14 °C Budapest

Itt van munkaerőfelvétel: 95 ezer embert keresnek

MTI
2012. március 16. 09:36

Februárban a munkáltatók csaknem 95 ezer munkaerőigényt jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ez a januári közel négyszerese, az előző év februárinak is több mint kétszerese - ismertette a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb munkaerő-piaci adatait  Gedeon András, a hivatal szóvivője.

Gedeon András kiemelte: az állásokat februárban leginkább az ipari, építőipari és a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban kínálták.

A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és Budapestről érkezett az NMH honlapján közzétett adatok szerint.

Az újonnan bejelentett állások 11,5 százalékához a foglalkoztatók nem igényeltek támogatást, míg 88,5 százalékát valamilyen támogatási forma keretén belül kínálták. Az előző hónaphoz képesti arányeltolódás oka, hogy míg januárra visszaesett a támogatott állások száma, addigra

februárra jelentős növekedés történt ezen a területen. Tavaly februárban ez az arány 29,5 és 70,5 százalék volt.

Februárban az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma 10.900 volt, ami 11,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, az egy évvel korábbinál viszont 18,9 százalékkal kevesebb.

Gedeon András kiemelte: a múlt hónapban a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 646 700 volt. Pozitív tendencia, hogy előző év azonos hónapjához képest 4 százalékkal, csaknem 27 000 fővel csökkent a számuk - mondta. Januárhoz képest februárban kismértékben, 0,3 százalékkal ugyancsak csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő hozzáfűzte, hogy megtört a regisztrációba belépők számának növekvő tendenciája. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 30,4 százalékkal volt több a nyilvántartásba belépők száma. Nőtt azoknak az álláskeresőknek a száma, akik már felkeresik a munkaügyi központokat, kirendeltségeket és együttműködnek a munkaügyi szervezettel, miáltal az inaktívak száma csökken - hangsúlyozta Gedeon András.

Az NMH adataiból kiderül, hogy a tartósan regisztrált álláskeresők száma januárhoz képest 0,1 százalékkal csökkent, és 23,8 százalékkal esett vissza 2011 februárjához képest. A tartós álláskeresők 58,1 százaléka egy-két éve van a nyilvántartásban, de a két éven túliak aránya is meghaladja a 40 százalékot.

Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva továbbra is 14,6 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7 százalék. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított
mutató értéke 0,6 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb februárban.

Februárban 52 cég 2 600 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be, ez az előző hónaphoz csökkenés, az előző évhez képest viszont növekedés.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm