9 °C Budapest

Amit tudnod kell: így használd a SZÉP Kártyádat

Pénzcentrum
2012. január 25. 05:27

Bankkártyának néz ki, de úgy is lehet használni? A Pénzcentrum.hu a SZÉP Kártyával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszol, úgymint, hogy kinek adható oda, mit kell tenni ha ellopják és mennyire biztonságos PIN kód nélkül? Tematikus hetünk eddigi cikkeiben összefoglaltuk a cafeteria rendszer legfontosabb változásait. Kitértünk az étkezési utalványok legfontosabb jellemzőire, most pedig a legginkább egy bankkártyára hasonlító SZÉP Kártya használatának legfontosabb kérdéseit akarjuk megválaszolni. Minden olyan fontos témát érintünk, ami felmerülhet akár szállásfoglaláskor, akár egy étteremben.

Bankkártyának néz ki, de úgy is lehet használni? A Pénzcentrum.hu a SZÉP Kártyával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszol, úgymint, hogy kinek adható oda, mit kell tenni ha ellopják és mennyire biztonságos PIN kód nélkül? Tematikus hetünk eddigi cikkeiben összefoglaltuk a cafeteria rendszer legfontosabb változásait. Kitértünk az étkezési utalványok legfontosabb jellemzőire, most pedig a legginkább egy bankkártyára hasonlító SZÉP Kártya használatának legfontosabb kérdéseit akarjuk megválaszolni. Minden olyan fontos témát érintünk, ami felmerülhet akár szállásfoglaláskor, akár egy étteremben. 


Mennyibe kerül a SZÉP Kártya?

A SZÉP Kártya igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a kártyájukat, ezért semmilyen díj nem számolható fel. Öt év után meg kell újítani, de ennek sincs költsége a dolgozókra nézve. Amennyiben azt akarjuk, hogy más közeli hozzátartozó is hozzá férjen a kártyán található összegekhez, akkor társkártyát kell igényelnünk. Ez maximum 1905 forintba (1500 forint + áfa) kerülhet. A kártya ellopása és elvesztés esetén is ennyibe kerül a pótlás. Más díj nem számolható fel semmilyen módon, sem a kártya kézhezvételekor, sem később.

Ugyanúgy fizetek vele, mint egy bankkártyával?

Általában véve a SZÉP Kártya használata megegyezik a bankkártyáéval, annyi a különbség, hogy nem kell PIN-kód. Interneten is lehet fizetni vagy akár webshopon is használható a kártya. Ezért például arra is van lehetőség, hogy ne a helyszínen, hanem előre egy utazási irodában fizessünk. Nagy különbség viszont, hogy csak belföldi szálláshelyeken használható. Ez esetben is, akár több tranzakcióra is szükség lehet ,ha itt több alszámláról szeretnénk fizetni. Alszámlánkként külön-külön kell teljesíteni a tranzakciókat. Ez egy bonyolíthatja egyes esetekben a fizetést, különösen akkor, ha több szolgáltatást is egyszerre igénybe akarunk venni, ami például wellness szálódákban nem lenne ritka.

Drágább lehet valami, ha szép kártyával fizetek?

Nem lehet felárat kérni azoktól, akik SZÉP Kártyával fizetnek. A rendeletnek megfelelő szolgáltatás igénybevételekor el kell fogadnia minden szolgáltatónak a kártyát készpénz helyett. Kedvezményeket viszont lehet biztosítani az így fizetőknek. De annak kikötése, hogy mikor, melyik időszakban lehet vele fizetni ugyancsak tilos.

Kinek adhatom oda? Fizethet más vele?

A SZÉP Kártyát csak a tulajdonosa használhatja, de társkártya állítható ki a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; továbbá: az élettárs számára. A társkártya birtokosa is az aláírásával azonosíthatja magát és teljes egészében felhasználhatja a kártyán rendelkezésre álló összeget. Gyerekeink nevére csak korlátozottan kérhetünk társkártyát, a bankok belső szabályzatától függően 14, 16 vagy 18 éves korhoz van kötve a kártyák kiállítása.

Arra viszont lehetőség van, hogy  személyesen más számláját egyenlítsük ki a kártyával, így akár egy nyaralásra is meghívhatjuk ismerőseinket. A kiskorúaknak elsősorban az Erzsébet utalvány adható át, de utazás esetén például online fizetéssel megoldható a szállás is.Ki fogadja el? Hol keressünk szállást?

