Dráma a Barátok köztben: mennyivel csökken a luxusfizetés?

Pénzcentrum
2012. február 5. 13:16

A válság elérte Magyarország legnépszerűbb szappanoperája, a Barátok közt csapatát is: 13 százalékos fizetéscsökkentéssel, a cafeteria megszűnésével és leépítésekkel kell szembenéznie a Berényi család, valamit barátaik és ellenségeik mindennapjairól szóló széria szereplőinek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kedden egy stábértekezleten sokkoló hírekkel szembesítették a szereplőket és a készítőket - értesült a Blikk. A lap szerint egy alapító sztár, mint például Rékasi Károly, Németh Kristóf, Ábrahám Edit, R. Kárpáti Péter, Szőke Zoltán vagy Várkonyi András 800 ezer forint körüli összeget keres, amelynek 13 százalékos csökkentése százezres tételt jelent.

A lap emlékeztet: a csökkenő hirdetések és az egyéb tényezők miatt tavaly ősszel már műsorokat is megszüntetett a csatorna, ismert képernyősök is áldozatul estek a leépítéseknek.

Most derül ki, kinek hogy alakult a fizetése

A napokban szembesülnek a munkavállalók azzal, hogy mennyi pénzt kapnak kézhez a januári fizetésükből. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy egyes munkavállalóknak több ezer, vagy akár tízezer forinttal is csökkent a nettó fizetésük.

A kormány a versenyszférában a munkáltatóktól várja, hogy a bruttó bérek megfelelő szintű emelésével ellensúlyozzák a nettó keresetek csökkenését. Ha az összes munkavállalónál teljesítik az elvárt béremelést, akkor adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adóból (szha). A vállalkozásoknak átlagosan 5 százalékos béremelést kell magukra vállalniuk, az afölötti részre eső szha-t nem kell megfizetniük.

Mint azt a Pénzcentrum.hu egy 10 fős vállalkozáson keresztül nemrégiben bemutatta, ez lényegében a teljes bérköltség megközelítően 2 százalékos emelkedését jelentené a cégek számára. A vállalkozások egy része viszont azt állítja, hogy még ezt sem tudja magára vállalni.

KATTINTS! Egykulcsos adó: ilyen árat kell fizetni érte

A fizetések emelésében leginkább azok a vállalkozások lehetnek motiváltak, amelyeknél a foglalkoztatottak jelentős része minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Azt ugyanis kötelezően meg kell emelni a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra. Ugyanez a helyzet a középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak fizetendő garantált bérminimum esetén is, amelynek összegét a tavalyi havi 94 ezer forintról 108 ezerre kell kötelezően emelni. A 18, illetve 15 százalékos tehernövekedést csak akkor lehet 5,6 százalékosra csökkenteni, ha az adott vállalkozás valamennyi dolgozójának a fizetését az elvárt mértékben megemeli. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Így kell emelni jövőre a béreket - itt vannak a részletek

A gond csak az, hogy pont ebben a szektorban vannak nagy számban olyan munkáltatók, amelyek még az 5 százalékos elvárt béremelést sem tudják teljesíteni. Számukra újabb támogatási rendszert ígér a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek részletei azonban csak márciusban derülnek ki. Sorra jelennek meg a különböző piaci kutatások arról, hogy a vállalatoknak nincs forrásuk arra, hogy a kellő mértékben megemeljék a béreket.

A közszférában 12 féle családmodell, illetve az alkalmazás kezdetének időpontja szerint  meghatárott, elképesztően bonyolult kompenzációs rendszert dolgozott ki a kormány, ennek részleteit egyedül a Pénzcentrum.hu próbálta megfejteni. A februárban megkapott fizetések alapján kiderült, hogy a munkáltatók nagy részének sem sikerült vele megbirkóznia.

KATTINTS! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

Csütörtöki hír, hogy a közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06