3 °C Budapest

Még változhatnak a tranzakciós "illeték" szabályai: még nagyobb lehet a teher

Pénzcentrum
2012. június 21. 09:03

Valójában 320 milliárd forintos éves terhet jelent a tranzakciós illeték. Jövőre azért számol a kormány 283 milliárd forintos bevétellel, mert a decemberi befizetés 2014 januárjában folyik be - derül ki Balog Ádám Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából. A Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgoznak azon, hogy ne legyen elkerülhető a pénzmozgások külföldre menekítésével az adóbefizetés és hangsúlyozta, hogy nem az emberek fogják megfizetni az új sarcot.


280 helyett 320

A költségvetés kitekintő táblázatából derült ki, hogy a kormány 2014-ben 320 milliárd forintos bevétellel számol a pénzügyi tranzakciós illetékből, miután 2013-ban 283 milliárd forintot akar beszedni ezen a címen.

Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára a napilapnak a 2014-es, 37 milliárd forinttal nagyobb összeggel kapcsolatban elmagyarázta, hogy azért növekszik a bevétel, mert a 2013 decemberi bevétel 2014 januárjában folyik be. Ezek szerint a kormány számításai szerint az éves adóteher 320 milliárd forintot tesz ki, nem pedig 280 milliárdot, ahogyan azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten jelezte.

Ez a 320 milliárd forintos összeg már közelebb van a tárcavezető által jelzett maximálisan beszedhető 300-400 milliárd forinthoz. Mindez arra utal, hogy ha a kormány teljesen meg tudja akadályozni, hogy kikerüljék az adót, akkor is csak kevés kedvezményt tud biztosítani.

Nem lesz kikerülhető?

A lap azt is megtudta a helyettes államtitkártól, hogy számos ponton változhatnak még a tranzakciós adó szabályai, miután a tárca folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetséggel. A helyettes államtitkár elmondta: a képviselők azután szavaznak majd a tranzakciós illetékre vonatkozó javaslatról, ha a kormány és a Bankszövetség minden részletet tisztázott.

A pénzek külföldre irányítását megelőzendő reális, teljesíthető adószabályokat igyekeznek alkotni. Bármikor lehet olyan eljárásjogi rendelkezéseket hozni, amelyek gátat vetnek az adóelkerülésnek - nyilatkozta.

Elmondása szerint több megoldás is lehetséges a vállalati ügyletek megadóztatására. Szóba jöhet például a felső határ bevezetése, miként elképzelhető az is, hogy különféle összegekre különféle adómértékeket szabna, és felvetődött egyes tranzakciók adómentessé tétele is.

Nem az emberek fizetik meg

A közterhet nem a polgároknak kell megfizetniük - hangsúlyozta a tárca helyettes államtitkára. Példával szemléltette, hogy a jövő évtől életbe lépő új adó hogyan érintené a háztartásokat: tegyük fel, hogy a szülők kétszáz-kétszázezer forintot keresnek, s a teljes összeget pénzügyi ügyletekkel - utalással, készpénzfelvétellel, csekkbefizetéssel - költik el. Az egyezrelékes adó havi négyszáz forintot tenne ki. A terhet azonban nem a polgárok fizetik meg, az összeget a szolgáltatók a saját profitjukat mérsékelve róják le - emelte ki.

Lesz felső határ?

Piaci forrásokból a lap úgy értesült, hogy a Bankszövetség elfogadhatónak tartja az egy ezrelékes kulcsot, de néhány ezer forintos, egy utalásra megszabott felső határt tartana elfogadhatónak.

Az április végén megjelent konvergencia programban még az szerepelt, hogy átutalásonként 30 ezer forint lenne a maximális adóterhelés, két hét alatt azonban átírta eredeti elképzelését a kormány. Matolcsy György május elején azt közölte ugyanis, hogy a kormány elvetette az adó felső határát, mert indoklása szerint "minden korlát torzító volna".

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Érdekes adóelméleti kérdéseket vet fel az is, hogy az adók alanyai nem a magánszemélyek, vállalkozások, hanem a bankok, távközlési szolgáltatók lesznek. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az új közterhek közvetlen adók lennének, vagyis az adó nem jelenhetne meg tételesen a telefonszámlákban, illetve a banki költségszámlákon, hanem annyival növekedne mondjuk a szolgáltatás ára. Ha viszont ilyen módon vezetnék be az új adókat, akkor az Európai Unió ismét kifogásokat emelhet a közterhek ellen. Ellenben az is szúrhatja az EU szemét, ha közvetett, forgalmi típusú adót vezetne be a kormány.

Giró-Szász András kormányszóvivő a TV2 Mokka című adásában kijelentette: semmiképpen nem fordulhat elő, hogy a szolgáltatók egy az egyben át tudják terhelni a lakosságra az új közterheket, azok ugyanúgy a vállalatokat terhelik, mint a válságadók.

Angyal József szerint hamis a kormány érvelése, amely szerint a javasolt új adók méltányosabbak, mintha a jövedelmeket terhelnék meg, mert így szétterítik a közterheket az adózók között. Az adószétterítés azt jelenti, hogy a jövedelemmel nem rendelkezőknek, a gyermekeknek, a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek is meg kell fizetniük az adót, ez kicsit sem nevezhető méltányosnak - hangsúlyozza az adószakértő.

 

 

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?