Több internetes honlapon is megtalálható az elfogadóhelyek listája. Magánszálláshelyeken is fizethetünk vele, ha az megfelel a rendelet előírásainak, de itt csak elektronikus (telefonos, internetes vagy kártyaterminálon keresztüli) elfogadásra van lehetőség. Elfogadóhelyek listája a pénzügyi szolgáltatók honlapjáról is elérhető.

Hol nem vásárolhatok biztosan és mit nem vehetek SZÉP kártyával?

A SZÉP Kártya szálláshely alszámlájáról csak belföldi üdülési szolgáltatások fedezhetők, külföldi nyaralások (repülőjegyek) nem. Az alkoholos italok fogyasztása beletartozik az éttermi vendéglátás kategóriájába, a dohányáruk forgalmazása azonban nem. Így alkoholt lehet fizetni SZÉP Kártyával, dohányárut azonban nem.

Nem működik a kártyám. Mit kell tennem?

Mint a legtöbb bankkártya esetén a SZÉP Kártyával is előfordulhat, hogy aktiválni kell. Ennek a menetéről a bankok honlapján tájékozódhatunk, legtöbb esetben telefonon történik. Vagy a kártya vagy az elfogadó terminál is meghibásodhat. Hibabejelentés előtt viszont ellenőrizzük le az alszámlákon található egyenlegeket. Ha a kártya valóban meghibásodott, akkor cserére van szükség, ami az első pontban már említett díjon történik. A kártyát viszont akár a csere ideje alatt is használhatjuk internetes és telefonos fizetés esetén.

Mennyi pénz van a kártyámon?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A banki szolgáltatók internetes rendszerein keresztül lehet lekérdezni a különböző alszámlákon lévő összegeket. Ez egy jelszóval védett felület, amihez illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Mint minden fontos banki adatunkat, a felületre való belépést biztosító adatainkat is tartsuk szigorú titokban. Amennyiben egyenleginformációs szolgáltatást is kérünk, a szolgáltató küldhet egyenlegértesítést mobiltelefonra, e-mail címre.

Meddig használhatom fel a kártya egyenlegét?

Az adott évben történt feltöltéseket a következő év végéig lehet elkölteni. Az idei feltöltések 2013. december 31-ig érvényesek.

Biztonságos a SZÉP Kártya?

Mivel PIN kód nincs a kártyához, ezért a legfontosabb biztonsági elem az aláírás, ami nélkül a kártya érvénytelen. Fizetéskor aláírással igazoljuk a személy-azonosságunkat, de az azonosításhoz az elfogadóhelyek kérhetnek igazolványt is.

Az elfogadó helyeken nem fogadják el a kártyát aláírás nélkül. A kézhezvételkor első dolgunk lehet a kártya hátán lévő aláírás mező kitöltése. Már bankkártyák esetében is megszokhattuk, hogy az aláírás kevésbé biztonságos fizetést tesz lehetővé, mint a PIN kód, törekedjünk tehát arra, hogy ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk kártyánkat. Elvesztése esetén azonnal jelezzük azt a kibocsátó hitelintézetnek és tiltassuk le.

Jelenleg a szolgáltatók mágnes csíkos kártyát alkalmaznak, ám lehetőségük van chipes kártyák bevezetésére is, amennyiben úgy döntenek. A mágnes csíkos kártyák másolása viszonylag egyszerű feladat, így figyeljünk arra, hogy mindig csak a jelenlétünkben húzzák azt le a terminálon, ne engedjük, hogy bárki a felügyeletünk nélkül kezelje.

Amennyiben a kártyával visszaélnek - például a lopott kártyát nem a tulajdonos használta, amikor a kártya még nem volt letiltva -, akkor a kibocsátó visszatarthatja a nem megfelelő elfogadás esetén az összeget. Az elfogadóhely felelőssége, hogy rendelet szerinti felhasználást ellenőrizze, vagyis összevesse a kártyán és a bizonylaton szereplő aláírást, illetve ellenőrizze, hogy a kártya valódi tulajdonosa fizet-e.

Gyanakodjak, ha még POS terminál sincs az elfogadóhelyen, vagy az nem SZÉP kártya kibocsátóhoz tartozik?

Lehetőség van internetes vagy telefonos elfogadásra is. A POS terminálok is több szolgáltatóhoz tartozhatnak. Jelenleg a K&H, az OTP, az Erste, az Unicredit, a Takarékbank, a Kinizsi és a Pannon Takarékszövetkezetek, valamint a Mohácsi Takarékbank által működtetett POS terminálok alakíthatók át SZÉP Kártya elfogadására. Csak a kibocsátókkal kötött megállapodástól függ, hogy mely terminálokon melyik szolgáltatók kártyáit tudják elfogadni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?