1 °C Budapest

Hová tűnt a magyar családok pénze? Hol vannak ma a megtakarítások?

Pénzcentrum
2012. június 14. 11:34

Nem az a baj, hogy a lakosság egyre inkább eladósodik és nem az, hogy az államháztartás mindeközben óriási adósságot halmoz fel. A probléma az, hogy mindez már megtörtént - mondta egy mai konferencián Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte négy fő ok miatt nem nőhet a megtakarítás mértéke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csökkenő, de még mindig magas hitel-betét arány jellemzi a magyar pénzügyi szerkezetet. Emiatt a bankrendszer a hitelezés egy részét nem hazai betétekből, hanem külföldi forrásokból finanszírozta. A válság miatt dráguló külső források megváltoztatták a lakosság és a vállalatok hitelfelvételi hajlandóságát. A lakosság esztelen hitelfelvétel helyett, elkezdte tartozásainak visszafizetését. Amíg az eladósodottság csökkenése üdvözlendő a már nagy terhet viselő lakosság esetén, addig a vállalatok hitelfelvételeinek elmaradása visszafoghatja a gazdasági növekedést - hangzott el.

A magyar lakosság nettó megtakarító. Ám ezt nem úgy érte el, hogy növelte megtakarításait, hanem úgy, hogy visszafogta költekezést és kevesebb hitelt vett fel. Ezt a kevés megtakarítást is egészségtelen módon szívhatja fel az állami adósságfinanszírozás. "Nem fenntartható növekedést jelentenek az államkötvényekben tartott megtakarítások"- hangzott el a konferencián. A legjobb út a közvetítőrendszereken keresztüli megtakarítás, azaz bankbetétek és jelzáloglevelek lehetnének a legbiztonságosabb lakossági befektetések. Ehhez viszont újra kell indítani a jelzáloglevél piacot, ami 2003-ban a devizahitelezés kezdetével leállt. Ezt támogatni fogja a Magyar Nemzeti Bank is- mondta Király Júlia.

Jelzáloglevél
A jelzáloglevél kizárólag jelzálog-hitelintézet által kibocsátott névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Leginkább a hosszabb lejáratú államkötvényekhez hasonlítható, hiszen megközelítőleg olyan biztonságos, mint az állampapírok. Mégis alapvetően különbözik mind az állampapíroktól, mind a közönséges vállalati vagy banki kötvényektől. A jelzáloglevél mögött ugyanis különleges fedezet áll.
A rendes fedezet a Jelzálogbank és partnerbankjai által folyósított hitelekből befolyó, Magyarország területén levő ingatlanon alapított jelzálogjoggal kellő rátartással biztosított tőke- és kamattörlesztések összege.


Hol vannak a megtakarítások

Magyarország készpénzes ország. Az eddigi szabályozás sem törekedett az ország készpénzmentesítésére. A Széll Kálmán Terv 1-ben szerepeltek olyan elképzelések, melyek csökkenthették volna a lakosságnál lévő készpénzállományt, de a tranzakciós adó bevezetése épp ennek ellenkezőjét érheti el.

Elmúlt időszakban negatívan hatott a megtakarításokra:

- Magánpénztárak megszüntetése
- Bankadó
- Végtörlesztés
- Cafeteria 2012 önkéntes nyugdíjpénztár változásai

Elmúlt időszakban pozitívan hatott a megtakarításokra:

- Kamatadó eltörlése 5 éven túli megtakarítások esetén

Megtakarítások kora

A világválság alatt kiderült, hogy azok az országok tudják átvészelni a hasonló időszakokat, ahol nagy a belső megtakarítás. Ilyen országok Németország, Svájc és a Skandináv országok. Ezekben az országokban óriási meglepetést okozott az első negyedéves gazdasági növekedés. Az eladósodott nemzetek mind adósságspirálba kerültek, mint a görögök, spanyolok - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?