2 °C Budapest

Hová tűnt a magyar családok pénze? Hol vannak ma a megtakarítások?

Pénzcentrum
2012. június 14. 11:34

Nem az a baj, hogy a lakosság egyre inkább eladósodik és nem az, hogy az államháztartás mindeközben óriási adósságot halmoz fel. A probléma az, hogy mindez már megtörtént - mondta egy mai konferencián Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte négy fő ok miatt nem nőhet a megtakarítás mértéke.

Csökkenő, de még mindig magas hitel-betét arány jellemzi a magyar pénzügyi szerkezetet. Emiatt a bankrendszer a hitelezés egy részét nem hazai betétekből, hanem külföldi forrásokból finanszírozta. A válság miatt dráguló külső források megváltoztatták a lakosság és a vállalatok hitelfelvételi hajlandóságát. A lakosság esztelen hitelfelvétel helyett, elkezdte tartozásainak visszafizetését. Amíg az eladósodottság csökkenése üdvözlendő a már nagy terhet viselő lakosság esetén, addig a vállalatok hitelfelvételeinek elmaradása visszafoghatja a gazdasági növekedést - hangzott el.

A magyar lakosság nettó megtakarító. Ám ezt nem úgy érte el, hogy növelte megtakarításait, hanem úgy, hogy visszafogta költekezést és kevesebb hitelt vett fel. Ezt a kevés megtakarítást is egészségtelen módon szívhatja fel az állami adósságfinanszírozás. "Nem fenntartható növekedést jelentenek az államkötvényekben tartott megtakarítások"- hangzott el a konferencián. A legjobb út a közvetítőrendszereken keresztüli megtakarítás, azaz bankbetétek és jelzáloglevelek lehetnének a legbiztonságosabb lakossági befektetések. Ehhez viszont újra kell indítani a jelzáloglevél piacot, ami 2003-ban a devizahitelezés kezdetével leállt. Ezt támogatni fogja a Magyar Nemzeti Bank is- mondta Király Júlia.

Jelzáloglevél
A jelzáloglevél kizárólag jelzálog-hitelintézet által kibocsátott névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Leginkább a hosszabb lejáratú államkötvényekhez hasonlítható, hiszen megközelítőleg olyan biztonságos, mint az állampapírok. Mégis alapvetően különbözik mind az állampapíroktól, mind a közönséges vállalati vagy banki kötvényektől. A jelzáloglevél mögött ugyanis különleges fedezet áll.
A rendes fedezet a Jelzálogbank és partnerbankjai által folyósított hitelekből befolyó, Magyarország területén levő ingatlanon alapított jelzálogjoggal kellő rátartással biztosított tőke- és kamattörlesztések összege.


Hol vannak a megtakarítások

Magyarország készpénzes ország. Az eddigi szabályozás sem törekedett az ország készpénzmentesítésére. A Széll Kálmán Terv 1-ben szerepeltek olyan elképzelések, melyek csökkenthették volna a lakosságnál lévő készpénzállományt, de a tranzakciós adó bevezetése épp ennek ellenkezőjét érheti el.

Elmúlt időszakban negatívan hatott a megtakarításokra:

- Magánpénztárak megszüntetése
- Bankadó
- Végtörlesztés
- Cafeteria 2012 önkéntes nyugdíjpénztár változásai

Elmúlt időszakban pozitívan hatott a megtakarításokra:

- Kamatadó eltörlése 5 éven túli megtakarítások esetén

Megtakarítások kora

A világválság alatt kiderült, hogy azok az országok tudják átvészelni a hasonló időszakokat, ahol nagy a belső megtakarítás. Ilyen országok Németország, Svájc és a Skandináv országok. Ezekben az országokban óriási meglepetést okozott az első negyedéves gazdasági növekedés. Az eladósodott nemzetek mind adósságspirálba kerültek, mint a görögök, spanyolok - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16