is drágul.

Emelnekaz egészségért

Kedden nyújtotta be a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvénymódosító javaslatot.

Az indoklás szerint "a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása". "A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége" - olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15 százalékkal emelkedik. Itt a törvénytervezet megjegyezi, hogy a kormány "a magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mérték egészségügyi kockázatára van figyelemmel".

A sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek (például a 4-5 százalékos alkoholtartalmú, gyümölcsízű szénsavas üdítők) jövedéki adómértéke 10 százalékkal emelkedik

Két lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója. A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétl 14 650 Ft/kg-ra, május 1-tl 18 150 Ft/kg-ra nő.

A részletes indoklás szerint "fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken".


Biztos, hogy drágul, biztos, hogy kevesebb fogy majd
 
Nem egyeztetett a kormány a jövedéki adó emeléséről a szakmai érdekképviseletekkel, a ma bejelentett lépések meglepetésként érkeztek - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elnök úgy látja, az adóemelést a gyártók biztosan nem tudják majd "lenyelni", azaz - legalább egy részét- biztosan áthárítják a fogyasztókra. Ez viszont áremelkedéshez, így minden bizonnyal a fogyasztás csökkenéséhez vezet majd, így a kormány nem éri majd el a várt jövedéki-és forgalmi adó bevételeket - véli az érdekképviseleti vezető.

Drágul az autógáz is
A tervezet szerint két lépcsőben 50 és 33 százalékkal emelkedik majd az LPG jövedéki adója, amit mindkét esetben fokoz az Áfa végfelhasználói árat növelő hatása is.

A fentiek alapján egy év múlva - változatlan árfolyamok és nyersanyagárak mellett - 280-290 Ft/l-ért lehet majd autógázt tankolni - véli a Portfolio.hu szakértői elemzése.


Csíkné Kovács Klára szerint az adóemelés az iparági növekedést, a befektetési kedvet is csökkenti majd, veszélybe kerülhetnek a sörgyári fejlesztések, közvetve pedig 25 ezer, a söriparból élő család életét nehezítheti meg az, ha csökken az ágazat profitabilitása.

A Sörgyártók Szövetségének elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy lesz lehetőségük konzultálni a törvényjavaslatról, mint mondta, ők 5 százalék feletti adóemelést semmiképp sem tartanak reálisnak.

Az új típusú energiaitalokra is rászállnak

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten jelentette ki, hogy az energiaital-gyártók ügyes termékszerkezet átalakítással trükközték ki termékeiket a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alól. A most beterjesztett törvénymódosítás is erre mutat rá, amikor úgy fogalmaz, hogy "a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát". A kormány úgy megy utána a termékszerkezet átalakításának, hogy a mostani törvényjavaslat értelmében "az az ital is energiaitalnak minősül, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas".

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?