11 °C Budapest

K&H: Az árfolyamrögzítés lesz a megoldás

MTI
2012. február 13. 09:26

Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről a "hajrában", annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Bába Ágnes elmondta: a végtörlesztés során a legjobb adósok jó része - vagy saját megtakarításból, vagy idejében felvett forinthitelből - már végtörlesztette devizaadósságát, a továbbra is jelentős devizatartozással rendelkező adósoknak megoldást jelenthet az árfolyamgát várhatóan április elején belépő új rendszere - amennyiben az ehhez szükséges törvényjavaslatot február folyamán elfogadja a parlament.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az egyik legkedvezőbb változás a tervek szerint az lesz, hogy az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig lehet majd élni. A lakosság számára alapvetően fontos, hogy eladósodásában kiszámítható terhekkel, törlesztésekkel tudjon számolni, a törlesztőrészletek hosszú távon is kiszámíthatóak legyenek. A havi részlet árfolyamgát feletti részéből csak a tőkerész kerül a gyűjtőszámlára, a kamatrészt a bank, illetve az állami költségvetés viseli, így az ügyfél mentesül a kamatok egy részének megfizetése alól.

Bába Ágnes kiemelte: további újdonság lesz, hogy 270 forint/svájci frank, 340 forint/euró és 3,3 forint/jen árfolyamszint felett az árfolyamkockázatot nem az ügyfél viseli, vagyis további forintgyengülés esetén is csak korlátozott mértékben fog gyarapodni a gyűjtőszámla egyenlege. A végtörlesztésnél azonban jobb megoldás lehet az új típusú árfolyamgát - mutatott rá.

A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a jelzáloghitelezés újbóli beindítását segítheti a más országokban hosszú évek óta működő pozitív adóslista bevezetése is, hiszen ennek köszönhetően a kockázatok szempontjából jó ügyfelek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez, ugyanakkor ez a hitelezők biztonságát is növeli, javítja a hitelezési hajlandóságot. Emellett persze elengedhetetlen a munkanélküliségi ráta csökkenése - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az MTI azon kérdésére, hogy vannak-e olyan deviza-hitelesek a banknál, akik már olyan gondokkal küzdenek, hogy a lakásukat átadnák a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), a vezérigazgató-helyettes elmondta: előzetes tájékoztatást küldtek arról, hogy az adott ügyletet, a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank. Csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti az ügyfelek számára azt, hogy az érintettek valóban eleget tesznek majd minden törvényi feltételnek. A törvényes előírások körében több olyan tényező is van, amelyről nincs még információ - mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Bába Ágnes szólt arról is, hogy a SZÉP kártyák kibocsátásába részben azért szállt be a bank, hogy bővítse ügyfélkörét. Elmondta: a K&H Bank az elmúlt év végén lépett a SZÉP kártya kibocsátására jogosult intézmények sorába.

Kifejtette: a K&H kiterjedt kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati ügyfélkörére alapozva jelentős növekedést vár a következő hónapokban a kártya-szerződéskötések területén. Az elfogadói oldalon a K&H az elsők között a Danubius Hotels Csoporttal kötött megállapodást, és jelenleg már mintegy háromezer elfogadóhellyel zajlanak a szerződéskötések, 600 szerződést már alá is írtak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bank az egyik legnagyobb bankkártya elfogadó (POS) hálózattal rendelkezik Magyarországon, és 17 százalékos részesedése van mind a belföldi, mind a nemzetközi forgalom szempontjából fontos fizető szálláshelyek között. Munkáltatói oldalon pedig 7.000 partnerre számítanak, ami közel 100.000 kártyát jelenthet - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta továbbá, hogy azoknak a munkáltatóknak, amelyek a 2012-re cafetéria-rendszerükbe beépítették a SZÉP kártyát, először szerződniük kell a kártya kibocsátójával, a szerződés megkötése után elektronikusan rendelhetik meg a kártyát munkavállalóik számára. A SZÉP kártya partnerek számára kialakított szolgáltatási csomagok a bankkártyák elfogadásához hasonló fizetési gyakorlat alapján működnek, a kártyatulajdonosok egy online felületen bármikor ellenőrizni tudják költéseiket, egyenlegüket - ismertette Bába Ágnes.

De vajon hogy alakul a törlesztőrészlet az új árfolyamrögzítéssel, és mekkora összeget engednek el az adósnak? A Pénzcentrum.hu kalkulátora ezt három esetben számolja ki: 1. az adós 2017 közepén, 2. 2016 végén, 3. három év múltán lép ki a rendszerből. A végleges jogszabály fényében a kalkulátor eredményei természetesen még változhatnak.

>> Árfolyamrögzítés kalkulátor!! <<

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm