29 °C Budapest

Amit tudnod kell: így használd a SZÉP Kártyádat

Pénzcentrum
2012. január 25. 05:27

Bankkártyának néz ki, de úgy is lehet használni? A Pénzcentrum.hu a SZÉP Kártyával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszol, úgymint, hogy kinek adható oda, mit kell tenni ha ellopják és mennyire biztonságos PIN kód nélkül? Tematikus hetünk eddigi cikkeiben összefoglaltuk a cafeteria rendszer legfontosabb változásait. Kitértünk az étkezési utalványok legfontosabb jellemzőire, most pedig a legginkább egy bankkártyára hasonlító SZÉP Kártya használatának legfontosabb kérdéseit akarjuk megválaszolni. Minden olyan fontos témát érintünk, ami felmerülhet akár szállásfoglaláskor, akár egy étteremben.

Bankkártyának néz ki, de úgy is lehet használni? A Pénzcentrum.hu a SZÉP Kártyával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszol, úgymint, hogy kinek adható oda, mit kell tenni ha ellopják és mennyire biztonságos PIN kód nélkül? Tematikus hetünk eddigi cikkeiben összefoglaltuk a cafeteria rendszer legfontosabb változásait. Kitértünk az étkezési utalványok legfontosabb jellemzőire, most pedig a legginkább egy bankkártyára hasonlító SZÉP Kártya használatának legfontosabb kérdéseit akarjuk megválaszolni. Minden olyan fontos témát érintünk, ami felmerülhet akár szállásfoglaláskor, akár egy étteremben. 


Mennyibe kerül a SZÉP Kártya?

A SZÉP Kártya igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a kártyájukat, ezért semmilyen díj nem számolható fel. Öt év után meg kell újítani, de ennek sincs költsége a dolgozókra nézve. Amennyiben azt akarjuk, hogy más közeli hozzátartozó is hozzá férjen a kártyán található összegekhez, akkor társkártyát kell igényelnünk. Ez maximum 1905 forintba (1500 forint + áfa) kerülhet. A kártya ellopása és elvesztés esetén is ennyibe kerül a pótlás. Más díj nem számolható fel semmilyen módon, sem a kártya kézhezvételekor, sem később.

Ugyanúgy fizetek vele, mint egy bankkártyával?

Általában véve a SZÉP Kártya használata megegyezik a bankkártyáéval, annyi a különbség, hogy nem kell PIN-kód. Interneten is lehet fizetni vagy akár webshopon is használható a kártya. Ezért például arra is van lehetőség, hogy ne a helyszínen, hanem előre egy utazási irodában fizessünk. Nagy különbség viszont, hogy csak belföldi szálláshelyeken használható. Ez esetben is, akár több tranzakcióra is szükség lehet ,ha itt több alszámláról szeretnénk fizetni. Alszámlánkként külön-külön kell teljesíteni a tranzakciókat. Ez egy bonyolíthatja egyes esetekben a fizetést, különösen akkor, ha több szolgáltatást is egyszerre igénybe akarunk venni, ami például wellness szálódákban nem lenne ritka.

Drágább lehet valami, ha szép kártyával fizetek?

Nem lehet felárat kérni azoktól, akik SZÉP Kártyával fizetnek. A rendeletnek megfelelő szolgáltatás igénybevételekor el kell fogadnia minden szolgáltatónak a kártyát készpénz helyett. Kedvezményeket viszont lehet biztosítani az így fizetőknek. De annak kikötése, hogy mikor, melyik időszakban lehet vele fizetni ugyancsak tilos.

Kinek adhatom oda? Fizethet más vele?

A SZÉP Kártyát csak a tulajdonosa használhatja, de társkártya állítható ki a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; továbbá: az élettárs számára. A társkártya birtokosa is az aláírásával azonosíthatja magát és teljes egészében felhasználhatja a kártyán rendelkezésre álló összeget. Gyerekeink nevére csak korlátozottan kérhetünk társkártyát, a bankok belső szabályzatától függően 14, 16 vagy 18 éves korhoz van kötve a kártyák kiállítása.

Arra viszont lehetőség van, hogy  személyesen más számláját egyenlítsük ki a kártyával, így akár egy nyaralásra is meghívhatjuk ismerőseinket. A kiskorúaknak elsősorban az Erzsébet utalvány adható át, de utazás esetén például online fizetéssel megoldható a szállás is.Ki fogadja el? Hol keressünk szállást?

Több internetes honlapon is megtalálható az elfogadóhelyek listája. Magánszálláshelyeken is fizethetünk vele, ha az megfelel a rendelet előírásainak, de itt csak elektronikus (telefonos, internetes vagy kártyaterminálon keresztüli) elfogadásra van lehetőség. Elfogadóhelyek listája a pénzügyi szolgáltatók honlapjáról is elérhető.

Hol nem vásárolhatok biztosan és mit nem vehetek SZÉP kártyával?

A SZÉP Kártya szálláshely alszámlájáról csak belföldi üdülési szolgáltatások fedezhetők, külföldi nyaralások (repülőjegyek) nem. Az alkoholos italok fogyasztása beletartozik az éttermi vendéglátás kategóriájába, a dohányáruk forgalmazása azonban nem. Így alkoholt lehet fizetni SZÉP Kártyával, dohányárut azonban nem.

Nem működik a kártyám. Mit kell tennem?

Mint a legtöbb bankkártya esetén a SZÉP Kártyával is előfordulhat, hogy aktiválni kell. Ennek a menetéről a bankok honlapján tájékozódhatunk, legtöbb esetben telefonon történik. Vagy a kártya vagy az elfogadó terminál is meghibásodhat. Hibabejelentés előtt viszont ellenőrizzük le az alszámlákon található egyenlegeket. Ha a kártya valóban meghibásodott, akkor cserére van szükség, ami az első pontban már említett díjon történik. A kártyát viszont akár a csere ideje alatt is használhatjuk internetes és telefonos fizetés esetén.

Mennyi pénz van a kártyámon?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A banki szolgáltatók internetes rendszerein keresztül lehet lekérdezni a különböző alszámlákon lévő összegeket. Ez egy jelszóval védett felület, amihez illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Mint minden fontos banki adatunkat, a felületre való belépést biztosító adatainkat is tartsuk szigorú titokban. Amennyiben egyenleginformációs szolgáltatást is kérünk, a szolgáltató küldhet egyenlegértesítést mobiltelefonra, e-mail címre.

Meddig használhatom fel a kártya egyenlegét?

Az adott évben történt feltöltéseket a következő év végéig lehet elkölteni. Az idei feltöltések 2013. december 31-ig érvényesek.

Biztonságos a SZÉP Kártya?

Mivel PIN kód nincs a kártyához, ezért a legfontosabb biztonsági elem az aláírás, ami nélkül a kártya érvénytelen. Fizetéskor aláírással igazoljuk a személy-azonosságunkat, de az azonosításhoz az elfogadóhelyek kérhetnek igazolványt is.

Az elfogadó helyeken nem fogadják el a kártyát aláírás nélkül. A kézhezvételkor első dolgunk lehet a kártya hátán lévő aláírás mező kitöltése. Már bankkártyák esetében is megszokhattuk, hogy az aláírás kevésbé biztonságos fizetést tesz lehetővé, mint a PIN kód, törekedjünk tehát arra, hogy ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk kártyánkat. Elvesztése esetén azonnal jelezzük azt a kibocsátó hitelintézetnek és tiltassuk le.

Jelenleg a szolgáltatók mágnes csíkos kártyát alkalmaznak, ám lehetőségük van chipes kártyák bevezetésére is, amennyiben úgy döntenek. A mágnes csíkos kártyák másolása viszonylag egyszerű feladat, így figyeljünk arra, hogy mindig csak a jelenlétünkben húzzák azt le a terminálon, ne engedjük, hogy bárki a felügyeletünk nélkül kezelje.

Amennyiben a kártyával visszaélnek - például a lopott kártyát nem a tulajdonos használta, amikor a kártya még nem volt letiltva -, akkor a kibocsátó visszatarthatja a nem megfelelő elfogadás esetén az összeget. Az elfogadóhely felelőssége, hogy rendelet szerinti felhasználást ellenőrizze, vagyis összevesse a kártyán és a bizonylaton szereplő aláírást, illetve ellenőrizze, hogy a kártya valódi tulajdonosa fizet-e.

Gyanakodjak, ha még POS terminál sincs az elfogadóhelyen, vagy az nem SZÉP kártya kibocsátóhoz tartozik?

Lehetőség van internetes vagy telefonos elfogadásra is. A POS terminálok is több szolgáltatóhoz tartozhatnak. Jelenleg a K&H, az OTP, az Erste, az Unicredit, a Takarékbank, a Kinizsi és a Pannon Takarékszövetkezetek, valamint a Mohácsi Takarékbank által működtetett POS terminálok alakíthatók át SZÉP Kártya elfogadására. Csak a kibocsátókkal kötött megállapodástól függ, hogy mely terminálokon melyik szolgáltatók kártyáit tudják elfogadni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm