Neked is csökkent a fizetésed? Szavazz!

Pénzcentrum
2012. február 3. 11:26

A napokban szembesülnek a munkavállalók azzal, hogy mennyi pénzt kapnak kézhez a januári fizetésükből. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy egyes munkavállalóknak több ezer, vagy akár tízezer forinttal is csökkent a nettó fizetésük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idei adóváltozások miatt a bruttó 216 800 forintnál alacsonyabb keresetekből kevesebb marad idén a munkavállalóknak, mint tavaly, amennyiben a munkáltatójuk nem emeli meg a fizetésüket. Ennek oka, hogy az idén megszűnt a havi 12 100 forintos adójóváírás, ami a múlt évben jelentősen javította az alacsonyabb keresetűek jövedelemszintjét.

A kormány a versenyszférában a munkáltatóktól várja, hogy a bruttó bérek megfelelő szintű emelésével ellensúlyozzák a nettó keresetek csökkenését. Ha az összes munkavállalónál teljesítik az elvárt béremelést, akkor adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adóból (szha). A vállalkozásoknak átlagosan 5 százalékos béremelést kell magukra vállalniuk, az afölötti részre eső szha-t nem kell megfizetniük.

Mint azt a Pénzcentrum.hu egy 10 fős vállalkozáson keresztül nemrégiben bemutatta, ez lényegében a teljes bérköltség megközelítően 2 százalékos emelkedését jelentené a cégek számára. A vállalkozások egy része viszont azt állítja, hogy még ezt sem tudja magára vállalni.

KATTINTS! Egykulcsos adó: ilyen árat kell fizetni érte

A fizetések emelésében leginkább azok a vállalkozások lehetnek motiváltak, amelyeknél a foglalkoztatottak jelentős része minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Azt ugyanis kötelezően meg kell emelni a tavalyi havi 78 ezer forintról 93 ezer forintra. Ugyanez a helyzet a középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak fizetendő garantált bérminimum esetén is, amelynek összegét a tavalyi havi 94 ezer forintról 108 ezerre kell kötelezően emelni. A 18, illetve 15 százalékos tehernövekedést csak akkor lehet 5,6 százalékosra csökkenteni, ha az adott vállalkozás valamennyi dolgozójának a fizetését az elvárt mértékben megemeli. 

KATTINTS! Így kell emelni jövőre a béreket - itt vannak a részletek

A gond csak az, hogy pont ebben a szektorban vannak nagy számban olyan munkáltatók, amelyek még az 5 százalékos elvárt béremelést sem tudják teljesíteni. Számukra újabb támogatási rendszert ígér a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek részletei azonban csak márciusban derülnek ki. Sorra jelennek meg a különböző piaci kutatások arról, hogy a vállalatoknak nincs forrásuk arra, hogy a kellő mértékben megemeljék a béreket.

A közszférában 12 féle családmodell, illetve az alkalmazás kezdetének időpontja szerint  meghatárott, elképesztően bonyolult kompenzációs rendszert dolgozott ki a kormány, ennek részleteit egyedül a Pénzcentrum.hu próbálta megfejteni. A februárban megkapott fizetések alapján kiderült, hogy a munkáltatók nagy részének sem sikerült vele megbirkóznia.

KATTINTS! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

Tegnapi hír, hogy a közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak.

A Pénzcentrum.hu olvasóit kérdezi a tapasztalataikról, emelték-e a fizetésüket a munkáltatóik, és mennyit kaptak belőle kézhez. SZAVAZZATOK!

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?