20 °C Budapest

Elmeszeli a kormány a délutáni műszakpótlékot

2011. október 6. 12:32

A délutáni műszakpótlék 14 és 18 óra között sem versenyképességi, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn - közölte Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Napi Gazdaság szervezett konferencián. Hozzátette: a munkavállalók keresete ugyanakkor nem csökkenhet a változtatás miatt.

Fontos változás a nemzetgazdasági tárca által korábban készített Munka törvénykönyvének módosítására vonatkozó előterjesztéshez képest, hogy továbbra is megmarad a védett kor intézménye. Sőt a jelenleginél nagyobb védelmet élveznek majd a nyugdíj előtt állók, mivel ráadásul a szabályozás - az eddigi "különösen indokolt eset" megfogalmazás helyett - pontosan megjelölné, milyen jogcímeken lehet elbocsátani védett korban lévő munkavállalót. A gyermeket nevelők esetében változatlan maradna az a szabály, amely szerint a gyermek 3 éves koráig nem lehet felmondani a szülőnek.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a tervekkel ellentétben nem változnak a szabadságolásra vonatkozó szabályok sem. Tehát az alapszabadság továbbra is 20 nap lesz, a pótszabadság-napok pedig életkor szerint az eddigieknek megfelelő ütemben emelkednek.

A műszakpótlékok nagy része megmarad. Vita van azonban az arra jogosító időszakon - hangsúlyozta Kardkovács Kolos. A délutáni műszakpótlék 14 és 18 óra között sem versenyképességi, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn, ezt próbálják felülvizsgálni. A munkavállalók keresete ugyanakkor nem csökkenhet a változtatás miatt - tette hozzá.
A próbaidőről Kardkovács Kolos elmondta: legfeljebb 3 havi próbaidő köthető ki, kollektív szerződésben pedig legfeljebb 6 hónap. A túlmunka 200 óráról 250 órára nő munkaszerződésben, míg kollektív szerződésben változatlanul 300 órában lehet maximálni - ismertette.

Munkáltató felmondása esetén az indokolási kötelezettség változatlanul fennáll, és minden munkaviszony megszüntetése esetén a felmondó félnek kell bizonyítani az ok valósságát és okszerűségét - jelezte a helyettes államtitkár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?