20 °C Budapest

Majd a SZÉP Kártya: ezt főztük ki az utalványból

Pénzcentrum
2012. január 24. 05:45

Átlagosan napi 8-9 órát töltünk munkahelyünkön, így legalább 1-2 étkezést ott fogyasztunk el (büfé, munkahelyi vagy külső étterem, ételrendelés stb). Éppen ezért jelent üdvözölendő megoldást, hogy idén növekszik az étkezésre adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Bár az köztudott, hogy a munkavállalók számára az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás, az idei évben bevezetett új rendszerrel kapcsolatban azonban még sok kérdés merülhet fel a legtöbb SZÉP Kártyára, és Erzsébet-utalványra "éhes" munkavállalóban.

A munkavállalók számára az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás, idén azonban ennek a rendszere is változik. Összességében növekszik az étkezésre adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Az összegből 12 500 forintot jelent a munkahelyi meleg étkeztetés biztosítása, míg a hagyományos papír alapú étkezési utalványok szerepét átvevő Erzsébet-utalványon havi ötezer forint adható, további 12 500 forint (évi 150 ezer forint) pedig a SZÉP Kártya meleg étkezési alszámlájára érkezhet.

Míg 2011-ben általánosan használható étkezési utalványról írt az adótörvény, addig 2012-ben 3 különálló, de egymástól függetlenül is adható támogatási lehetőség áll rendelkezésünkre. Azoknál a cégeknél, ahol a telephelyen biztosítható a munkavállalók étkeztetése (üzemi konyha, menza), havi 12 500 forint értékig támogathatja ezt kedvező adózással a munkáltató. A második lehetőség az Erzsébet utalvány, melyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsát ki.

Ez gyakorlatilag a korábban már megszokott hideg étkezési utalvány feladatait látja el, havi 5 ezer forint értékkel, emellett 2012-ben melegétkezésre is tudjuk majd használni. Az utalvány papíralapú, de a kibocsátó már tervezi az elektronikus kártyás verziót is. A harmadik lehetőség a 3 alszámlára bontott Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlája. Ide éves 150 ezer forint juttatást adhatunk, melyet a vendéglátás területén tudunk majd elkölteni.


A SZÉP Kártya januártól három alszámlát tartalmazhat, ezeknek egyike az évi 150 ezer (havi 12 500) forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel alszámla, amelyet éttermekben lehet majd költeni. Mint arról cikksorozatunk előző részében beszámoltunk, SZÉP-Kártya elfogadóhely lehet (például a szállodák, sportlétesítmények, fürdők mellett) étterem is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy amíg az alkoholos italok fogyasztása beletartozik az éttermi vendéglátás kategóriájába, míg a dohányáruk forgalmazása nem. Így alkoholt lehet fizetni SZÉP Kártyával, dohányárut azonban nem.

Az Erzsébet-utalvány lehet a legnépszerűbb

A legtöbb munkáltató a cafetériaelemek közül tervezi adni béren kívüli juttatásként a munkavállalóknak 5 ezer forint értékben - áll a Devise Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat legfrissebb felmérésében. Ennek az utalványnak a népszerűségéhez valószínűleg hozzásjárul az is, hogy 30,94 százalékos adóval terhelt, tehát jóval kevesebbe kerül, mint a bér.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Erzsébet-utalványt a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek - eddig mintegy 700 ezren. A megrendelések száma folyamatosan nő. A jelenlegi tapasztalatok szerint átlagosan 5000 forint értékű tömb igénylése a jellemző - a munkaadók 84 százaléka 5000 forintos, 7 százaléka ennél több, míg 9 százaléka ennél kicsivel alacsonyabb értékben rendelt. Az utalványokat egyébként 300, 400, 500, 600, 1000 forintos címletekben gyártják. Fontos tudni azt is, hogy februárban, az első Erzsébet-utalványok kiszállítása ingyenes minden megrendelő számára az ország bármely pontjára.

A SZÉP igénylésének menete

A kártyát csak a munkáltató igényelheti azoknál a szolgáltatóknál, amelyek a kormányrendelet szerint megfelelnek a kibocsátás feltételeinek. Jelenleg a K&H, az MKB és az OTP pénztárszolgáltatói bocsátanak ki SZÉP Kártyát. A felsorolt bankok fiókjaiban, illetve a külön erre a célra létrehozott internetes felületein igényelhetnek munkavállalóik számára SZÉP Kártyát a munkáltatók.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a munkavállaló honnan tudja meg, hogy számára SZÉP Kártyát igényel munkáltatója. A válasz egyszerű; a munkavállaló nyilatkozatára van szükség ahhoz, hogy számára SZÉP Kártyát igényelni lehessen. Az igényléshez meg kell adni a munkavállaló nevét, lakcímét és adóazonosítóját (egyes esetekben a TAJ-számát) is, és praktikus megadni az e-mail címét és a telefonszámát. Ezen adatok kezelésének és átadásának engedélyezéséről mindenképpen nyilatkozni szükséges, tehát a munkavállaló nélkül nem lehet SZÉP Kártyát igényelni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?