18 °C Budapest

Adóemelés! Drágul az alkohol, a cigaretta, az autógáz

Pénzcentrum
2012. július 10. 14:35

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be Matolcsy György kedd délután, melyben az egészségügyet juttatná többletforrásokhoz. Ezek szerint emelkedik az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértéke.

Forrás az egészségügynek

Benyújtotta a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvénymódosító javaslatot.

Az indoklás szerint "a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása". "A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége" - olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Jönnek az újabb adóemelések

A törvényjavaslat tehát többletforrást biztosít az egészségügy számára úgy, hogy az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértékét emeli.

A mostani törvényjavaslat szerint:

- 2013. január 1-jétől 50%-kal növeli az LPG adómértékét, majd 2013. május 1-jétl újabb 50%-kal emelkedik az LPG adómértéke. Erre az üzemanyagok adómértékének közelítése, az egészségügyre fordítható bevételek növelése és a költségvetési bevételkiesés megakadályozása érdekében van szükség.

- az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15%-kal emelkedik. Itt a törvénytervezet megjegyezi, hogy a kormány "a magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mérték egészségügyi kockázatára van figyelemmel".

- a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki adómértéke 10%-kal emelkedik

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- két lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója (a %-os mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétl 14 650 Ft/kg-ra, május 1-tl 18 150 Ft/kg-ra nő.

A részletes indoklás szerint "fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken".

Rászállnak az energiaital-gyártókra

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten jelentette ki, hogy az energiaital-gyártók ügyes termékszerkezet átalakítással trükközték ki termékeiket a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alól. A most beterjesztett törvénymódosítás is erre mutat rá, amikor úgy fogalmaz, hogy "a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát". A kormány úgy megy utána a termékszerkezet átalakításának, hogy a mostani törvényjavaslat értelmében "az az ital is energiaitalnak minősül, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas".

Áfakulcs-csökkentés is jön

A törvényjavaslat mindemellett az általános forgalmi adóban csökkenti a 98%-os és a 90%-os társadalombiztosítási támogatást élvez gyógyászati segédeszközök áfáját 5%-os mértékre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?