2 °C Budapest

Adóemelés! Drágul az alkohol, a cigaretta, az autógáz

Pénzcentrum
2012. július 10. 14:35

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be Matolcsy György kedd délután, melyben az egészségügyet juttatná többletforrásokhoz. Ezek szerint emelkedik az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértéke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Forrás az egészségügynek

Benyújtotta a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvénymódosító javaslatot.

Az indoklás szerint "a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása". "A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége" - olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Jönnek az újabb adóemelések

A törvényjavaslat tehát többletforrást biztosít az egészségügy számára úgy, hogy az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértékét emeli.

A mostani törvényjavaslat szerint:

- 2013. január 1-jétől 50%-kal növeli az LPG adómértékét, majd 2013. május 1-jétl újabb 50%-kal emelkedik az LPG adómértéke. Erre az üzemanyagok adómértékének közelítése, az egészségügyre fordítható bevételek növelése és a költségvetési bevételkiesés megakadályozása érdekében van szükség.

- az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15%-kal emelkedik. Itt a törvénytervezet megjegyezi, hogy a kormány "a magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mérték egészségügyi kockázatára van figyelemmel".

- a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki adómértéke 10%-kal emelkedik

- két lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója (a %-os mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétl 14 650 Ft/kg-ra, május 1-tl 18 150 Ft/kg-ra nő.

A részletes indoklás szerint "fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken".

Rászállnak az energiaital-gyártókra

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten jelentette ki, hogy az energiaital-gyártók ügyes termékszerkezet átalakítással trükközték ki termékeiket a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alól. A most beterjesztett törvénymódosítás is erre mutat rá, amikor úgy fogalmaz, hogy "a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát". A kormány úgy megy utána a termékszerkezet átalakításának, hogy a mostani törvényjavaslat értelmében "az az ital is energiaitalnak minősül, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas".

Áfakulcs-csökkentés is jön

A törvényjavaslat mindemellett az általános forgalmi adóban csökkenti a 98%-os és a 90%-os társadalombiztosítási támogatást élvez gyógyászati segédeszközök áfáját 5%-os mértékre.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
legacykft  |  2022.01.14 17:42
  Milyen a jó vezető? Sok-sok éve keresik a szakemberek erre a kérdésre a választ, és ma már lát...
perfekt  |  2022.01.12 11:30
A zárlati feladatok között meghatározó szerepe van az eszközök és a források fordulónapra vonatkozó...
hrdoktor  |  2022.01.10 04:51
Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot. Októbertő...
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?