2 °C Budapest

Dráma a Barátok köztben: mennyivel csökken a luxusfizetés?

Pénzcentrum
2012. február 5. 13:16

A válság elérte Magyarország legnépszerűbb szappanoperája, a Barátok közt csapatát is: 13 százalékos fizetéscsökkentéssel, a cafeteria megszűnésével és leépítésekkel kell szembenéznie a Berényi család, valamit barátaik és ellenségeik mindennapjairól szóló széria szereplőinek.

Kedden egy stábértekezleten sokkoló hírekkel szembesítették a szereplőket és a készítőket - értesült a Blikk. A lap szerint egy alapító sztár, mint például Rékasi Károly, Németh Kristóf, Ábrahám Edit, R. Kárpáti Péter, Szőke Zoltán vagy Várkonyi András 800 ezer forint körüli összeget keres, amelynek 13 százalékos csökkentése százezres tételt jelent.

A lap emlékeztet: a csökkenő hirdetések és az egyéb tényezők miatt tavaly ősszel már műsorokat is megszüntetett a csatorna, ismert képernyősök is áldozatul estek a leépítéseknek.

Most derül ki, kinek hogy alakult a fizetése

A napokban szembesülnek a munkavállalók azzal, hogy mennyi pénzt kapnak kézhez a januári fizetésükből. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy egyes munkavállalóknak több ezer, vagy akár tízezer forinttal is csökkent a nettó fizetésük.

A kormány a versenyszférában a munkáltatóktól várja, hogy a bruttó bérek megfelelő szintű emelésével ellensúlyozzák a nettó keresetek csökkenését. Ha az összes munkavállalónál teljesítik az elvárt béremelést, akkor adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adóból (szha). A vállalkozásoknak átlagosan 5 százalékos béremelést kell magukra vállalniuk, az afölötti részre eső szha-t nem kell megfizetniük.

Mint azt a Pénzcentrum.hu egy 10 fős vállalkozáson keresztül nemrégiben bemutatta, ez lényegében a teljes bérköltség megközelítően 2 százalékos emelkedését jelentené a cégek számára. A vállalkozások egy része viszont azt állítja, hogy még ezt sem tudja magára vállalni.

KATTINTS! Egykulcsos adó: ilyen árat kell fizetni érte

A fizetések emelésében leginkább azok a vállalkozások lehetnek motiváltak, amelyeknél a foglalkoztatottak jelentős része minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Azt ugyanis kötelezően meg kell emelni a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra. Ugyanez a helyzet a középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak fizetendő garantált bérminimum esetén is, amelynek összegét a tavalyi havi 94 ezer forintról 108 ezerre kell kötelezően emelni. A 18, illetve 15 százalékos tehernövekedést csak akkor lehet 5,6 százalékosra csökkenteni, ha az adott vállalkozás valamennyi dolgozójának a fizetését az elvárt mértékben megemeli. 

KATTINTS! Így kell emelni jövőre a béreket - itt vannak a részletek

A gond csak az, hogy pont ebben a szektorban vannak nagy számban olyan munkáltatók, amelyek még az 5 százalékos elvárt béremelést sem tudják teljesíteni. Számukra újabb támogatási rendszert ígér a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek részletei azonban csak márciusban derülnek ki. Sorra jelennek meg a különböző piaci kutatások arról, hogy a vállalatoknak nincs forrásuk arra, hogy a kellő mértékben megemeljék a béreket.

A közszférában 12 féle családmodell, illetve az alkalmazás kezdetének időpontja szerint  meghatárott, elképesztően bonyolult kompenzációs rendszert dolgozott ki a kormány, ennek részleteit egyedül a Pénzcentrum.hu próbálta megfejteni. A februárban megkapott fizetések alapján kiderült, hogy a munkáltatók nagy részének sem sikerült vele megbirkóznia.

KATTINTS! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

Csütörtöki hír, hogy a közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?